Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich , mam pytanie czy wie ktoś jak prawidłowo odpowietrzyć układ chłodzenia w e46 318i silnik N46 ,z góry mówię , że szukałem na forum jak i na yt i ja robię to tak, że odkręciłem dwa odpowietrzniki jeden obok zbiorniczka wyrównawczego a drugi obok filtra oleju i zalewałem płyn na włączonym ogrzewaniu na maxa i nadmuch min, z dolnego odpowietrznika zaczął lać sie płyn, a z tego co wiem to też z górnego ma lecieć płynnie płyn u mnie na zapalonym silniku jak i na zgaszonym leci powietrze. Czy może ktoś mi pomóc jak wykonać to poprawnie bo już tracę zdrowie?? :roll: :roll:
Opublikowano

Piszesz

zalewałem płyn na włączonym ogrzewaniu na maxa i nadmuch min[/quote

Czy mam zrozumieć że układ chłodzenia był pusty ? i uruchomiłeś silnik dałeś ogrzewanie na maksa inadmuch min. i zacząłeś zalewać ?

Czy to raczej na wyłączonym silniku zalałeś a po uruchomieniu tylko dolewałeś?

Jak z odpowietrzników przestanie wychodzić powietrze i się leje płyn to trzeba zakręcić .

Dolny odpowietrznik pierwszy a górny to trzeba dłużej poczekać.

W jednostkach gdzie się ciężko odpowietrza pomaga zaparkowanie przodem do góry oraz uciskanie węży.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano

Jest tutaj poradnik. Sprawdź se.

@Faliszewice Mógłbyś mi powiedzieć czy źle odpowietrzony układ chłodzenia może uszkodzić zawór ogrzewania?

Mam do wymiany zawór ogrzewania "prawdopodobnie. Ogrzewanie działa tylko od 3 tys obrotów, zapala się kontrolka od stanu płynu chłodzącego.

Takie objawy pojawiły się na drugi dzień po odpowietrzeniu układu chłodzenia.

Wykonuje darmową fotografię samochodów - PROFESJONALNA.

Dla forumowiczów na terenie Wrocławia. Portfolio. +

http://i.epvpimg.com/guXaeab.png

Zlecę import samochodów z USA/JAPONIA

Kupię:

- Boczek tylnych prawych drzwi F30 wersja Harman/Kardon

- Listwy hexagon wnętrza

Opublikowano

Od tego zawór się nie uszkodzi,

W twoim przypadku to trzeba się zastanowić czy pompa jest sprawna i czy jest dobrze odpowietrzone oraz czy niema małych wycieków co może powodować wtórne zapowietrzenie.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.