Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Moim problemem jest odpowietrzenie silnika 3.0 benzyna. Odpowietrzany był na odpalonym silniku, także od korka odpowietrzającego wylatywał sam płyn, bez żadnych bąbelków powietrza. Wskaznik temperatury jest idealnie prosto, nie przegrzewa się, ani nie opada ta wskazówka. Lecz problemem jest, że płyn nie leci do parownika od gazu, i nie daje ciepłego powietrza. Wielu mechaników już mówiło, że zle odpowietrzony układ. Czytałem już sporo o odpowietrzaniu, jednakże co temat to inny pomysł.

Sprawdzane już były wężyki, czy nie jest gdzieś zagięty, ale jest wszystko tak jak ma być. Dodam, że posiadam webasto, i po podłączeniu na ostro działało wszystko bez zarzutu, jednakże wtedy włączone było cały czas. Po podłączeniu tak jak powinno być problem dalej wracał. Po ominięciu całkowicie webasta nic nie pomogło, i teraz czy to na pewno zle odpowietrzony układ? A może macie inne propozycje jak to naprawić?

Opublikowano
Jeśli parownik to najwyższa część układu chłodzenia,to trzymamy silnik na obrotach ok 2 tyś i luzujemy przewody wodne idące do parownika,tak by powietrze mogło wylecieć.Musi się odpowietrzyć.
Opublikowano
było już tak robione, po 15 minutach zwątpiliśmy, nic nie pomogło. Jak węże były puszczone to lekko kapało, ale jak się złapało i dało minimalnie końcówkę do góry, by nie kapało to nic nie dało.
Opublikowano

Właśnie w tym problem, że jak od webasta na ostro się podłączyło to dawało ciepłym. Jeśli podłączyło się tak, jak powinno to już daje zimnym, bez względu czy jest ustawione na 16, czy 32 stopnie.

I teraz by nie było niejasności, to na chwilę obecną po odpowietrzeniu tak jak pisałeś, to dawało po chwili lekko ciepłym, ale wystarczyło przejechać 10 metrów, i już leciało zimne.

EDIT:

Instalacja założona rok temu, auto długo stało, bo panewki obróciło, i wtedy leciało ciepłe. Po wymianie słupka wystąpił ten problem, i już nie mam sił by to naprawić.

Opublikowano

Odpowiedz na pytania które napisałem,oraz czy ogrzewanie parownika jest wzięte z przed zaworu ,czy za (gdzie są rozcięte przewody)

Nie ma znaczenia jak masz ustawione ogrzewanie,pod warunkiem,że ogrzewanie parownika jest przed zaworem ciepła zainstalowane

Opublikowano

Czy leci ciepłe powietrze z nawiewów? - nie.

Czy to nowa instalacja i jest problem od czasu montażu? - Działało OK, dopiero po wymianie słupka zaczęły się problemy.

Co do ogrzewania zaworu to nie mam zielonego pojęcia.

Opublikowano

Jeśli nie leci ciepłe powietrze z nawiewów,to układ zapowietrzony.Czasem jest ciężko odpowietrzyć,próbuj do skutku.

Z doświadczenia mogę podpowiedzieć,że ciężkie przypadki najlepiej odpowietrzać przy przechylonym samochodzie.Przód w górze,tył auta w dole.

Opublikowano

Tak, to już właśnie podejrzewałem.

Jednakże mógłbyś trochę pomóc w tym odpowietrzeniu? Jak się za to zabrać, by wreszcie zaczęło ciepłym dawać?

Przód w górze już był, też nic nie pomogło. Podejrzewam, że po prostu coś spieprzam podczas odpowietrzania stąd te problemy.

Opublikowano

Poczytaj jest wiele instrukcji na forum,jak prawidłowo odpowietrzać.

Ważniejsze rzeczy to zaczynamy odpowietrzanie,gdy silnik jest całkowicie zimny.

Cały czas podczas odpowietrzania płyn nalany powyzej max.

Ogrzewanie na maksymalna temperaturę i dmuchawa też .

Obroty ok 1200.

Opublikowano
dalej nie potrafię sobie z tym poradzić. Zna ktoś dobrego mechanika z podkarpacia, który by się tym zajął?
Opublikowano

Auto ma byc wyłączone, silnik zimny, odkręcamy odpowietrznik i wlewamy powoli do zbiorniczka do czasu az będzie się wylewało bez pęcherzyków powietrza (z odpowietrznika).

Nastepnie zakrecamy odpowietrznik, odsysamy ze zbiorniczka strzykawka nadmiar. Zakręcamy, odpalamy motor, ogrzewanie na max i patrzymy jak sie zachowuje. Jak sie silnik zagrzeje, strzalka nie wychodzi poza polowe to jest ok. Czekamy az wystygnie, odkrecamy korek, patrzymy na stan i ewentualnie dolewamy.

Ot cala filozofia.