Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od około tygodnia mam problem z zapachem we wnętrzu podczas postoju, lub bardzo wolnej jazdy. Czuć coś w rodzaju spalin, oleju, ale wydaje mi się, że bardziej spalin. Mniej więcej tydzień temu wykręcałem obie sondy za katalizatorami i kojarzy mi się, że od tamtej pory jest ten zapach. Czy możliwe, aby przy odkręcaniu/dokręcaniu sond, coś się rozszczelniło w okolicach kolektorów? Mogło być wcześniej jakieś mikro pęknięcie, bo pisałem kiedyś o tym, że spod osłon termicznych katalizatora wydobywa się zielony nalot. Dopuszczam taką możliwość, że coś mogło mocniej pęknąć, ale najbardziej mnie dziwi, że nic kompletnie nie słychać, ani na zimnym, ani na ciepłym, ani z zatkanym wydechem z tyłu szmatą. Pod maską nic nie czuję, pod autem też nic. W wnętrzu czuć dopiero po zatrzymaniu auta, ale jak włączę obieg wewnętrzny, to nic nie śmierdzi. Jakieś pomysły?

Proszę Moderatorów o nie blokowanie tego tematu po raz drugi.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
O ile pamięć mnie nie myli to w 320i nie ma tego łącznika :roll:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
A sprawdzałeś ten elastyczny łącznik przy wydechu?

To jest benzyna M54, nie ma żadnych złącz elastycznych. Znalazłem delikatne okopcenie w okolicy łączenia blachy kolektora z płytą mocującą do głowicy. Chyba będę demontował i spawał.