Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mam taki probiłem.

Kilka miesięcy temu wieszała mi się progówka wymieniłem na nową ti automotive był spokój przez kilka miesięcy aż dzisiaj z rana znów zonk... :mad2: wcześniej jak i teraz dzieje się to tylko jak temperatura spadnie poniżej 0 stopni.... Po kilku próbach przekręcenia kluczyka auto zapaliło może problem leży gdzie indziej niż w samej pąpce :? (Gdzie znajdę przekaźnik od niej)

2 pytanie jak sprawdzić w inpie jakie ciśnienie daje sama ppąpka wstępna?

Edytowane przez Goral1985win

Kupie listwe oslaniajaca próg stahllgrau metalic (400) strona kierowcy sedan 2002rok

721015571

• Odpowiedzi 60
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Filtr paliwa wymieniałeś? Może jest zawalony, temperatura spada - ropa gęstnieje i jest problem. Jak filtr jest ok to pompa w baku, przekaźnik jest pod deską rozdzielczą, za bezpiecznikami. Możesz go zamienić na próbę z tym od klaksonu, są takie same.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano (edytowane)
Wszystkie filtry były wymieniane wraz z olejem, pąpke w baku bym odpuścił bo ewidentnie słychać że wstępna nie pracuje. Zamienię przekaźniki i zobaczę czy się coś zmieni. Edytowane przez Goral1985win

Kupie listwe oslaniajaca próg stahllgrau metalic (400) strona kierowcy sedan 2002rok

721015571

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zrób test przelewowy, walczysz z pompą a pewnie okaże się, że to wtryskiwacz. Błąd jest od zbyt niskiego ciśnienia paliwa na starcie.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano (edytowane)

Czy jeżeli był by uwalony wtrysk czy pompka progowa by się załączała?

Bo u mnie ewidentnie jej nie słychać w momencie kiedy nie chce odpalić a od nowości bardzo głośno chodzi jak stoję na zewnątrz i auto jest odpalone to normalnie ja słychać nawet nie trzeba blisko stać koło auta.... :?

Jutro pozamieniam przekaźniki ten od pompki z klaksonem. Wtryski mogę sprawdzić jak się zachowują podczas jazdy w inpie.

Chociaż czytałem ze inpa nie pokaże 100% pewności.

721015571

Opublikowano

Góralu , Maniek pisze zrób test przelewowy bo widział zapisany błąd a ale to nie wyklucza problemu z pompą paliwa. Uporaj się z pompa paliwa i wykasuj błędy i jeszcze raz sprawdź.

Możesz mieć jedno i drugie

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Błąd nie wskazuje konkretnie przyczyny, może być pompa (obie), wtryskiwacze zawór cr lub czujnik cr, ale najczęściej winny jest wtryskiwacz, więc zrób test przelewowy. Sprawdź pompę w baku, bo jak ona nie poda paliwa to progowa nie napompuje. Nagraj film podczas odpalania z ciśnieniem cr (inpa).

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano (edytowane)

Heh no i zonk pompka dzisiaj chodziła i proszę :/

Jak ktoś ma chęć i ochotę to niech zerknie na ten mój przypadek:/ 3 filmiki do pobrania..... :mad2: :mad2:

http://www42.zippyshare.com/v/xbuPKDRm/file.html

721015571

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wrzuć te filmy na youtube, tak będzie wygodniej. Przekaźniki podmieniałeś?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano (edytowane)
Nie podmieniłem jeszcze, dzisiaj już nie podmienię ale jutro na pewno to zrobię niestety nie mam garażu a pod chmurka teraz za późno by coś grzebać, aby dostać się do tego przekaźnika muszę odkręcić cały schowek? Na YouTube może i prościej było by ale u mnie strasznie długo się tam ładuje filmy. :mad2: Edytowane przez Goral1985win

721015571

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Trzeba odkręcić schowek, ale to prosta czynność.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano (edytowane)

Jakie prawdopodobieństwo jest ze to wina przekaźnika, wiem dopóki nie zamienię to się nie dowiem :mad2:

Możesz coś powiedzieć z tych filmików wtryski ok ciśnienie? Czy sytuacja jest dalej bardzo niejasna?

721015571

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na tel nie mogę pobrać a nie mam kompa przy sobie, zobaczę rano. Jeżeli jest tak jak mówisz, że pompa raz pracuje a raz nie to albo ona jest wadliwa albo przekaźnik, nie ma raczej innej opcji.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano (edytowane)

1:

próba z odpalenia (wyskoczył błąd)

