Skocz do zawartości

E91 320D rozpórka Staffa

makaba

Rekomendowane odpowiedzi

Chodzi mi po głowie montaż przedniej górnej rozpórki. Czy ktoś montował rozpórkę tej firmy? http://allegro.pl/staffa-rozporka-przednia-bmw-e90-e91-e92-i5845774173.html

W przypadku montażu rozpórki jak ta z linku czy konieczne jest usunięcie fabrycznych odciągów, rozpórek (nie wiem jak to nazwać) w kształcie rurki sklepanej młotkiem na końcach.

Jeśli podobny temat istnieje proszę moderatora o przeniesienie mojego postu do takowego.

Temat ciekawy na tyle, że chyba i do swojej też założe choć na ori zawieszeniu i RFT e91 już nieźle się trzyma :D

BMW - Bayerische Motoren Werke

Moja E91 http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=313333 Dowpipe RM-Motors, Turbo Hybyrda TC-Turbo, Styling 159 Sparkling Graphite

By to byla sensowna rozporka to pierscienie mocujace powinny obejmowac caly kielich. Jesli mialaby sensownie dbac o sztywnosc musialbys zrobic trojkat zaczepiajac mocowanie na grodzi tak by calosc w dwoch plaszczyznach byla usztywniona.

Najsensowniejsz opcja jest kupno rozporek z M3 i wymienienie swoich - przy czym nie masz problemu z dostepem do silnika, ale to bardzo dyskretne rozwiazanie wiec szpanu nie ma.

Jesli chcesz serio poprawic wartosci jezdne to jest masa o wiele sensowniejszych rzeczy ktore ja poprawia za wiekszy wspolczynnik cena/zwrot.

E92 335d Stage H

Brzmi to sensownie, porównanie poglądowe M3 e90 i e90 M47N2

686x484686x484

nie głupi pomysł i też nie aż tak drogi, ale napewno stabilizatory z M3 lub Eibacha. Pytane czy te elementy usztywniające z M3 będa pasowały do zwykłej e90 na kielich

korncars-bmw-m3-motor.jpghttp://i307.photobucket.com/albums/nn312/danbrackley/BMW%20Turbo%20Replacement/P1010212_zps14ae5431.jpg

BMW - Bayerische Motoren Werke

Moja E91 http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=313333 Dowpipe RM-Motors, Turbo Hybyrda TC-Turbo, Styling 159 Sparkling Graphite

• Zasłużeni forumowicze
wiele osób tutaj ma rozpórkę staffa,m.in.ja. polecam.stosunek jakości do ceny moim zdaniem bardzo dobry. oczywiście są ciekawsze,ale nie w tych pieniądzach.

Generalnie taka rozporka na kielichach bez pelnego usztywnienia kielicha dziala jak dobre placebo ;-) Problem seryjnych rozporek to to ze absolutnie nie zachowuja sztywnosci bo to dwie rurki nalozone na siebie i dokrecone w jednym miejscu. W M3 jest sztywny trojkat w tamtym miejscu.

Co do M3 - rozporka pasuje prawie plug and play do normalnej e92 przynajmniej. Ale zakladam ze bryla aut jest identyczna miedzy e90 a m3 e90

E92 335d Stage H

Niewiem bo sam nietestowalem, ale byly tematy na forum z opiniami, ze po demontazu seryjnych rozporek czuc roznice w sztywnosci auta. Jesli kilka osob zauwazylo roznice to jednak spelniaja swoja role - moze nie az tak dobrze jak te w M3.

Kazdy ma inny poziom gradacji :) Dochodzi tez efekt placebo.

Nie mowie ze nic nie robia - ale mowie, ze seryjne niezbyt dobrze spisuja sie w tym zadaniu. Prawda jest tez taka, ze wieksza sztywnosc bryly wplywa negatywnie na komfort ;)

E92 335d Stage H

Panowie, zluzujcie co niektórzy. Nie chodzi tutaj o żaden wygląd tylko o poprawienie sztywności nadwozia. Z pewnością rozpórka wykonana ze stali będzie lepsza od aluminiowej. Nie każdy będzie wkładał zaraz poliuretany i gwint za 10 tys. Osobiście mam w planach sprężyny eibach oraz amortyzatory o skróconym skoku. Zapytałem o wrażenia użytkowników tych rozpórek. Nie sposób jest wydać 3 razy tyle pieniędzy na weihersa czy inną i chwalić się przed kolegami naklejką. Chodzi tutaj właśnie o walory użytkowe a nie wygląd. Kolega od chromowanych nakrętek na wentyle to ma chyba jakieś kompleksy. Co niektórzy potwierdzają stereotypy nawet swoimi wypowiedziami co jest przykre.

Aluminium jest sztywniejsze od stali...

Jesli zalezy Ci na walorach uzytkowych to sprezyny + amory (np b8) + stabilizator sztywniejszy jak nie masz Mpaka. Sama rozporka bardzo malo Ci ugra zwlaszcza jak nie jezdzisz bardzo agresywnie. Pamietaj tez, ze dobre rozwiazania wcale nie musza byc drogie - najlepszym przykladem jest useless rozporka performance.

E92 335d Stage H

Wiem w czym rzecz. Grunt to porządne zawieszenie. Ogólnie to nie wiem sam za co się na początku zabrać. Noszę się też ze sprzedażą auta ale trudno znaleźć klienta, który wyłoży odpowiednią gotówkę a auto jest zadbane i co najważniejsze w oryginale.

Ja miałem Wiechersa (górna przód) na seryjnym zawieszeniu i różnica była spora. Po założeniu B12 prokit jeszcze delikatnie sztywniej, ale praktycznie już bez różnicy. Teraz mam tylko B12, Wiechersa zdemontowałem ze względu na dolot i na początku było luźniej, przeszkdzało mi to bo przyzwyczaiłem się do niskiego komfortu. Teraz się przyzwyczaiłem ale mam w planach powrót do rozpórki bo było IMO lepiej (przynajmniej ja tak preferuję).

BTW

Nie sposób jest wydać 3 razy tyle pieniędzy na weihersa czy inną i chwalić się przed kolegami naklejką

A czym tu się chwalić? Rozpórką za 600 zł?

• Zasłużeni forumowicze
Witam.

Jaki patent macie na przesunięcie mocowania wlewu od płynu do spryskiwaczy przy rozpórce Staffa :?:

nie widzę potrzeby przesuwania tego mocowania. korek wlewu płynu dziecinnie łatwo wypina się w razie potrzeby dolana płynu.potem równie bezproblemowo się wpina. na początku myślałem,że to umiejscowienie będzie problematyczne,ale kilka prób i nie sprawia to żadnego problemu.

• 2 lata później...