Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam problem w E70 rok 2007- niezależnie od zmian w ustawieniach ogrzewania, z lewej kratki nawiewu z tyłu cały czas leci zimne powietrze. Czy ktoś spotkał się z takim problemem? Co może być przyczyną?

Opublikowano
Hej... O właśnie,u mnie tak samo. Dołączam się do pytania. Myślałem,że może regulacja tylna ale nie mam czasu na rozebranie tego.
  • 5 miesięcy temu...
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano

No i odpowiedzi brak, bardzo szkoda:(

Moja historia jest bardziej złożona, choć wydaje się, że zestaw przyczyn może być ten sam lub podobny?

U mnie zaczęło się od tego (klima jest 4 strefowa), że początkowo, okresowo nie grzała lewa strona, później ogrzewanie przestało działać, w lecie nie problem, nawet lepiej, ale zimą było słabo.

Na pierwszy ogień poszła pompka wspomagająca w obiegu chłodzenia silnika, była uszkodzona, więc wymieniłem na sprawną, problem ogrzewania pozostał. Pojawiło się podejrzenie przytkania nagrzewnicy (czyszczenie, dmuchanie, walka żmudna, ale też bez oczekiwanego efektu, to znaczy nieco się poprawiło, bo okresowo znów grzała jedna lub druga strona. Ostatecznie zapadła decyzja o wymianie centralki (duże, kosztowne i bardzo pracochłonne) i nie zgadniecie, jest efekt, ale niestety nie do końca zadowalający, otóż po starcie zarówno ogrzewanie w chłodne dni jak klimatyzacja w ciepłe dni działa bez zarzutu, reaguje na zmiany ustawień temperatury i ktoś zapyta, to o co ci chodzi? A chodzi o to, że jak osiągnie jakąś temperaturę (nigdy nie sprawdziłem jaką), po jakimś czasie takiej pracy zaczynają się "czary" jedna strona daje gorące (zwykle lewa) i to tak ciekawie, że nawiew na szybę cały czas daje bardzo gorącym powietrzem, tylko zejście do 16 st. to zmienia, a prawa strona daje zimne powietrze, a w nawiewach centralnej konsoli można uzyskać spadek temperatury nawiewu poprzez zmianę w menu, zmiana temperatury pokrętłem nie daje oczekiwanych efektów.

Czy ktoś ma pomysł co jest uszkodzone, gdzie szukać rozwiązania problemu, może pozostaje tylko ASO?

Przy wymianie centralki zostało zaktualizowane całe oprogramowanie do najnowszej wersji w danym momencie, pewnie są już nowsze wersje, ale jakoś trudno mi uwierzyć, że upgrade pomoże?

Opublikowano
Witam,

mam problem w E70 rok 2007- niezależnie od zmian w ustawieniach ogrzewania, z lewej kratki nawiewu z tyłu cały czas leci zimne powietrze. Czy ktoś spotkał się z takim problemem? Co może być przyczyną?

Również dołączam się do pytania Ten sam problem mam