Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Miał ktoś już problem z manetkami od kieruunkowskazów, a mianowicie od czasu do czasu jak sie jedzie czy tez podczas postoju wywala błędy dsc i 4x4. Podobno ma to coś wspólnego z ww centrum sterowania kolumny kierownicy. Dodam, że jak wywali mi te błedy na liczniku to nie mozna uruchomić np. Tempomatu. Miał już ktoś podobny problem?
Opublikowano
Miałem ten problem. U mnie zaczęło się od błędu Active steering oraz 4x4 i DSC. Jak wyrzucało te błędy to nie działał też hamulec postojowy i auto-hold. Najpierw wymienili mi w warsztacie jeden czujnik skrętu i skalibrowali ale ni pomogło. Skończyło się na wymianie całego elementu z manetkami oraz pełnym zaprogramowaniu auta. Potem poprawili jeszcze przewód do hamulca elektrycznego i na razie jest ok.
Opublikowano

Hej,

miałem ten problem, ale w E61. Podczas wilgotnych dni, na zimnym silniku, wywalalo dsc I brak mozliwosci wylaczenia kierunkowskazow.

Problemem byl zawilgocenie czujnika (w kolumnie kierownicy) pomogło czyszczenie. Tam się dużo kurzu dostaje.

Pozdrawiam

Maciek

Ps. Zanim jednak wezmiesz się za czujnik, musisz być pewny zbieznosci kół oraz ustawienia kierownicy w połozeniu "0" disem

Opublikowano
kalibrowałem czujnik kata skretu ale nic nie pomogło. Zastanawiam się nad tymi manetkami, ale są dość drogie i nie chce w ciemno strzelać.
Opublikowano
kalibrowałem czujnik kata skretu ale nic nie pomogło. Zastanawiam się nad tymi manetkami, ale są dość drogie i nie chce w ciemno strzelać.

Pierwsze podejście zrobiłem podobne. Wymiana czujnika skrętu za 700 zł plus kalibracja. Potem jeszcze kalibracja + skalibrowanie z napędem 4x4 (cokolwiek to znaczy - tak mi powiedział mechanik). Zniknęło na chwilę i znów się pojawiło. Było trochę lepiej - można było usunąć błąd skręcając kierownicą na maxa w lewo a potem w prawo. Można było 300 km autostradą przejechać i nic się nie działo a błąd wyskakiwał jak się wjechało do miasta.

W dwóch miejscach powiedziano mi, że to pewnie są manetki. Zrobiłem ok. miesiąca temu i na razie wszystko jest ok.