Skocz do zawartości

wibracje na pedale, siedzeniu podczas hamowania-rece opadaja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

witam.

mam nastepujacy problem

objawy:

podczas hamowania czuc silne wibracje na pedale hamulca oraz na oparciu fotela...(na kierownicy nic nie czuje)

wymienione tarcze + klocki z przodu oraz z tylu, nowe wahacze z przodu + tuleje,

tarcze sprawdzone czy nie sa krzywe (wg diagnosty sa ok)

kola wywazone; brak luzow w zawieszeniu...

odlaczylem dzis na chwile abs aby sprawdzic czy on nie jest sprawca zamieszania- wibracje dalej wystepuje :(

juz nie wiem co mam sprawdzic...

pomozcie bo mi rece opadaja :(

Edytowane przez kondziu
pozdrawiam Konrad
Opublikowano

ok... z przodu mam juz ok 3 tyg nowe tarcze z tylu ok 1 tygodnia...

tarcze wygladaja juz na dotarte ladnie...

ps odnosze wrazenie ze po wymianie tarcz tylnych na nowe jest jeszcze gorzej. przed wymiana prawa, tylna tarcza miala dosc mocne bicie (sprawdzone miernikiem) i nie czulem az tak mocnych wibracji

BTW po wyjeciu bezpiecznika ABS samochod wchodzi w tryb awaryjny-ciagnie tak do ok 3000obr pozniej zwalnia :D

pozdrawiam Konrad
Opublikowano

Zrób taki test: znajdz pustą droge/plac i rozpedz sie do predkosci przy ktorej wystepują wibracje. Nastepnie hamuj hamulcem recznym zaciagając go zabek po zabku. Zeobacz czy wibracja wystepuje rownież wtedy. To nam da jakis obraz. Możesz też spróbować hamować lekko nogą i wtedy podciagać reczny.

Tylko nie zrób sobie krzywdy.

Opublikowano (edytowane)

dziekuje za odpowiedz.

zrobie taki test jutro i zdam relacje

ps

na dzien dzisiejszy wibracje sa wyczuwalne juz od niskich predkosci -ok 70-80km/h

jak sprawdzic czy z kolami/oponami wszystko jest ok (nie mowie o wywazeniu)-np uszkodzona opona?

przy zatrzymywaniu(bardzo mala predkosc) sie czuje jakby samochod hamowal malymi skokami... :?

Edytowane przez kondziu
pozdrawiam Konrad
Opublikowano

U mnie auto hamowało "skokami" gdy układ hamulcowy był zapowietrzony. Dużo zależy też od tego czy masz sprawne ABS'y - o ile je masz :)

Generalnie takie drgania to:

- niewyważone koła ( sprawdź wyw. koła i felgi osobno ),

- deformacje tarcz i/lub klocków,

- luzy w zawieszeniu,

- padający amortyzator i/lub sprężyna,

- źle ustawiona zbieżność, geometria,

- niedokręcone np. tarcza do piasty, niedociągnięta felga...

Jeśli coś ominełem to mnie poprawcie :)

Powodzenia.

Every weapon needs a master.
Opublikowano

U mnie auto hamowało "skokami" gdy układ hamulcowy był zapowietrzony. Dużo zależy też od tego czy masz sprawne ABS'y - o ile je masz :)

mam abs

Generalnie takie drgania to:

- niewyważone koła ( sprawdź wyw. koła i felgi osobno ),

kola wywazone

- deformacje tarcz i/lub klocków,

nowe

- luzy w zawieszeniu,

luzow brak

- padający amortyzator i/lub sprężyna,

hmmm

- źle ustawiona zbieżność, geometria,

ustawione w sobote

- niedokręcone np. tarcza do piasty, niedociągnięta felga...

wszystko db poskrecane

pozdrawiam

pozdrawiam Konrad
Opublikowano

Wczoraj przelozylem kola (z przodu na Tyl, Tyl na przod)

Wibracje nadal występują, ciezko jednak stwierdzic czy cos się zmienilo;

Odnośnie zaciagania recznego podczas jazdy- nie czuje specjalnie wibracji, bardziej huczenie i dudnienie….

