Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Cały czas są niedostępne, nie są ustawione jako prywatne? Dziwne, że spadło, ale było za wysokie raczej, nie spotkałem się z takim przypadkiem, więc nie powiem czy to możliwe i dlaczego tak jest.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Odpowiedzi 60
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)
Faktycznie było ustawione na prywatne. Edytowane przez Goral1985win

Kupie listwe oslaniajaca próg stahllgrau metalic (400) strona kierowcy sedan 2002rok

721015571

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Z ciekawości ile dałeś za nową pompę? Błąd już nie pojawia się? Pojeździj kilka dni i daj znać czy problem wróci.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano (edytowane)

550zł niby oryginalna ti automotive bosch był po 750zł ale bosch różnił się tylko tym ze miała pudełko boscha i naklejkę z napisem bosch a na korpusie ti automotive w sumie u mnie taka siedziała tej samej firmy i była oryginalna.

Oczywiście ze napisze czy problem powrócił, bo gdzie bym nie szukał to dużo pytań o tym błędzie jest ale niestety odpowiedzi mało a nie wierzę ze nikt z tych osób nie uporało się z tym. :duh:

Błąd się nie pojawia, ale kiedyś jak nie moglem odpalić to nieraz kilka dni jeździłem i odpalałem bez problemu, myślę ze trzeba czekać.

Edytowane przez Goral1985win

Kupie listwe oslaniajaca próg stahllgrau metalic (400) strona kierowcy sedan 2002rok

721015571

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W większości przypadków za ten błąd odpowiada wtryskiwacz dający na przelew a pojawia się również przez przekaźnik pompy, pompę progową, pompę w baku, czujnik i zawór cr..więc możliwości sporo a błąd ten sam.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj ciśnienie źądane wróciło na 520.

Narazie nic się nie dzieje, jak nie będę mógł odpalic podłącze komputer i zobaczę co pokaże.

Co zauważyłem tak jak by na zimnym silniku, silnik ciut nierówno pracował jakoś nie zwracałem uwagi na to wcześniej. Z mocą nie ma żadnych problemów ciągnie równo do końca na każdym biegu.

Trochę strach gdzieś dalej jechać :mad2:

Maniek21112 ty zajmujesz się mechaniką czy tak z zamiłowania tylko? Znam dobrego mechanika ale dostać się do niego to masakra, poza tym wymieniać wszystko po koleji mija się z celem...

721015571

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Bardziej z zamiłowania, ale lubię grzebać przy autach. Specyficzny jest Twój przypadek.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano (edytowane)

A tak z czystej ciekawości zapytam ile powinna pompowac progówka po przekreceniu kluczyka na pozycjie 2, u mnie nie dość że chodzi naprawdę głośno to po przekreceniu na pozycie 2 kluczyka pompka chodzi bardzo długo zanim przekaźnik ja rozłączy. Zareklamował bym tą pompkę ale za cholerę nie mogę znaleźć paragonu :mad2:

Narazie będę jeździł może się coś wyklaruje międzyczasie.

721015571

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ok 4 bar, optymalnie 4,3. Jak nienaturalnie pracuje to faktycznie może ona jest problemem.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano (edytowane)
Ok 4 bar, optymalnie 4,3. Jak nienaturalnie pracuje to faktycznie może ona jest problemem.

Że około 4.5 bar to wiem, bardziej mi chodziło ile czasu chodzi po przekreceniu kluczyka na pozycjie 2. Jak odpale i stoję obok auta to z daleka ja słychać.

721015571

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Po dłuższym postoju ok 35-45 s.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj mając chwilę czasu wolnego postanowiłem zrobić przyrząd do testu przelewowego, dla zainteresowanych koszt około 10 zł i 30 minut roboty na spokojnie. Do rzeczy zrobiłem ten przyrząd ładnie wszystko podłączyłem (wiem wiem ktoś zaraz napisze nie musi być ladnie ma działać :D ) no ale ze zaczęło trochę kropić to już za bmw się nie zbierałem z rozbieraniem.

