Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jestem nowy, więc witam wszystkich i mam nadzieje, że wszystko będzie napisane zgodnie z regulaminem .

Zakupiłem niedawno e90 320i i walczę z vanosem od dwóch tygodni..Problemem jest to ze silnik gaśnie i falował .Opis co zostało zrobione :

-Wymieniłem akumulator(stary już prawie umarł)

- świece

-filtr oleju

-olej Castrol 5w30

-filtr powietrza

Silnik po rozgrzaniu bardzo falował, więc oddałem samochód do mechanika (komputer pokazywał dużo bęldów vanosa) a przyczyną był czujnik wałka mimośrodowego,ponieważ we wtyczce zbierał się olej i leciał pomiędzy pinami pokazując błędy .

Aktualnie silnik nie faluje i zniknęły wszystkie błędy lecz jeden niestety pozostał -2A88-CAMSHFT CONTROL OUTLET

Wyczyściłem oba elektrozawory i je podmieniłem miejscami lecz nadal silnik gaśnie.

Jak silnik się rozgrzeje i zaczynam lekko pulsacyjnie dodawać gazu to silnik opada z obrotów aż gaśnie.

Podpiąłem pod Inpe i gdy wchodzę w Camshaft position wałek ssacy działa idealnie (actual value position)przy dodawaniu gazu skacze i opada z 70 do około 100 .Wałek wylotowy działa na jałowym i pokazuje cały czas 120 i jak pusacyjnie wciskam gaz to wartośc opada ze 120 w dół ale gdy puszczam gaz zamiast wrócić na pozycję 120 to zaczyna się przycinać na 116 potem 105 i tak do 90 i samochód wtedy opada z obrotów i za jakiś czas całkowicie sie zacina i pokazuje 120 pomimo gazowania ..

Wałek wydechowy zaczyna działać jak zgaszę samochód i jeszcze raz go zapalę.....

Gdy wałek się zatnie silnik puszcza na biało dym.

Wchodząc w Camshafts adaption to tylko chodzi ssacy wartosc 58 a wdechowy stoi na 120 .Po skasowaniu adaptacji nadawa stoi w miejscu .

Bardzo proszę o jakiekolwiek wskazówki .

Pozdrawiam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czujnik wałka wydechowy?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Dziękuję za szybką odpowiedź . Jestem w stanie sprawdzić po wyjęciu czy ten czujnik jest sprawy oczyścić itp?

Rozumiem, że to ten czujnik po lewe stronie od elektrozaworów vanosa ?

Opublikowano

Witam ponownie.

Zakupiłem dziś nowy czujnik -febi(wiem ze lipa ale chciałem zobaczyć czy będzie jakas różnica)

Po wymianie niestety nic się nie zmieniło .Po rozgrzaniu uderzając lekko w pedał gazu pulsacyjnie wydechowy wałek po prostu się zacina i wtedy leci biały dym z rury wydechowej i dziwnie śmierdzi,

Oczywiście gdy załapie wspomniany bład momentalnie zacina sie na 120 .

Gdy skasuje błąd ponownie rusza i działa ..

Po wyjęciu czujnika było na nim bardzo dużo mazi srebrnej -tak jakby smar przewodzący .... powinnon tak być?

Dziękuje za podpowiedź jutro je podmienię bo dzisiaj już zakończyłem walkę...

Czy może przez ta wtyczkę idzie jakiś słaby sygnał bo wałek zacina się jak leciutko stukam w pedał gazu więc tak jakby czujnik nie dostawał od razu sygnału..?

Opublikowano

Oczywiście tak dzisiaj zrobię ale czy jestes w stanie jakoś zobrazować te blaszki,żebym mniej więcej wiedział czego się spodziewać?

Na nowym czujniku pozostawilem ta srebrna mazie i może dlatego gubi sygnal....?

Opublikowano

Witam.

Zamienione czujniki i wyczyszczone. Stary błąd wydechowego 2A88 NIE zniknął ale doszedł 29f4 i błąd ssacego ... Już sam nie wiem nadal zacina się na wydechowym podczas pulsacyjnego lekkiego gazowanvia...

Ten błąd może pojawił się bo wykonałem wtyczki od czujników ale kasowalem bledy przed jazdą..

Opublikowano

Witam ponownie ,

Wybaczcie za ten monolog ale nadal wierze na kogoś kto mnie wybawi z problemu .

Proszę mi podpowiedzieć, ponieważ:

Odpinając górną wtyczkę elektrozaworu Vanos pojawia się błąd 2a85 OUTLET VANOS - a przecież górna wtyczką to wałek ssacy????? to dlaczego taki błąd?

Odpinając wtyczkę dolną pojawia się :injector vanos

Zamieniając wtyczki elektrozaworów i tak wałek wydechowy faluje i samochód gaśnie . Na filmiku widać jak zachowuje się wydechowy a jak ssacy wałek.Ewidentnie wydechowy nie moąe się adaptować i faluje a ssacy jest w miejscu :

https://www.youtube.com/watch?v=28T0fzm4yOE&feature=youtu.be

Podmieniałem czujniki położenia wałków i elektrozawory vanosa a błąd nadal pojawia się tylko ta outlet ...

Odpinając wtyczki obie od elektrozaworów wyłąćzam vanosa i wtedy silnik działa idealnie ...

Może być tak że silniczek valvetronic przycina się i tylko wariuje wydechowy wałek ?

Bardzo proszę o jakiekolwiek pomysły ?

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
Mam taki sam problem. Wszystkie podejmowane proby nie wyeliminowaly bledu. Podmienialem czujniki, kola zebate, blaszki z ktorych czujnik zczytuje polozenie nawet zaktualizowalem caly samochod czego ja mie robilem i bledu nie moge sie pozbyc po rozgrzaniu. Nadmienie, ze wymienilem napinacz a przed wymiana oleju zrobilem plukanie silnika.
Opublikowano
Rozrzad ustawiany na blokady ktore niejeden rozrzad ustawialy, silnik valveteonic tez podmieniany. Wszystkie mozliwe adaptacje przeprowadzalem jak rowniez ich resetowanie.
Opublikowano
Problem siedzial w razrzadzie ktory po demontazu nie wygladal zle i nie znalazlem zadnych oznak wyeksploatowania. Decyzje o wymianie podjalem jedynie na podstawie delikatnego grzechotu przy maksymalnych obrotach na biegu jalowym. Bylem dosc mocno sceptycznie nastawiony co do efektow ale pomogla i wszelkie problemy z silnikiem oraz blad 2a88 zniknely.
Opublikowano
Nastepny amator zbednej gadki. Twoja inteligencja nie pozwala ci pomyslec ze moze nie mialem czasu opisac usunięcia usterki. Poinformowalem ze sienudalo i nie mialem zamiaru ukrywac jal to zrobilem.
  • 2 lata później...
Opublikowano
Cześć Koledzy. Czy udało Wam się rozwiązać problem zacinającego Vanosa? Podejrzewam u siebie tą samą usterkę.