Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Jakiś czas temu zrobiłem retrofit na 6WA. Licznik pochodził z F01 z roku 2009. Przeprogramowaliśmy EEPROM, VIN, przebieg, dodaliśmy do FA wartość 6WA. Wszystko działa jak należy, ale dręczy mnie od pewnego czasu jeden szczegół. Oprogramowanie w aucie :

I-step current - F010-16-11-503 (każdy prócz KOMBI)

I-step shippemnt - F010-10-06-512

Chciałem zrobić flash licznika do najnowszego softu by zyskać dostęp do opcji BMW/MPM LOGO (w moim obecnym CAFD, nie ma tych opcji). Przy próbie robienia flash'a, E-sys wywala mi błędy i po około 50s proces zakończony niepowodzeniem..

f8823b23318353eamed.jpg

zaradzi ktoś?

b72b536e244610f0med.jpg
Opublikowano
Nie, licznik działa normalnie. Ale nie mogę go sflaszować do wyższego software by uzyskać CAFD o numerze : cafd_00000069.caf.010_002_051 tam jest opcja BMW LOGO i MPM na ktrórej mi zależy.
b72b536e244610f0med.jpg
Opublikowano
Fa biorę z mojego auta (read FA, active FA, save FA)
b72b536e244610f0med.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Fa biorę z mojego auta (read FA, active FA, save FA)

No to jak chcesz aby szedł proces programowania, jeśli FA od F10, a licznik od F01.

Jeśli wiesz VIN F01, to bierz ją FA i licz TAL.

A co teraz w drzewie SVT po obliczeniu TAL z FA od F10 ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W ЕТК ten licznik nadaje się na 5, 6, 7. W zasadzie powinien być programowany wedlug twojego FA. Pokaż SVT po obliczeniu TAL !
Opublikowano
Zaraz pójdę do auta i zrobię screen'a
b72b536e244610f0med.jpg
Opublikowano

Może napiszę od początku jak to było.

Miałem fabryczny I-step więc postanowilem zrobic update. Pojechalem i znajomy korzystając z ISTA zrobił mi upgrade do I-step F010-16-11-503. Po jakimś czasie postanowiłem zrobic sobie retrofit 6WA. Zamówiłem licznik na allegro z F01 z roku 2009. Kolega mi go zakodował pod mój VIN, dodaliśmy 6WA do FA (czyli całe auto ma I-step F010-16-11-503 z wyjątkiem licznika). Pojechałem do domu. Wszystko działało normalnie. Chciałem zakodować sobie w KOMBI opcje by te kreski czerwone na dole były koloru szarego oraz BMW/MPM Logo, ale w moim sofcie nie ma tej opcji nigdzie. Dlatego chcialem zrobić update.

b72b536e244610f0med.jpg
Opublikowano
Robie wszystko tak jak było opisane w poradniku jak robić update ECU przez E-sys. Może problem tkwi w tym, że zaznaczam zły I-step current? Bo I-step ship mam F010-10-06-512, a przecież licznik nie dość, że jest z F01 z 2009 to do tego 6WA nie było w mojej dacie produkcji...
b72b536e244610f0med.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Robie wszystko tak jak było opisane w poradniku jak robić update ECU przez E-sys. Może problem tkwi w tym, że zaznaczam zły I-step current? Bo I-step ship mam F010-10-06-512, a przecież licznik nie dość, że jest z F01 z 2009 to do tego 6WA nie było w mojej dacie produkcji...

Ale w ogóle nie widzę aby coś się zmieniało się w innych ECU.

Wlasne dla tego i napisalem co do FA od F01

Opublikowano
Nic się nie zmienia w innych ECU bo one są już najnowsze (F010-16-11-503). No chyba, że się mylę? A co do samego E-sys, to mogę robić update przez luncher'a? Czy to ma być odpalone przez zwykłe E-sys?
b72b536e244610f0med.jpg
Opublikowano
niestety z tym będzie problem, bo nie używam tego programu i za bradzo nie wiem jak to działa :/ Ale mogę go zainstalować
b72b536e244610f0med.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nic się nie zmienia w innych ECU bo one są już najnowsze (F010-16-11-503). No chyba, że się mylę? A co do samego E-sys, to mogę robić update przez luncher'a? Czy to ma być odpalone przez zwykłe E-sys?

Do programowania launcher nie jest potrzebny

Opublikowano
Gdyby nie Twoja zdalna pomoc przez Team to bym może i uwalił kombi :) W razie wu mam jeszcze stary licznik swój hehe. Temat do zamknięcia.
b72b536e244610f0med.jpg
  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano
Gdyby nie Twoja zdalna pomoc przez Team to bym może i uwalił kombi :) W razie wu mam jeszcze stary licznik swój hehe. Temat do zamknięcia.

A możesz zostawić informację dla potomnych co robiłeś nie tak ?

Footer-Smallest.jpg

Sprzedam licznik HIGH do E9x i E8x.

Opublikowano
Czołem. Czy są magicy co mi zrobią taki licznik za uczciwe pieniądze w Pomorskim ? Mam podstawowy w F10

uczciwe pieniądze - to ile ? 100 zloty )))) ?

Jeśli nie zamierzasz pomóc to daruj sobie i nie pisz - Twoje posty niczego nie wnoszą poza reklamowaniem usług.

Footer-Smallest.jpg

Sprzedam licznik HIGH do E9x i E8x.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czołem. Czy są magicy co mi zrobią taki licznik za uczciwe pieniądze w Pomorskim ? Mam podstawowy w F10

uczciwe pieniądze - to ile ? 100 zloty )))) ?

Jeśli nie zamierzasz pomóc to daruj sobie i nie pisz - Twoje posty niczego nie wnoszą poza reklamowaniem usług.

Ja ciebie tu nie zapraszał. Po prostu nie potrafisz zrozumieć moje posty . Reklamy tu robią zupełnie inni ludzie - "Bogi' kodowania, które do moich usług nic wspólnego nie mają, daleko im escze

Właśnie zauważyłem twój podpis tylko teraz , który jest najbardziej reklamą))) Nie bądź złośliwy - życie jest piękne

Koduję używane liczniki do pracy w dowolnym samochodzie.

To Zawisza82, wysylaj - zrobie