Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Witam. Posiadam taki problem że zakupiłem bmw e91 2007 rok z silnikiem 122 konie m47. Po zakupie i przejechaniu 20 km pojawił się problem. Gdy wciskam sprzęgło słyszę jakby grzechotke. Gdy wciskam do końca nic nie słychać gdy znowu odpuszczę słychać takie dziwne odgłosy. Poza tym objawem nic się nie dzieje. Nie ma drgań na pedale sprzęgła auto gasi się i zapala bez drgań czy hałasu. Wszystkie biegi chodzą dobrze. Sprzęgło się nie slizga ani nie szarpie. Pytanie czy może to być łożysko oporowe sprzęgło czy dwumas? Edytowane przez Hitsuji
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam. Posiadam taki problem że zakupiłem bmw e91 2007 rok z silnikiem 122 konie m47. Po zakupie i przejechaniu 20 km pojawił się problem. Gdy wciskam sprzęgło słyszę jakby grzechotke. Gdy wciskam do końca nic nie słychać gdy znowu odpuszczę słychać takie dziwne odgłosy. Poza tym objawem nic się nie dzieje. Nie ma drgań na pedale sprzęgła auto gasi się i zapala bez drgań czy hałasu. Wszystkie biegi chodzą dobrze. Sprzęgło się nie slizga ani nie szarpie. Pytanie czy może to być łożysko oporowe sprzęgło czy dwumas?

Ciezko powiedzieć bo każdy ma inne uchu.

Raczej lozysko oporowe

Opublikowano
Np odgłos znika gdy wcisne kilka razy sprzęgło. Poczekam chwilę wcisne i znowu to samo. Zauważyłem że dźwięk się zmienia ale nie zauważyłem jeszcze od czego to zależy czy od tego ile przejadę kilometrów po odpaleniu.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Łożysko z reguły słychać bez wyciskania pedału sprzęgła, po wciśnięciu ustaje. To co dzieje się u Ciebie wskazuje na dwumasę, jaki masz przebieg?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Mam filmik co się dzieje ale nie wiem gdzie umieścić. Wiesz przebieg niby 194tys. No ale z autem nic więcej się nie dzieje a dwumas przecież ma wiele objawów
  • 3 lata później...
Opublikowano
Witam. Jak się okazało tarcza sprzęgła była już prawie zużyta. Słoneczko docisku miało ślady ocierania, a koło dwumasowe nie odbijało na sprężynach na samym początku, później juz tak.