Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich to mój pierwszy post na tym forum ;)

Od niedawna jestem posiadaczem Bmw serii 1 (e82 coupe) z 2008 silnik diesla o mocy 177km.

Oglądając różne filmiki i zdjęcia w internecie zauważyłem że bmki te mają wyskalowany prędkościomierz do 260km/h, natomiast moja ma na liczniku 240km/h .

Stąd pojawia się pytanie.. Skąd ta różnica? czy to normalnie? Proszę o odpowiedź

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nigdy nie zwracalem na to uwagi ale czy jestes pewien ze masz predkosciomierz od swojego modelu auta?

Jestes pierwszym wlascicielem?

Opublikowano

Pewności nie mam, jestem trzecim właścicielem ale zastawnawia mnie po co ktoś miałby je zmieniać.

A jeżeli zmienił to dlaczego na inne i co w takim wypadku z przebiegiem.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Jak byś podał VIN to można sprawdzić dokładnie w realoem.pl . Ale ustawiając na maj 2008 datę produkcji, wychodzi że twój licznik powinien miec numer 62109283803.

Wpisując to w google i wybierając zdjęcia wychodzi że powinien być wyskalowany do 260km/h. Możesz mieć licznik z e87 118d o numerze 62109283801, tu jest do 240km/h jak u mnie.

Edytowane przez Jack79
Opublikowano

vf13023 - ostatnie 7 znaków mojego numeru vin. Sprawdziłem numer (nie jestem pewien czy dobrze) jest to "62109283803" wpisując ten numer w google grafika

Wyświetla mi liczniki do 240 jak i 260. Szczerze powiedziawszy zgłupiałem :D

Opublikowano
Dodam jeszcze że mam automatyczną skrzynię biegów, może to ma jakieś znaczenie chociaż wątpię. Skoro ktoś kiedyś zmienił licznik co z przebiegiem :/
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Skoro z VIN wychodzi taki, to taki ma być w oryginale. Zakodować można wszystko, wystarczy tylko kogoś z odpowiednim sprzętem.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kolega pewnie bardziej się zastanawia z jakiego powodu ma nie ten licznik. Też bym się pewnie zastanawiał co było przyczyną wymiany na inny, bo katalogi ewidentnie pokazują że powinien mieć do 260 km/h. Ktoś wymienił na łatwiej dostępny, bo ten jest tylko w tej wersji silnikowej diesla.
Opublikowano

Co do tego czy zamykam licznik do 240,- nie wiem bo nie miałem okazji sprawdzić ale jak tylko pojawi się taka możliwość to sprawdzę :D :evil:

A co do zmiany tego licznika, myślicie że ktoś mógł to zrobić w celu cofnięcia przebiegu? w sensie czy na nowym liczniku jest przebieg z samochodu z którego został on wymontowany? Jak to wygląda po zmianie, przebieg się zmienia czy pozostaje stary :?: :?:

Opublikowano

Z licznikami w BMW jest tak, że mając licznik z niższym przebiegiem i montując go do auta z wyższym, system przepisze do licznika wyższy przebieg. Nie odwrotnie.

Oczywiście jest możliwość cofnięcia mając odpowiedni sprzęt.

Byś może poprzedni właściciel zmienił licznik bo ten się zepsuł. Ale wszystko jest możliwe. :D