Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Koledzy mam pytanie posiadam E 39 4,4 z 2002r w M pakiecie. Chciałbym coś jej dodać mocy tylko nie bardzo wiem jak czy chip czy można jej turbo dołożyć a może cis innego zaproponujesz...

Czekam na odp. i podpowiedź dzięki

Opublikowano

Przecież dostałeś odpowiedź kilka postów niżej, to po co zakładasz kolejny wątek?

Możliwości są chyba wszem i wobec znane - turbo (drożej), albo kompresor (taniej i są gotowe kity). Wystarczy wpisać w googla bmw m62 supercharged - i znajdziesz nawet ceny zestawów. Ewentualnie wsadź silnik z Bentleya - w czasie gdy należał do BMW montowano w nich silniki M62 z kompresorem albo podwójnym turbo (już nie pamiętam dokładnie), w każdym razie grubo ponad 400KM te Bentleye miały.

Oprócz tego na start sprawdź czy Ci w ogóle moc trzyma (jak już zresztą Ci radzono), usuń zwężkę na dolocie (tą za zderzakiem przednim) i wymień kolektor na przedliftowy. To powinno wyciągnąć nawet do 300KM (o ile trzyma serię) - też już o tym było wcześniej.

Opublikowano

Alpina i m5 sięgają już ogromnych sum dawno przekraczające 50tys.

Ładne 540i jeśli się doprowadzi do porządku może zdziwić właścicieli. Tak, jak, pisałem wcześniej w poprzednim wątku trzeba sprawdzić czy trzyma moc

Opublikowano

Zależy do czego kto potrzebuje auto. Jeśli ktoś szuka po prostu bardzo szybkiej limuzyny, to 540 jest idealne (oczywiście wyłącznie z automatem!). Jak się szuka maszyny do jeżdżenia po torze - co w Polsce oznacza szybką jazdę przez wieś i pisk oponami pod remizą - to oczywiście M5 jest do tego lepsze (chociaż żal patrzeć na takie traktowanie).

Ale takie pytania są moim zdaniem trochę naciągane - mocy zawsze będzie brakować, nawet jak ktoś będzie miał M5 z dołożonym biturbo i kompresorem...

Dziś E39 M5 lub Alpinę kupowałbym nie po to by nią zasuwać, tylko już bardziej jako lokatę kapitału - zadbane, w stanie BDB już mocno zaczynają iść w cenę. Do zabaw to lepiej brać Lancera Evo albo jakąś inną STI WRX...

Opublikowano

Dzięki koledzy za info...

Sprawdzę czy serię trzyma napewno dam znac. Napewno zrobię te przeróbki... zwezke i kolektor. Dam znać. Kolego ci do tych zestawów kaska ok. 20tys triche drogo myślę że może w USA są tańsze prześledzie to dam znać i dzięki wszystkim. Ale napewno zostane przy seryjnym silniku przemyśle co zrobię dalej...

Pozdrawiam