Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
cześć, czy ASO są warte cen swych usług czy nie i jechać do nieautoryzowabych ale polecanych przez forumowiczów zakładów, głównie chodzi o wawę, siemka
Opublikowano
moje zdanie - jesli do ASO to tylko z nowym samochodem (gwarancja). pozniej swobodnie mozna serwisowac samochod w miejscach polecanych tutaj na forum. o ASO (takze BMW) slyszalem wiele zlego, z autopsji nie znam, bo nigdy nie bylem :wink:

pozdrawiam

qba_m

Opublikowano

Ja kupuje oryginalne czesci w AS (skrot od 'autoryzowany sklep') BMW, wszystkich napraw dokonuje w zaprzyjaznionym warsztacie.

Zbyt duzo widzialem 'popisow kompetencji' mechanikow ASO, zeby oddawac im jakikolwiek samochod.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano

Lepiej się nie pytać jaką mają stawkę za godz. pracy :doh:

Chciałem kiedyś zrobić test szczelności układu chłodzenia (ciekło mi z nagrzewnicy jak się później okazało) i facet wywalił mi kwotę bodajże ok. 350 pln :duh: . Zrobiłem to wszystko w "prawie" ASO (robią tylko BMW) i łącznie z nagrzewnicą, testem i robotą zapłaciłem 560 pln.

Od tej pory OMIJAM z daleka wszelkie ASO (chyba że nówka jak pisali wyżej)

Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda, że jest to wieko od trumny.
Opublikowano
Ja kupuje oryginalne czesci w AS (skrot od 'autoryzowany sklep') BMW, wszystkich napraw dokonuje w zaprzyjaznionym warsztacie.

ja rowniez kupuje tam czesci :D

"znajomy znajomego" pracowal kiedys w jednym z warszawskich ASO, slyszalem sporo o przekretach ktore mialy tam miejsce, o "niby wymianach" czesci, plynow, panowie mechanicy pozniej brali te "niby wymienione" czesci do siebie do garazu i znajomym zakladali po taniosci. a klient zostawial w ASO gruba kase i myslal ze jego autko jest pod najlepsza mozliwa opieka :| po tym co sie nasluchalem NIGDY tam samochodu nie zaprowadze. swoje autko serwisuje w warsztacie kolegi i przynajmniej wiem ze jak cos jest wymienione to tak jest w rzeczywistosci a nie tylko na fakturze :D

pozdrawiam

qba_m

Opublikowano
jesli masz w aucie xenony to przed wjechaniem do ASO najlepiej wykręć żarówki. a jak trzeba je wymienić, zrób to sam.
Opublikowano
jest ta lista sklepów gdzieś ?? tych AS

hmmm... :think:

jesli chodzi o sklepy AS i wawe... to:

ul. Narbutta 5a... tel. 022/ 646 64 84... :cool2:

a w Twoich okolicach :?: to nie mam zielonego pojecia... :mrgreen:

pozdrawiam

cosmo

Opublikowano
Panie z Narbutta sa bardzo w porzadku i sprzedaja tez wysylkowo. ;)
były: E30 318is coupe, E30 325i saloon, E36 320i coupe, E34 520i sedan
Opublikowano
Tylko smiejac sie z cen aso nalezy uwzglednic maly szczegol - conajmniej 0,19 podatku oraz 0,22 vat. Niestetyt w aso raczej ciezko jest wyjechac bez faktury a w mniejszych zakladach owszem jest taniej ale o fakture niekiedy trzeba wrecz walczyc ;-). Oczywiscie nie bede generalizowal - sam nie korzystam czesto z aso, ale w mojej karierze kierowcy poza aso nikt nigdy mnie zapytal czy wystarczy mi zwykly paragon czy bede chcial fakture :-).
Opublikowano
...ale w mojej karierze kierowcy poza aso nikt nigdy mnie zapytal czy wystarczy mi zwykly paragon czy bede chcial fakture :-).

byc moze dla osob ktorym faktura jest do czegos potrzebna jest to argument, natomiast pewnie wiekszosci z nas zalezy na tym zeby bylo tanio i dobrze, nawet kosztem faktury :wink:

pozdrawiam

qba_m

Opublikowano
ale to nie jest kwestia ksiegowosci. faktura to dowod wykonania uslugi i gwarancja na ta usluge oraz materialy. nie wiem czy faktycznie aso sa drogie. wczoraj mechanik za wymiane plynow i filtrow krzyknal mi 1200 zl. mysle, ze w aso tyle bedzie kosztowalo brutto.
DIESEL POWER
Opublikowano
Gdyby to ASO było jeszcze naprawdę fachowe, to czasami warto byłoby zapłacić takie pieniądze. Najgorsze jest to, że często wymieniane są części jeszcze sprawne lub usterki likwidowane są metodą wymiany całego, najczęściej bardzo drogiego podzespołu. ASO jest dobre dla samochodów firmowym lub ludzi ceniących czas, możliwość otrzymania auta zastępczego itp.
Opublikowano

