Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Forumowicze

Chce kupić opony do e90 z zamysłem wypadów weekendowych na trackdaye.

I teraz do sedna czy ktoś latał na nie ROF w setupie 225/40/18 i 255/35/18?

Chodzi mi o opony Michelin Pilot Super Sport?

Mam bardzo kiepskie odczucia na nie ROF, na zimę sie skusiłem i żałuje na 225/45/17

Nokiany i jest to strasznie miękka guma i mówiąc krótko beznadziejnie jeździ i w zakrętach szaleje.

Zawieszenie mam - sportowe dostosowanie podwozia -> docelowo chce na lato wstawić b12 sprtline.

Nie jeździłem na 18 na oponach nie ROF (sport plusy w ROF sa nie do dostania) i teraz pytanie do was czy ktoś miał przyjemność jeździć na podobnych oponach? Jak sie samochód zachowuje, nie szaleje w zakrętach i przy szybszej jeździe?

Co polecacie - prośba o info od osób które miały przyjemność bawić sie na torze.

Od razu uprzedzę w semislicki nie chce póki co wchodzić

• Członkowie klubu
Opublikowano

A nie próbowałeś z opnami XL?

Niestety nie mam doświadczenia z oponami o które pytasz, ale jak coś kupisz to podziel się opinią, bo też jestem zainteresowany tematem.

Opublikowano

Te XL to sa kiepskie, na zimę wziąłem Nokiany Wr Dr3 XL co prawda 225/45 i w porównaniu do zwykłych ROF jest dramat.

Guma gnie sie jak oszalała, do tego stopnia ze myślałem ze mam coś z zawieszeniem ale byłem na diagnostyce i wszystko ok. Podczas jazdy tył szaleje, 3 ciasne zakręty to dramat jak również jechanie po prostej powyżej 180.

Jednak ten zawias jest skonfigurowany pod sztywna gumę.

Zastanawiam sie czy przy setupie 225/40/18 i 255/35/18 na sportowej gumie XL ale dodatkowo wzmocnionej XR ale cały czas nie jest ROF bedzie dobrze czy nie. Niby M3 jeździ na tej oponie ale jednak ma ona inny zawias.

Pytanie czy przy przejściu na b12 sportline problem nie zostanie wyeliminowany. Szukam info od kogoś kto przechodził ścieżkę bo nie chce pakować sie w gumy za 3,5k i nie byc zadowolonym.

Specjalnie nie pisze o semislick bo te sa z natury mega twarde na bokach jak ROF i ich ten temat nie dotyczy.

Opublikowano
Powiem dosadnie jazda na oponach ROF na torze jest niepowazna. Toc to tone wazy. PSS do najlepsze opony drogowe i tak sa twarde, dadza rade na trackday od czasu do czasu ale jak chcesz miec prawdziwe opony na tor to juz musisz uderzac w semi slicki.. Czy to yoko ad08 toyo r1r czy michelin sport cup 2. Generalnie jak chcesz by auto dobrze jezdzilo na torze to musisz o wiele wiecej wlozyc w auto niz amorki sprezyny i opony.
E92 335d Stage H
Opublikowano

Zdaje sobie z tego sprawę ze ROF to nie opona na tor.

Dlatego pytanie jaki jest setup dla opon drogowych zeby dawały przyjemność z prowadzenia duża. Moje doświadczenie na zawieszeniu S226 i oponach 225/45 Nokian XL 92Y to dramatyczne prowadzenie.

Tak wiec pytanie jakie opony to sprawdzony setup.

Wszystkiego od razu nie zrobię tym bardziej ze dopiero zaczynam przygodę.

Jak będę miał dobry setup opona sprężyny/amory tu myśle o b12 i sie zaszczepić będę myślał dalej.

Pewnie stabilizatory od m3 przód i cabrio na tył - ale nie ma wróżyć bo po roku doświadczeń może w inny kierunek wejdę.

Potrzebuje rady od kogoś kto na drogowych oponach po torze jeździł e90tka. Już na bazie teorii z forum ze nokian XL powinien dać radę zrobiłem zakup na zimę i nie jestem zadowolony.

Opublikowano

Miszczu - kupiles zimowe cywilne opony (ktore sa musza byc miekka mieszanka) i marudzisz ze Ci sie gumowo jezdzi w badz co badz bardzo gumowym samochodzie. Nie wiem w jakim wszechswiecie te opony mialy dac rade :D

Juz Ci pisalem wyzej - PSS to swietne opony drogowe i najlepszy kompromis pomiedzy torem a droga, jesli nie chcesz zmieniac opon na torze. Alternatywa dla mnie byl R1R i AD08, ale semi slickow nie chcesz uzywac. Co prawda PSS zostaly w dotychczasowej formie wycofane i zastpione przez PS4 wiec zobacz bo moze nie dostaniesz rozmiaru.

Dam Ci rade - jak nie wiesz co robic z zawieszeniem by lepiej jezdzic nie rob. Dla przykladu wkladajac stabilizator z M3 na tylnia os zabijesz prowadzenie swojego auta bez innych modyfikacji. Bo brak sztywnosci nie jest najwiekszym problemem na torze.

