Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Nie mogę poradzić sobie z problemem, a mianowicie:

Nierówna praca silnika od 1500-2000 tys obrotów, najbardziej wyczuwalna podczas powolnej jazdy na 6 biegu z predkoscia około 80km/h - czuć lekkie podszarpywanie. Podczas postoju P i trzymanie 2 tys. obrotów tez słychać delikatnie, nierówna prace:

Podmienilem juz:

pompę wtryskowa, wtryski, wymieniłem przepustnice i nadal bez zmian, cały czas ten sam problem.

Czy ktoś miał podobny przypadek ? Czy może to być początek końca sprzęgła hydrokinetycznego ?

Bardzo proszę o radę.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Robiłeś jakąś diagnostykę czy na "pałę" wymieniasz te droższe elementy?

W tym silniku oprócz wtrysków były problemy z cewkami. Nie wiem czy same w sobie cewki były wadliwe, czy podczas wymiany wtrysków psuły się cewki przez kąpiel w benzynie.

Świece też warto wymienić - drogie nie są - tylko prawidłowe kupić i odpowiednim momentem dokręcić!

Nie wiem jaki masz przebieg - świece powinno się zmienić po około 50 000 km.

Opublikowano

Witam kolego.

Pełna diagnostyka zrobiona - zero błędów + wgrane wszystkie możliwe aktualizacje. Miałem błędy wypadania na 5 i 6 cylindrze, wymieniłem cewki, świece wymienione, przebieg 90 tys. Nie mam pojęcia co dalej sprawdzać.

Opublikowano

Jeśli tego nie robiłeś to powtórz diagnostykę - czy straciło się to wypadanie zapłonu.

Obił mi się jeszcze o uszy problem z pompą w baku związany ze spienianiem się paliwa - do wymiany pompa i kodowanie na wyższe ciśnienie paliwa, ale to dotyczyło n55 i pojawiał się błąd o za niskim ciśnieniu paliwa.

Awaria konwertera w serii e objawiała się "pływającymi" obrotami podczas jazdy. Nie wiem jak w serii f ale nie zaszkodzi się przyjrzeć obrotomierzowi na wyższych biegach

Więcej niestety nie pomogę. Jacyś forumowi specjaliści na pewno coś Ci podpowiedzą.

Opublikowano

Nie mam już wypadania zapłonu odkąd wymieniłem cewki ale problem pozostaje z tym przerywaniem...wiem, że z biegiem czasu do tego dojdę, bo nie odpuszczę ale narazie brakuje mi pomysłów. Dziękuję kolego za zainteresowanie i podpowiedzi z Twojej strony.

Pozdrawiam.