Caly czas zastanawia mnie dlaczego czuc wyraznie „skoki” przy wyhamowywaniu przy malej prędkości (az do całkowitego zatrzymania)..

pozdrawiam Konrad
Opublikowano
Gdyby nie to, że pozamieniałeś koła można by powiedzieć, że efekt jest taki jakbyś miał "kwadratowe" opony. Opona może mieć uszkodzenie, które pojawia sie przy obciążeniu np podczas hamowania i dociskania jej do podłoża.
Opublikowano

gdyby tak bylo, jak zatem wytlumaczyc "skoki" przy zatrzymywaniu sie

przy bardzo malej predkosci?

"kwadratowe" opony nie maja chyba na to wplywu?

Gdyby nie to, że pozamieniałeś koła można by powiedzieć, że efekt jest taki jakbyś miał "kwadratowe" opony. Opona może mieć uszkodzenie, które pojawia sie przy obciążeniu np podczas hamowania i dociskania jej do podłoża.
pozdrawiam Konrad
Opublikowano

wczoraj oddalem auto do aso- jedyne co im przychodzi do glowy po ogledzinach to piasty z przodu do wymiany...

cala reszta jest wedlug nich ok(np amortyzatory 73-72% wiec jak nowe :8) )

piasty zamowione-jutro odbieram; zobaczymy czy wymiana cos pomoze

pozdrawiam Konrad
Opublikowano

czy masz pewnosc, ze zaciski hamuclowe sa sprawne? Moze ktorys cylinderek sie przycina lub zacisk nie chodzi plynnie wzgledem jarzma klockow? Sprawdzales to przy wymianie hamulcow?

Ja mialem identyczne objawy, ktore ustapily po wymianie wyraznie zjechanych tylnych tarczobębnow.

Pamietaj tez, ze kolo moze byc wywazone, bo nie znaczy, ze jest okrągłe. Opona na skutek wad fabrycznych moze sie zrobic lekko jajowata. Moze podnies auto i pokrec kazdym kolem, by sprawdzic czy bieznik sie nie unosi wiecej niz kilka milimetrow.

Jak testy amortyzatorów?

No i jakie kupiles tarcze oraz klocki?

pozdrawiam

t.

Opublikowano

czy masz pewnosc, ze zaciski hamuclowe sa sprawne? Moze ktorys cylinderek sie przycina lub zacisk nie chodzi plynnie wzgledem jarzma klockow? Sprawdzales to przy wymianie hamulcow?

hmm wydaje mi sie ze moj mechanik wszystko sprawdzil i jest ok; zapytam przy okazji wymiany piast.

Ja mialem identyczne objawy, ktore ustapily po wymianie wyraznie zjechanych tylnych tarczobębnow.

tez mam nowe..

Pamietaj tez, ze kolo moze byc wywazone, bo nie znaczy, ze jest okrągłe. Opona na skutek wad fabrycznych moze sie zrobic lekko jajowata. Moze podnies auto i pokrec kazdym kolem, by sprawdzic czy bieznik sie nie unosi wiecej niz kilka milimetrow.

sprawdze

Jak testy amortyzatorów?

73-74% wiec jak nowe...

No i jakie kupiles tarcze oraz klocki?

wszystko ATE

pozdrawiam

pozdrawiam Konrad
Opublikowano

wymienilem dzis piasty z przodu...

wszystko wyglada ok, tarcze, zaciski itd

wibracje dalej sa jak byly... wrrr

rece opadly juz maxymalnie :mad2:

ps przy hamowaniu, jak zaciagam reczny wibracje jakby sie wzmagaly(caly czas wibracje czuje to na pedale hamulca) samochod zatrzymuje sie skokami, cos jakby na chwile przyhamowywalo i puszczalo...

pozdrawiam Konrad
Opublikowano
Czyli szukaj z tyłu. Cos z bebno-tarzczami ? Piasty ?