Ale że mam audi a3 1.9tdi (silnik agr 90PS) myślę sobie a sprawdzę jak to w audi wygląda tam wszystko na wieszku jest no i podłączyłem, i co nic :? ..... Silnik chodził z 10 minut i może w wężykach nazbieralo się po 1cm ropy w każdym przekrój wężyków to 3mm w wewnętrznej części.

Wiem ze to forum bmw ale może ktoś wie dla czego to tak i czy to dobrze czy źle?

Kiedyś miałem problem z chmurą dymu za sobą ale od kiedy wymieniłem n75 wężyki podciśnienia to nawet bąka nie puści :) a auto 1996rok i przebieg 300k km a i pewnie ze 100k jak nie więcej skrecony licznik.

Aaa jeszcze dodam że narazie brak problemu z odpaleniem bmw.

Co zauważyłem ze jak jest zimno to progowa pompka chodzi głośniej a jak ciepło to prawie jej nie słychać.

721015571

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Coś się dzieje z 1.9tdi? Tam jest pompa wtryskowa a cr, więc ciężko porównywać te silniki. Zrób test w e46 a nie męczysz vaga :wink:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano (edytowane)
:cool2: zrobię z czystej ciekawości, żeby się dostać do wtryskow to muszę zdjąć osłonę i podszybie z filtrem kabinowym, zwrócić na coś uwagę przy zdejmowania tych elementów by coś nie połamać czy nie ma co tam się zepsuć :) Edytowane przez Goral1985win

721015571

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak nie będziesz szarpał zanim odkręcisz to nic nie połamiesz :wink:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano (edytowane)
Coś się dzieje z 1.9tdi? :wink:

Nie, nic się nie dzieje wręcz przeciwnie audi używane tylko na dojazdy do pracy. Kiedyś miałem problem z kopceniem 4 mechaników chciało wyjmować turbo ceny jakie wołali wraz z regeneracjia od 1400 do 1700. Dla tego nie uważam ze mamy dobrych mechanikow. Sam ogarnąłem temat wężyki podciśnienia wymieniłem zaworek n75 i jak ręką odjol

721015571

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mechanicy zawsze chcą regenerować turbinę a w 95% przypadków winne jest sterowanie.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano (edytowane)

Wykonałem test przelewowy wynik wygląda tak:

http://www30.zippyshare.com/thumb/KQsMpIQp/file.html[/img]

Pierwszy wtrysk to pierwszy od przodu auta i tak po koleji.

Test wykonany na zimnym silniku i wolnych obrotach.

Jak widać jeden wtrysk odstaje od reszty jest jakaś norma czy raczej już czas na naprawę?

Pytałem na co uważać podczas rozbierania :) jak ściąga się przewody przelewowe radze wyjąć końcówki z wtrysków i dopiero odpinac przewody paliwowe ja nie wpadlem na to i kosztowało mnie to 15 zł poprostu ulamala się jedna :?

Test trwał około 7-8 minut nagrałem filmik ale brakło pamięci po 5 minutach.

Dodam że autko raczej nie kopci no może jak dam pedałem w podłogę to poleci chmurka bardziej widoczna w nocy tak powyrzej 3500 obr no i jak ostatnio jechałem 200km/h chciałem troszkę przegonić autko po miejskiej jeździe no to właśnie zauważyłem ze przy tej prędkości to kopci ciągiem ale to ciemnawo juz było.

Dróga sprawa to te odpływy można coś z tym zrobic by nie podciekalo? Przy okazji wszystko tam rozebralem i wyczyściłem z liści dobrze ze pogoda jako tako dopisała.

http://www67.zippyshare.com/thumb/x0o5KDuJ/file.html[/img]

721015571

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
4 sporo odstaje, ale jest to jeszcze teoretycznie dopuszczalne, dalej nie masz problemu z odpalaniem? Dawanie na przelew nie ma nic wspólnego z kopceniem, gdy wtryskiwacz leje na tłok wtedy auto dymi. Co Ci podcieka? Gdzie masz mokro?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano (edytowane)

Na drugim zdjęciu widać zaciek, woda się sączy tam na narozniku ale to chyba ma tak być bo przecież silikonem tego nie pokleje :D a poskładane jest to pod prad czyli płynąca woda częściowo wlatuje pod plastiki odprowadzająca wodę.