W ASO dobrze jest kupic tylko potrzebne oryginalne czesci. Wymiana najlepiej zajac sie samemu ewentualnie zlecic to jakiemus dobremu i zaufanemu warsztatowi samochodowemu.

W trakcie gdy mialem jeszcze gwarancje na samochod czesto z byle powodu jezdzilem do ASO w celu naprawy. Korzystalem nawet z przyslugujacej mi darmowej wymiany oleju.

Nie zdarzylo sie aby po pobycie w ASO samochod wyjechal caly i zdrowy. Z reguly dopiero po odbiorze samochodu okazywalo sie ze technicy-fachowcy rodem a ameryki poludniowej wyrzadzali wiecej szkod niz naprawiali.

Opublikowano

nie ma co robic zwyklej mechaniki w aso na oryginalnych czesciach, szkoda kasy

ale jak zepsuje sie jakas dziwna czesc to nie ma wyboru

tak samo z lakierowaniem, w aso na pewno pomaluja dobra farba i dobrym odcieniem szczegolnie jak ktos ma kolor z perla lub metalikiem

ale w aso kosztuje to niestety jakies 3x wiecej niz gdzie indziej :)

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif
Opublikowano
wczoraj mechanik za wymiane plynow i filtrow krzyknal mi 1200 zl. mysle, ze w aso tyle bedzie kosztowalo brutto.

Można wiedzieć gdzie tak drogo :?: Ja bym w życiu tyle nie dał za wymianę płynów i filtrów.

zaprzyjazniony warsztat, bardzo solidny. dla wyjasnienia plyny i filtry to - filtry przeciwpylkowe, oleju, powietrza, napedu; plyny to olej w silniku, skrzyni, moscie, hamulcowy, serwo ukladu kierowniczego, ciecz chlodzaca.

wiec troche tego jest...

DIESEL POWER
Opublikowano
wczoraj mechanik za wymiane plynow i filtrow krzyknal mi 1200 zl. mysle, ze w aso tyle bedzie kosztowalo brutto.

Można wiedzieć gdzie tak drogo :?: Ja bym w życiu tyle nie dał za wymianę płynów i filtrów.

zaprzyjazniony warsztat, bardzo solidny. dla wyjasnienia plyny i filtry to - filtry przeciwpylkowe, oleju, powietrza, napedu; plyny to olej w silniku, skrzyni, moscie, hamulcowy, serwo ukladu kierowniczego, ciecz chlodzaca.

wiec troche tego jest...

Hmmmm..... Jednak drogo. W zeszłym tygodniu "przechodziłem" to samo - jedynie bez płynu chłodzącego i skrzyni. Zapłaciłem ok 600 PLN, więc może jednak z Ciebie zdarł skórę. Na przyszły raz podzwoń po dawanych na forum namiarach - na pewno znajdziesz taniej i jednakowo dobrze (ja polecam Piaseczno ;) )

$M$
Opublikowano
Nie powiedziałbym, że to jest znaczna różnica. za 6 litrów zapłaciłeś 300zł, do E34 za tańszy olej zapłaciłbyś 180zł. Więc na całkowity koszt różnica 120 zł nie jest kwotą znacząca. Zresztą Twój cyrk Twoje małpy, płac sobie ile chcesz, ale coś mi się zdaje, że z tym zaprzyjaźnionym warsztatem to jakaś bajda. Chciałeś tylko obronić ASO. Zaprzyjaźniony warsztat by tyle z Ciebie nie zdarł. Nawet nie chcesz powiedzieć który to warsztat.
Opublikowano
stary poszukaj sobie serwis Jaguara w Zakroczymiu firma ALTAMIRA Pan Michal Kretkowski. Bardzo solidna firma mimo wysokiej ceny. Robia zazwyczaj luksusowe samochody i oldtimery. Goraco polecam bo sa rzetelni i skrupulatni. serwisuja mojego znajomego e38 i xk8.
DIESEL POWER