E92 335d Stage H
Opublikowano

Dzieki za info. Co do stabilizatora tylko ma przód myślałem od m3 a na tył z cabrio bodajże ma 15 i to taki kompromis bez większych modow z tego co słyszałem.

Tak czy inaczej na ten rok planuje tylko b12 sportline + opony które dadzą radę.

Opublikowano
Chcesz jezdzic po torze pomysl dlugodystansowo o zmianie geometrii bo ta z normalnej e90 sie srednio do czegokolwiek nadaje, poza jazda po prostej.
E92 335d Stage H
Opublikowano
Jak chcesz jezdzic na Federalach to moze sobie lepiej odpuscic jezdzenie po torze lol :cool2: Nie dosc ze to naprawde nie za dobre semi slicki to jeszcze notorycznie pekaja :D
E92 335d Stage H
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Na federalach jeżdżą w BMW IS CUP więc chyba pobawić się da ;)
Opublikowano

Polecal Ci ktos na zlocie czy polecal Ci ktos kto regularnie jezdzi po torze?

Jesli chodzi o pekanie - piewsze wyniki z googla

http://www.minitorque.com/forum/f212/federal-595s-fz201s-cracking-31884/

http://www.cliosport.net/threads/federal-rsr-595-tyres-falling-to-pieces.667455/

Generalnie to semi slick - wiec teoretycznie poziom przyczepnosci bedzie o wiele lepszy niz w oponie czysto drogowej. Niemniej w porownaniu do innych semi slickow juz nie wypadaja tak pieknie. IMO lepiej kupic Yoko AD08 czy Toyo R1R, ktore sa dosc tradycyjnym wyborem drogowo torowym. Jedyna zaleta Federali jest to ze sa smiesznie tanie i mozna je czesto zmieniac.

Problemem z IS CUP jest to ze po wyscigu wywalisz te opony na smietnik i bierzesz kolejne.

E92 335d Stage H
  • Członkowie klubu
Opublikowano
O pękaniu już kiedyś czytałem, chodziło mi o to, że jeżdżą na nich w pucharze wiec powinny dawać radę, jeśli chodzi o fun w Poznaniu. Jednak z tym masz rację, że po jednym dniu zabawy mogą być do wyrzucenia, a chyba nie o to chodzi.
Opublikowano

Dla mnie to zaczęcie zabawy na torze.

Nie wiem ile wytrzymają opony o których piszesz a ile wytrzymają Federale.

Natomiast z twoich linków widać, że jest problem z tymi oponami... nie zachęca to do zakupu.

Na dzień dobry planuj dojechać swoje 17 letnie (zostawione specjalnie do zdarcia) i dopiero kupić coś nowego.

Opublikowano

Im bardziej przyczepna mieszanka tym koniec koncow na krocej bedzie starczac. Mozesz byc pewien ze nie bedziesz krecil prebiegow takich jak w normalnych drogowych oponach.

Moja opinie poparta jakims bagazem doswiadczen znasz ;-)

E92 335d Stage H
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

No i niestety dup.... po przebojach z internetowym sklepem okazało sie ze PSS w rozmiarze 255/35 nie maja. To znaczy maja ale tylko jedna. Szukam czegoś dalej.

Z tego co szlyszalem i czytałem

Yoko - w deszczu odpada, ponoć nie daje rady a ma to byc przede wszystkim opona drogowa

R1R - ponoć szybko zchodza

Jak to jest? Nie dramatyzować i wchodzić w r1r?

Opublikowano

Wszystko zalezy co rozumiesz przez 'dawac rade w deszczu'. AD08 w deszczu nie potrzyma Cie jak po szynach, co nie zmienia faktu ze i tak lepiej sie zachowuje niz nankangi drogowe.

Nie mozesz tez zakladac ze przyczepna opona bedzie trwala. Albo jedno albo drugie.

Z PSS musisz uwazac bo w rozmiarach nie OEMowych PSS przestaly byc juz produkowane. Produkuje sie rozmiary OEM do auto 'sportowych' jak M3.

E92 335d Stage H
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Długo sie zastanawiałem i z racji tego ze PSS nie mogłem dostać - to ze strona pokazuje dostępność to jedno - jak zadałem pytanie to sie okazywało ze jest 1szt albo wcale.

W końcu kupiłem tu pewnie zaskoczenie Hankooki EVO2 V12 K120.

Petarda to nie jest ale daje radę, chciaz w moim odczuciu gorsza od Potenzy. Cenowo tanie i w ostatnia sobotę nienajgorzej spisały sie na torze Łódź - mogła by lepiej kleić jak na drogowa oponę, ale jest dobrze przewidywalna i w moim odczuciu precyzyjna. No i twarda na ściance Zobaczymy jak na ułężu sobie poradzi - tam gładkiego i lepkiego asfaltu nie ma.

Opublikowano
Mowilem ze PSS nie jest dostepne w rozmiarach poza tymi ktore sa produkowane do aut sportowych w standardzie - np M3. Zamiennikiem ktory jest niemal rownowaznym z PSS jest PS4.
E92 335d Stage H