Skocz do zawartości

M50b20 vanos grzegotanie w silniku

Neo1991

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam taki problem ze jak odpale auto strasznie grzegocze cos w okolicy nadkola od strony kierowcy. Grzegotanie wystepuje tylko na kompletnie zimnym silniku przez kilka minut a nastepnie ustaje. Nic nie wplywa to na prace silnika. Ale bedac zaniepokojony postanowilem zapalic auto bez paska klinowego niestety grzegot jest ten sam..
postanowiłem wiec zdjac pokrywę zaworow, lancuch rozrzadu oraz pompy sa sztywno naciagniete, slizgi nie wydaja sie byc pekniete itd jedynie zastanawia mnie ten luz -
czy moze byc tak ze na zimnym slizg trzaska o ten metal?

No. Wlasnie dziwne dla mnie jest to ze przy mocniejszym nacisku 1 palcem wcisne napinacz, choc mocno napina lancuch mam wrażenie jakby sprezyna byla w nim wyrobiona bo z tego co sie Orientuje jest w nim sprezyna i olej dodatkowo go odpycha, i dodatkowo te ruchy na boki.. to by tlumaczylo czemu po Paru minutach cichnie - cisnienie oleju go odpycha. Nic z vanosem watpie gdyby to byla wina vanosa to w szczególności na cieplym mialbym objawy a na cieplym jest ideal, a ciagnie jak trzeba. Edytowane przez Neo1991

Bede probowal wymienić napinacz, tylko zastanawiam sie czy zdejmujac vanosa niczego nie rozreguluje... Wiem ze na kolo zebate zaklada sie specialny klucz i krecac delikatnie wysowa sie vanos i trzeba go odciskac.. Trzeba cos blokowac? Na cos w szczególności uwazac?

• Zasłużeni forumowicze
Napinacz nie może bujać się na boki. Dasz radę bez klucza tylko poprawnie ustaw rozrząd przed wymontowaniem napinacza.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.