Skocz do zawartości

[E36 323Ti M52B25] Tylne zawieszenie - guma czy poliuretan?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.

Jako, że jest to mój pierwszy post, chciałbym przywitać się ze wszystkimi użytkownikami forumowej braci :)

Na wstępie chciałbym napisać, że przeczytałem kilkanaście tematów dotyczących różnic pomiędzy zawieszeniem na gumie a poliuretanem. Żaden z tych wątków nie rozwiał moich wątpliwości w stu procentach.

Sprawa wygląda następująco:

Nadszedł czas, aby ogarnąć tylne zawieszenie mojego Compacta. Tuleje belki już mają dosyć i coś chciałbym z tym zrobić. Co do reszty, jestem świeżo po wymianie amortyzatorów tył + poduszki (Oryginał Sachs).

Mechanik, który będzie zajmować się naprawą zawiasu, sugerował aby pójść w stronę poliuretanu. Biorąc pod uwagę, że jest to dosyć pracochłonna czynność chciałbym zrobić to raz a dobrze. Zdecydowałem się więc na kompleksową naprawę.

Pytanie jest następujące: Czy poli rzeczywiście byłoby dobrym materiałem na zawias? Jeżeli chodzi o twardość, to nie planuje nic więcej jak oryginał (czyli coś w granicach 75 - 80 sha tak jak się orientowałem).

Jeżeli poli to dobre rozwiązanie, to drugie pytanie czy tuleja dyfra tez powinna być na poli? Czytałem bardzo rozbieżne opinie na ten temat i sporo osób uważa, że powinno się ją zostawić na gumie.

Link do zestaw, taki planowałbym zakupić:

http://poliuretany.olkusz...ia-tylnego.html

Bardzo bym prosił o wszystkie za i przeciw, ponieważ niebawem chciałbym ruszyć z pracami :)

Pozdrawiam i z góry dziękuję za zainteresowanie,

Mateusz.

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź :)

A co z teoretyczne lepszym prowadzeniem auta? Czy rzeczywiście jest aż tak duża różnica we właściwościach jezdnych?

Opublikowano

Na belce nie poczujesz. Poliuretanowe tuleje zwykle są sztywniejsze, twardsze, mniej wygodne i sprężyste. Bmw ma i tak dosc sztywno zesteojone zawieszenie więc do normalnej jazdy nie ma sensu. Często też ludzie piszą że skrzypia takie tuleje. Ja mam kupione na 2 wahaczach z tyłu takie tuleje. Jedna na lewym tyle jedna na prawym. Zwykle gumowe nie do kupienia.

Kupiłem w firmie z Olkusza czerwone więc z tego co pamiętam nie mega twarde. Mechanik zamomtowal i śmiga.

Często ludzie wymieniają swoje mega wywalone zawieszenia nawet na najtańsze wahacze i zachwalają bo jeździli na trupie. Więc porównanie gumowych do poliuretanowych nie ma sensu bo każde sprawne nawet najgorsze będzie lepsze od OEM które ma 400tys na karku