Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, auto BMW e46 320d 136km. 2000r. wymieniłem przepływomierz na nowy Bosha o końcówce 527, wcześniej miałem jakiś dziwny od VW. Ten dziwny przepływomierz jeździł w miare dobrze na 4 biegu troche mulił i ekonomizer przy 3,5 tysiąca około się cofał za chwile znowu łapał itp. więc został wymieniony na nowy. Po sprawdzeniu na kompie oprogramowania, okazało się, że nie było ono nigdy aktualizowane. Miałem stary numer oprogramowania: 7786926. Najnowsze dla tego modelu czytając z TIS to 7794715. Wiadomo, że nowa przepływka bez aktualizacji nie będzie działać prawidłowo. Mechanik zaktualizował więc oprogramowanie w ISTA/P z 2016r. Jednak nie zaktualizował na najnowszy numer czyli: 7794715, lecz na nowszy ale nie najnowszy 7788359. Powiedział, że ISTA/P automatycznie dobrało tą aktualizację, mimo, że są nowsze. Przepływomierz zarówno przed jak i po tej aktualizacji nie zachowuje sie prawidłowo, muł od zera, kilka turbodziur na praktycznie kazdym biegu itp. Powiedział, że na swoją odpowiedzialność może mi zaktualizować do 7794715 czyli najnowszego wg TIS, lecz twierdzi ze skoro ISTA sam dobrał tą to jest to jedyna bezpieczna nowsza wersja. Czy zaktualizowanie do najnowszej wersji mogłoby rozwiązać mój problem? Czy faktycznie jest ona niebezpieczna dla silnika? z góry dziękuję.
Opublikowano

sprawdzałeś czy w starym oprogramowaniu nie był wycięty EGR, albo wprowadzone jakieś inne zmiany??

nie koniecznie soft jest przyczyną, a aktualizacja nie jest konieczna żeby samochód działał prawidłowo

wywala jakieś błędy?

Opublikowano
Stare oprogramowanie było z maja 2000r czyli z daty produkcji mojego bmw. Nigdy nie było istalowane inne. Teraz była robiona pierwsza aktualizacja. Poprzednia przepływka na starym oprogramowaniu działała lepiej niż nowa na starym i lepiej niż nowa na tym, co teraz mam zaktualizowane. Błędy były ale czujnika abs który został wymieniony, egr, który został wyczyszczony, oraz coś tam od świec żarowych. Poprzednia pezepływka była w obudowie oryginalnego bosha ze starymi numerami, pozniej wkład został wymieniony na jakiś od VW. więc chyba aktualizacja jest potrzebna, jeśli jest nowa przepływka bosha teraz z nowszymi numerami? czy się mylę? z góry dzięki za odpowiedź :)
Opublikowano
Bardzo polecam Pana od BMW z Więckowic koło Poznania. Profesionalista pełną gębą, Wcześniej pracował w ASO BMW. Uczciwy, tłumaczy jak jest bez ściemy, profesionalny sprzęt i wiedza, gorąco polecam!