Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobry,

W piątek podczas robienia trasy, wyskoczył mi komunikat o dolaniu 1l oleju. Pomyślałem, że to trochę dziwne, bo olej był wymieniany w listopadzie(zrobione 3k km).

Dolałem ok 600ml, komputer się uspokoił. Wczoraj zauważyłem małą plamę pod samochodem. Dzisiaj oddałem do warsztatu w celu diagnozy. Zdjęli osłonę od miski, oczyścili wszystko i kazali zrobić ok. 50-100km, żeby postawić dobrą diagnozę o źródłach wycieku.

O dziwo okazało się, że miska jest "PLASTIKOWA". Zarówno moje zaskoczenie, jak i mechanika było spore.

Miał ktoś podobny problem? Jak wytłumaczyć zastosowanie plastikowej miski w samochodzie tej klasy?

Opublikowano
Mam ten sam silnik tylko z końcówki 2015, 45 tys. km na blacie i zero dolewek pomiędzy wymianami oleju, ale ja zmieniam co 10 tys. km. Plastikowe miski stosuje się w celu obniżenia wagi.
Opublikowano
Tylko uszczelka, Miska 1500zł w dodatku plastik, więc zrezygnowałem. Poza tym nie było żadnych widocznych uszkodzeń na misce czy odkształceń. Jak znowu coś pocieknie, to rozejrzę się za miską od xdrive i zobaczymy czy pasuje. Jak na razie wszystko szczelne