Czyli co leje ten wtrysk czy nie? A może jest przytkany i dla tego daje na przelew? Czytałem że do 30% różnica między max a minimum jest dopuszczalna.

To by wychodziło na to ze jest na granicy, jadąc spokojnie nie zauważyłem by mi coś kopci li dopiero jak depne to widać najbardziej w nocy, ale i w dzień się też zdazy.

Jak bym się zdecydował na naprawę/wymianę tego wtrysku to lepiej regenerować czy szukać używki?

A i problemu z odpaleniem brak jak narazie, ale ja problem z odpalaniem miałem tylko jak temperatura była poniżej 0 bądź bliska 0. Od czasu do czasu sprawdzam sygnał dźwiękowy czy jest jak by przekaźnik się zawiesił sygnał nie zadziala :D

721015571

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Daje na przelew, ale tak jak napisałeś jest na granicy..Możliwe, że to przez niego miałeś problem z odpalaniem. Tak jak pisałem czy kopci czy nie to nie ma znaczenia przy tej usterce wtryskiwacza, końcówki mogą być ok. Ja jestem zwolennikiem używek z gwarancją rozruchową.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano (edytowane)

Tak sobie szukałem i formacji jaka może być różnica przy wtrysku lejącym na przelew no i znalazłem ze najmniejszy pomiar mnożymy x1.4 czyli 40ml x 1.4 = 56ml czyli troszkę za dużo ten mój wtrysk leje :?

Co do dymienia kopcenia ciężko to nazwać dymieniem, ale też nie mam jak sprawdzić jak to wygląda za mną jak ktoś jedzie wiem ze po spokojnej jeździe tak kilka dni jak depne ostrzej to w lusterku widzę unoszący się obłok dobrze widoczny w nocy jak ktoś jedzie za mną. Żadnych strat mocy nie odczuwam wręcz przeciwnie autko aż się rwie do przodu.... Jedyne co zaopserwowałem to to że gdy odpale samochód po nocy i tak sobie chodzi na wolnych obrotach to tak delikatnie obroty faluja. Szkoda ze jak wszystko miałem podłączone to nie zrobiłem testu przelewowego na dogrzanym silniku :( zastanawiam się nad regeneracjią tego wtrysku ma ktoś doświadczenie z takimi regenerowanymi wtryskami?, rozmawiałem z gościem co się tym zajmuje i gwarantuje mi ze wtrysk będzie jak nowy no ale czy tak będzie?

Wyczytałem jeszcze ze wtrysk który był wymieniony a nie miał przeprowadzonej adaptacji to teź może dawać na przelew, co o tym myślicie? Jest sęs gdybać czy nie ma co? Jest jakiś sposób czy wtrysk ma przeprowadzoną adaptacjie?

721015571

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie rozróżniasz wtryskiwacza lejącego od dającego na przelew. Po wymianie należy wpisać nowy kod ima, np za pomocą inpa. Jeżeli się tego nie zrobi może podawać nieprawidłową dawkę paliwa, czyli może lać, ale z dawaniem na przelew nie ma to nic wspólnego.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano (edytowane)
Czyli rozumie ze nie ma co się szczypac tylko brać i robić ten wtrysk. Edytowane przez Goral1985win

721015571

Opublikowano
Nie rozróżniasz wtryskiwacza lejącego od dającego na przelew. Po wymianie należy wpisać nowy kod ima, np za pomocą inpa. Jeżeli się tego nie zrobi może podawać nieprawidłową dawkę paliwa, czyli może lać, ale z dawaniem na przelew nie ma to nic wspólnego.

Troszkę poczytałem co i jak, najlepiej było by wyjąć wszystkie i dać do sprawdzenia.

Narazie skupie się na tym jednym i zobaczymy efekty.

721015571