Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Moim problemem jest metaliczny stukot, cykanie podczas przyspieszania, jadąc stałą prędkością i delikatnie wciskając gaz nic nie ma, jedynie podczas mocniejszego wciśnięcia gazu występuje taki odgłos, jest najbardziej słyszalny w dolnym zakresie obrotów (1000-2500) im wyższe tym on cichnie lub prawie całkowicie ustępuje.

Ostatnio po trasie na autostradzie predkość ok 140km/h, odcinek ok 40km praktycznie ustał pojawił się po jakiś 30km jazdy po mieście

Autko odpala normalnie bez większych problemów, pali ok 5.5-7l/100km, nie dymi..

Olej w aucie to Valvoline 5w30 SYNpower, wymieniony jakieś 5tyś km. temu + wszystkie filtry Mann

Podejrzenia:

Dwumas --> test ruszanie z biegu 1 i 2 z obrotów jałowych --> cisza, brak jakiś drgań lub tym podobnych

Łańcuch --> Mechanicy stwierdzili , że nie słychać.

Wtryski --> Korekcje INPA

bieg jałowy:

d517c9e58a57282fgen.jpg

1cfc2027f16bea5egen.jpg

ok 2500 obrotów

01eb1f98376aa4f4gen.jpg

Inne dane:

af9e01b316f22a98gen.jpg

21e5982334635d8cgen.jpg

2fe0f39d64e8affdgen.jpg

Błędy silnika:

de60f8b9abb9484bgen.jpg

5606037c0aadae8bgen.jpg

63584821250a4038gen.jpg

db2effc0b6727a70gen.jpg

Co to może być? obawiam się początku jakieś poważnej usterki...

Proszę o pomoc i wasze sugestie

Opublikowano

Panowie, stukoty, terkotanie itd to jest do diagnozy warsztatowej , bo to należy dobrze obsłuchać i zlokalizować . Przy skromnym opisie i znikomym nagraniu to tak jak by prosił głuchego o zrobienie krytyki jakiegoś koncertu.

Wniosek : dokładniejsze opisy i bogate nagrania

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano

XmatikosX - u mnie jest inaczej inne cykanie, wolniejsze

Faliszewice - byłem u mechaników, posprawdzali mi auto i mówią, że wszystko jest ok, że nie ma się czym martwić... I, że ciężko zdiagnozować co to może być, narazie jeździć póki się nic nie dzieje, jak zacznie się coś dziać to wtedy będzie może wiadomo...

Opublikowano
nie chce cie martwic niepotrzebnie ale u mnie tez kiedys bylo slychac cykanie tyle ze w tym starszym silniku 136hp niestety cykanie ustalo jak sie juz wal do konca urwal tez zastanawialem sie co to za odglosy i byl to wlasnie pekniety wal okolo miesiaca tak jezdzilem i skonczylo sie na wymianie silnika ewentualnie obadaj sobie kolo pasowe bo tez czasami lubia sobie peknac