Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W moim samochodzie (e46, 318i, 2002r. 143KM ) silnik nie zachowuje się normalnie. Na wolnych obrotach faluje, w zakresie 1-3 tys./min słychać dziwny dźwięk tj. takie terkotanie metaliczne. Sytuacja nasila się wraz ze wzrostem temperatury silnika tak, że auto potrafi chodzić nierówno i czasami gaśnie. Kilka razy zauważyłem na chwile zapalającą się kontrolkę oleju. Mam interfejs i pokazały się takie błędy:

271E CDKHSH - Lambdasonden-Heizung hinter Kat

274E CDKMD - Aussetzererkennung, Summenfehler

2743 CDKMD01 - Aussetzererkennung Zyl.3

2744 CDKMD02 - Aussetzererkennung Zyl.4

2731 CDKENWS - Nockenwellensteuerung Einlass - VANOS

271C CDKLSH - Lambda-Sonde hinter Kat

chciałbym zapytać czy ktoś miał podobny problem? Byłem z tym u mechanika i "na jego" jest to głowica, wycenił na 2tyś, dlatego wolałbym zapytać najpierw osoby posiadającą większą wiedzę. Wymieniłem już świece i nic to nie zmieniło.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdź cewki na 3 i 4 cylindrze, najlepiej podmień je z 1 i 2, wtedy sprawdź czy błędy przejdą razem z nimi, błędy sond to prawdopodobnie skutek wypadanie zapłonów, dobry ten mechanik od głowicy :8) błędy go do tego skłoniły czy coś innego?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Udało mi się namierzyć problem. Gdy wypinam przewód od czujnika wałka (ten przy korku oleju) auto chodzi jak zegarek, wpinam zaczyna wariować. Marwti mnie tylko, ze głowica jest mokra od oleju i nawet w tym czujniku w miejscu na wtyczkę był olej. Pozatym słychać wg mnie popychacze, taki metaliczny dźwięk. Co zrobić: wymienić czujnik? Ciekawe w jakim stanie jest odma... czy wymiana uciszy silnik.