Skocz do zawartości

Finansowanie zakupu G30, optymalizacje podatkowe

_holek

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 95
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Niektóre firmy leasingowe dają ubezpieczenie w gratisie, co czasem również się opłaca, natomiast mercedes na nową e-klase, daje obecnie 104% + ubezp. na 1 rok. A na wybrane modele jest leasing 101% i 100%.

Pzdr

Sprzedam Graty po Aucie :

- Wybierak ( Joystik ) Zmiany biegów zwykły do F10-tki - cena 200zł ! ( stan idealny )

- Licznik Europejski F10 ( stan BDB ) - cena 200zł

Ale masz na myśli brak wpłaty własnej czy takie oprocentowanie?

Nie chcę udawać eksperta, bo nim nie jestem. To będzie mój drugi leasing auta i nie spotkałem się z podobną ofertą.

Chodzi mi bardziej o niskie oprocentowanie przy takiej kwocie wykupu i okresie.

Niektóre firmy leasingowe dają ubezpieczenie w gratisie, co czasem również się opłaca, natomiast mercedes na nową e-klase, daje obecnie 104% + ubezp. na 1 rok. A na wybrane modele jest leasing 101% i 100%.

Pzdr

Dają auto po cenniku a przy obecnie dawanych rabatach i tak to im się opłaca

Rynek zmienia się dość dynamicznie ostatni mi czasy :mrgreen:

Ale masz na myśli brak wpłaty własnej czy takie oprocentowanie?

Nie chcę udawać eksperta, bo nim nie jestem. To będzie mój drugi leasing auta i nie spotkałem się z podobną ofertą.

Chodzi mi bardziej o niskie oprocentowanie przy takiej kwocie wykupu i okresie.

Masz rację - nie ma cudów. Taka oferta miałaby oprocentowanie bliskie zeru (musiałbym znać wartość samochodu, żeby określić dokładnie). Obecnie Wibor wynosi 1,65%, a do tego musi jeszcze dojść marża, więc dobre oferty leasingowe mają oprocentowanie w okolicach min. 4%.

Oczywiście zdarzają się tańsze oferty, ale jak już wspomniałem nie ma cudów - zarobek po prostu jest przeniesiony wtedy gdzie indziej. Albo droższe jest ubezpieczenie, albo jest obowiązek skorzystania z jakiś łączonych usług dodatkowych, w stylu drogi obowiązkowy GAP, RTI, itp, albo są jakieś niekorzystne restrykcje w umowie. Ewentualnie nie ma rabatu na samochód, albo jest tylko jakiś "oficjalny", tzn. nie tak duży jak można wynegocjować.

"There is no such thing as a free lunch"

Czynsz inicjalny 0%

Wpłata początkowa (opłata manipulacyjna) 0.50%

59 rat 1.3583%

Wartość końcowa 40%

Ubezpieczyciela sam wybieram.

Dobra oferta?

Jeśli dobrze liczę to koszt całkowity wynosi 120,64%, a rzeczywiste oprocentowanie roczne 5,85%. Normalnie napisałbym, że to drogo, ale oferta jest specyficzna, bo jest zerowy udział własny i duży wykup po aż 5 latach - mało która firma w ogóle jest w stanie zaproponować takie warunki. Więc dlatego pewnie jest drożej. Jest raczej miejsce do negocjacji, o ile jest alternatywa.

• Moderatorzy

Można się jeszcze zastanawiać nad stałym oprocentowaniem względem zmiennego (Z uwagi na zapowiedziane podwyżki stóp procentowych)

Brałem teraz leasing i w BMW 40%/48m/1% na zmiennym był droższy niż u konkurencji na stałym.

Można się jeszcze zastanawiać nad stałym oprocentowaniem względem zmiennego (Z uwagi na zapowiedziane podwyżki stóp procentowych)

No właśnie z tym to ciężko przewidzieć. Już niby miały się zbliżać podwyżki, a dziś prezes NBP dał sygnał, że może nawet w 2019 nie podniosą. Tak naprawdę to jest wróżenie z fusów niestety.

Sam musisz sprawdzić - oferta zależy od wielu czynników; mając jedną wiesz, że jak nie będzie nic lepszego bierzesz tę pierwszą :)

Powinieneś wysłać zapytanie do kilku firm i zostawić sobie 2/3, z którymi pociągniesz temat do końca.

Jak w biznesie/życiu - szukasz okazji, negocjujesz :)

• Zasłużeni forumowicze
Panowie, takie cos dostalem,

pytanie czy to dobra oferta czy jeszcze sie szarpac i scinac cene u tego lub innego leasingobiorce? (to jest PKO)

https://ibb.co/jJth96

Przy 3 latach i wpłacie 35% i wykup 1% wydaje się być bardzo uczciwą ofertą.

Jakie koszty ubezpieczenia? GAP dokupujesz?

Panowie, takie cos dostalem,

pytanie czy to dobra oferta czy jeszcze sie szarpac i scinac cene u tego lub innego leasingobiorce? (to jest PKO)

Przy 3 latach i wpłacie 35% i wykup 1% wydaje się być bardzo uczciwą ofertą.

Jakie koszty ubezpieczenia? GAP dokupujesz?

Ubezpieczenia jeszcze nie ogarnialem,

a co to jest GAP - chodzi o utrate wartosci? wlasnie sam nie wiem jak to ugryzc i gdzie najlepiej.

• Zasłużeni forumowicze

Najlepiej poproś o ofertę z leasingu, bardzo często handlowiec potrafi sporo wynegocjować w cenie ubezpieczenia aby leasing przeszedł.

Tak GAP to ubezpieczenie od utraty wartości, w tak świeżych autach wydaje mi się że warto.

W GAPie dokładnie chodzi o to, że w przypadku szkody całkowitej gdy ubezpieczyciel, np. PZU, wypłaci mniej niż jestes winny firmie leasingowej, to masz wypłacone "dodatkowe środki" na poczet tej róznicy.

GAP jest ważny gdy mało wpłacasz na początek - ale to tylko jedna z możliwości.

Jak poważnie myślisz o leasingu to napisz na priva, dam Ci kontakt do fajnej osoby z Aliora

Jak nie - poszukaj w Google co to jest GAP - jest dużo fajnych publikacji, nie ma sensu tutaj ich cytować.

Najlepiej poproś o ofertę z leasingu, bardzo często handlowiec potrafi sporo wynegocjować w cenie ubezpieczenia aby leasing przeszedł.

Tak GAP to ubezpieczenie od utraty wartości, w tak świeżych autach wydaje mi się że warto.

Wlasnie tak mialem zrobic, bo czasami oni maja najlepsze oferty, dzieki!

• 1 rok później...
Większość tych schematów optymalizacyjnych opartych na nabyciu auta na spółkę z Czech czy Niemiec (albo zagraniczny leasing) wygląda fajnie ale tylko na papierze, użycie auta zagranicznego w Polsce do celów działalności gospodarczej powoduje obowiązek podatkowy w akcyzie (art. 100 ust. 5 pkt 9 ustawy o akcyzie)