2:

film z jazdy

3:

na postoju rozgrzany silnik Edytowane przez Goral1985win

721015571

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Takie trochę czary mary..pompa paliwa jak mówiłeś na filmie pracuje, w inpa widać, że ciśnienie paliwa jest (nie wiem czy nawet nie za duże, u mnie jest chyba trochę ponad 400 na starcie, może tu jest problem, ale masz nową, więc możliwe, że tyle powinna dawać) a silnik nie odpala :shock: przy wtryskiwaczu dającym na przelew brakowałoby ciśnienia..ale dla pewności zrobiłbym test przelewowy (to nic nie kosztuje, prosta robota), przekaźnik bym wykluczył, bo pompa pracuje a auto nie odpala..To śmierdzi czujnikiem wału, ale błędu brak..ciężki przypadek.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano (edytowane)
Pompa daje ciśnienie ale równie szybko te ciśnienie spada podczas startu (chyba ze tak ma być) na 1 filmiku jak nie moglem odpalić pompka pracowała to słyszałem taki odgłos jak by paliwo się cofało jest to możliwe? ponoć miedzy pompka a cr jest jakiś zaworek http://bmwcentrum.pl/img/products/16/86/5_max.jpg możne to on jest winowajcą. Edytowane przez Goral1985win

721015571

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie słyszałem o takiej sytuacji z zaworkiem. Zauważ, że jak kręcisz to oczekiwane jest 520 i rzeczywiste też ponad 500, u mnie jak wtryskiwacz dawał na przelew to rzeczywiste było poniżej 100..jak przekroczyło tylko 100 to już odpalał. Zanim coś wymienisz zrób test przelewowy i podmień dla spokoju sumienia przekaźnik, po tym będziemy myśleć dalej.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano (edytowane)
Jeżeli ciśnienie jest ok i parametry w normie expertem nie jestem, to skąd ten błąd o niskim ciśnieniu na starcie? Poczytałem trochę o tym zaworku i jak pompka chodzi a zaworek nie trzyma to paliwo (ciśnienie) które niby jest się cofa, zaworek utrzymuje ciśnienie wstępnie około 4 bary. Kurcze nie bardzo widzę w tym logikę ale jak dostęp był by w miarę przyzwoity to można i zaworek sprawdzić. Test przelewowy tez wykonam tylko muszę kupić wszystkie potrzebne elementy, no i odrobinę czasu znaleźć. :mad2: Edytowane przez Goral1985win

721015571

Opublikowano (edytowane)
A czy pompka w baku może się tak obiawiać że jest uszkodzona czy też nie dawała by ciśnienia i w inpie był by odczyt? Edytowane przez Goral1985win

721015571

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie byłoby ciśnienia..Nie widziałem jeszcze takiego przypadku jak u Ciebie, zrobiłbym test, nic nie trzeba kupować, ewentualnie z 2m wężyka, nawet do słoików możesz lać ropę..Jeżeli przelewy będą ok to przychodzi mi na myśl tylko podmianka zaworu cr i czujnika cr (są na listwie).

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj z odpaleniem nie było żadnych problemów lecz zauważyłem coś dziwnego:

1 odpalenie pierwsze dzisiaj

2 odpalenie z odłączonym czujnikiem CR (ten pierwszy od przodu)

3 po zamianie przekaźnika (jak widać ciśnienie jakie oczekuje ECU spadło)

Teraz pytanie jaki wpływ na ciśnienie żądane ma przekaźnik :?:

Zorbie ten test przelewowy ale jak patrzyłem muszę ściągać podszybie, jest możne jakiś tutorial jak to zrobić (oczywiście test przelewowy). Szukałem na Google ale tam już wszystko pokazane po podłączeniu... (Nie chciał bym czegoś urwać czy coś)

721015571

Opublikowano (edytowane)
Nie byłoby ciśnienia..Nie widziałem jeszcze takiego przypadku jak u Ciebie, zrobiłbym test, nic nie trzeba kupować, ewentualnie z 2m wężyka, nawet do słoików możesz lać ropę..Jeżeli przelewy będą ok to przychodzi mi na myśl tylko podmianka zaworu cr i czujnika cr (są na listwie).

A czy ów zawór lub czujnik CR ma jakiś wpływ ze wcześniej postanowiłem wymienić pompkę podprogowa z tego względu ze się nie załączała ma to jakieś powiązanie ze sobą?

721015571

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wg mnie stara pompka jest ok, tylko był problem ze sterowaniem, jak ciśnienie spadło po zmianie przekaźnika to chyba masz winnego, pisze chyba, bo filmy są niedostępne. Pojeździj tak i zobaczymy czy problem wróci. Przy teście nie ma co urwać, wypinasz tylko węże przelewowe, zaślepiasz i podpinasz swoje wężyki, wyjmujesz tylko filtr kabinowy i jego podstawę, kilka śrubek i gotowe. Jakie jest teraz oczekiwane ciśnienie? Może nie ma sensu robić już testu.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano (edytowane)

Hmmmm filmiki u mnie chodzą normalnie a ciśnienie oczekiwane przez ECU wynosi 476.29 a nie jak wcześniej było 520.

Przekaźnik możne takie coś powodować? Pompka chodziła tak jak teraz chodzi (nie należny do cichych, stara podejrzewałem ze się zawiesza a chodziła o wiele ciszej...)

721015571