Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Serdecznie forumowiczów!

Niedawno kupiłem BMW E39 530D 2002 i otrzymałem do niego komplet 2 kluczyków. Oba z nich mają wybebeszone środki tzn są puste w środku, w plastik jest wsadzony metalowy kluczyk i wszystko owinięte jest taśmą w związku z czym muszę auto za każdym razem otwierać mechanicznie wsadzając kluczyk w drzwi. Uprzejmie proszę o doradzenie mi co mam w tej sytuacji zrobić, czy wystarczy kupić jakiś gotowy klucz i go zaprogramować? Czy może nie mam jakiegoś immobilizera? Gdzie mogę to wykonać? Bardzo proszę o pomoc!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Rozumiem, że obydwoma kluczykami jesteś w stanie odpalić auto?

Jeżeli tak to wg mnie pozostaje kwestia dokupienia elektroniki i jej zakodowania.

pzdr

yaz

Opublikowano
Taak, obydwoma kluczykami odpale auto, ale są to same atrapy połamane, pozaklejane taśmą, a w środku tylko metalowy klucz, beż żadnej elektroniki...nie wiem co robić, gdzie, jak i za ile. Może w aucie coś jest wymontowane, że poprzedni właściciel nie korzystał z pilota?
Opublikowano

Każdy kluczyk powinien mieć w bebechach "pestkę" odpowiadającą za rozkodowanie immobilisera oraz część elektroniki odpowiadającą za działanie centralnego zamka.

Do centralnego zamka możesz wkodować każdy kluczyk dedykowany do Twojego modelu (tak, możesz zakodować kluczyk innego użytkownika E39 żeby otwierał centralny w Twoim aucie).

Z immo nie jest już tak dobrze i musisz mieć wszystkie elementu układu pasujące do siebie.

Jeśli Twoje kluczyki uruchamiają auto, to albo masz całkiem wyłączony immobiliser, albo jednak są w nich gdzieś ukryte pestki od immo.

Opublikowano
Bardzo możliwe, że pestka z kluczyka jest podklejona do kolumny kierowniczej(okolice stacyjki), kiedyś taka praktyka była powszechnie stosowana
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
Właśnie chodzi o to, że kluczyk jest pusty w środku, mam tylko metal, który wkładam aby otworzyć zamek bądź uruchomić auto. Czy mogę sobie dorobić klucz z "bebechami" i zsynchronizowac go z moją bemką? Nie chcę całe życie otwierać bryki poprzez wkladanie kluczyka w zamek...
Opublikowano
Kolego doskonale Cię rozumiemy, możesz Sobie zamówić z allegro kluczyk "surówkę", bebechy przełożyć z innej używki. Tylko nadal nie wiadomo czy immo masz wyłączone na stałe czy nie, bo wtedy trzeba "zakodować" nową pestkę(tak uważam), chyba że do tych starych poklejonych kluczyków włożysz elektronikę centralki
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Pestka to inaczej kość immo znajdująca się w kluczyku.

Przytwierdzona we wnętrzu kluczyka, TUTAJ widać to dokładnie.

Jak już inni napisali, opcje są dwie, albo masz te pestki w swoich kluczykach, albo nie i immo jest zdezaktywowane.

Natomiast, jeżeli głównym problemem, który chcesz rozwiązać jest możliwość otwierania auta zdalnie, to musisz dokupić elektronikę, równiez widoczną na zdjęciu i dokodować ją do swojego auta.

Kluczyk surówke możesz kupić na allegro, dofrezowac i będziesz miał funkiel nówkę.

Wtedy, jeżeli w obecnych kluczykach masz jednak kość immo, wystarczy ją przełożyć do nowego kluczyka, wsadzić elektronikę, zakodować jej działanie i po temacie.

pzdr

yaz

Opublikowano

Kluczyk na All... to koszt kilkunastu zł. Tylko musisz kupić z dokładnie identycznym grotem jak Twój, bo były chyba 2 wzory wycięć w grocie.

Za dorobienie w Warszawie płaciłem kiedyś 50 zł (w zwykłym punkcie dorabiania kluczy w hipermarkecie).

Jak kupisz bebechy, to od razu wsadź nową baterię i zakoduj do centralnego (procedura jest na forum).

Opublikowano

Jeżeli masz ominięte immo to nie trzeba programować.

Jeżeli chodzi ci tylko o otwieranie/zamykanie z pilota, kup elektronikę kluczyka i obudowe z grotem. Docięcie grotu zrobią w pierwszym lepszym punkcie.

Kodowanie opis jest na forum.

W kluczykach z all nie działają funkcje komfortowe.

Opublikowano
Ok znalzłem elektronikę http://allegro.pl/elektronika-kluczyka-bmw-433-92mhz-e46-e39-e38-z3-i5934360393.html i jestem gotów ją zamówić i wstawić do obudowy kluczyka, którą posiadam. Tylko na tej aukcji z elektroniką nie jest dołączana żadna pestka, a piszecie że pestka musi być...

Pestka musi być tylko jak masz działające immo.

Skąd mamy wiedzieć jak jest naprawdę, skoro piszesz, że w twoim kluczyku nie ma pestki.

Albo immo jest wyłączone, albo jest przyklejona pestka do pierścienia przy stacyjce.

Opublikowano
Ok, sprawdzę to czy jest tam pestka bo w kluczyku na pewno nie ma, tylko jak się dostać do pierścienia przy stacyjce? Załóżmy, że immo jest odłączone i nie ma tam pestki, wówczas pestki nie muszę dokupować i nie jest mi ona potrzebna do niczego? Jeżeli natomiast pestka jest przy tym pierścieniu to muszę ją stamtąd zabrać i przełożyć do obudowy kluczyka wraz z elektroniką tak i po sprawie?
Opublikowano
Tylko czemu pestka nie może pozostać przy tym pierścieniu przy stacyjce? Ona musi być wewnątrz kluczyka jeżeli chcę zdalnie otworzyć centralny?
Opublikowano

Przepraszam mój błąd.

Reasumując.

Masz działające immo- pestke przekładasz do nowej obudowy. Jeżeli jest przyklejona do pierścienia.

Jeżeli immo nie działa i jest ominięte- pestka jest nie potrzebna. Wystarczy sam kluczyk z elektroniką do otwierania/zamykania samochodu.

Opublikowano
Jeszcze z ciekawości zapytam, dlaczego muszę przekładać pestkę z pierścienia przy stacyjce do obudowy kluczyka? Nie może tam pozostać gdzie jest?
Opublikowano

Ok.

Wielkie dzięki za info i porady. Będę próbował dostać się do wnętrza stacyjki w poszukiwaniu pestki, wyślę na forum zdjęcia i poproszę o pomoc w określeniu czy te immo tam jest czy nie ma. O postępach będę informował.

Opublikowano

Jeśli jeszcze nie kupiłeś tej elektroniki kluczyka to się wstrzymaj, bo może mam jedną gdzieś w gratach po mojej piątce. Sprawdzić będę mógł w sobotę.

A pestkę (jeśli immo działa) masz przełożyć do kluczyka po to, żeby złodziej nie mógł odpalić auta bez kluczyka. Przynajmniej teoretycznie :roll: