Skocz do zawartości

[320d] nieregularne braki w mocy (mulenie) do 3tyś obrotów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Kilka miesięcy temu miałem pierwszy objaw nieregularnego mulenia mojej E46 320d 150km 2002r.

Objawy: podczas normalnej jazdy (w większości w trasie) pojawiają się znaczne spadki mocy - do 3 tyś. obrotów, niezależnie od prędkości i biegu (chociaż najczęściej zdarza się to na 4 i 5tce).

Chodzi o to, że podczas normalnej jazdy np. przy zmianie z 4ki na 5tke nagle zaczyna mi go mulić, traci moc, tzn. gdy dodaje gazu nawet do dechy, strasznie powoli go wkręca na obroty, dopiero jak dojdzie do 3tyś nagle dostaje strzała odmula go i ciągnie normalnie.

Tak jak pisałem wyżej już wcześniej czyli kilka miesięcy temu miałem te objawy, jednak po zmianie zaworku sterowania ciśnieniem turbiny (na używkę) objaw ten znikł na około 10tyś. kilometrów. Od nie dawna znów mam ten objaw, nauczony poprzednim doświadczeniem wymieniełem zawór na nowy (Pierburg), jednak problem nie znikł i dalej co jakiś czas go tak zamula podczas jazdy. Tak na prawdę nie ma reguły kiedy go to złapie, czasem przejadę 100km i nic, a czasem na odcinku 150km zdarzy mi się to kilka razy.

Dodatkowo była wymieniona przepływka, sprawdzone były wężyki od powietrza, zaślepiony egr, sprawdzona geometria turbiny, sprawdzenie luzu na wirniku.

czy ktoś ma pomysł co to może być?

dzięki z góry i pozdrawiam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wymień wężyki od podciśnienia a przede wszystkim potrzebna jest diagnostyka komputerowa. Jakiej firmy przepływomierz?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Co do przepływki, muszę sprawdzić, bo szczerze nie wiem.

Wężyki były robione, wydaję mi się tak na chłopski rozum, że jeśli była by to ich wina problem występował by cały czas, natomiast to mulenie pojawia się sporadycznie, nieregularnie i bez reguły kiedy.

Tak jak pisałem czasem przejadę 150km bezbłednie, a czasem na odcinku 100km potrafi go zmulić 2-3 razy.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ten przetwornik pierburga to za ile kupiłeś? Bo może on być trefny, przy egr masz dobry? Przełóż i sprawdź czy nie będzie lepiej. Jak nie wiesz jaka przepływka to pewnie krzak, bo podejrzewam, że wydatek na Boscha zapamiętałbyś :wink: poszedłbym wtedy w jej stronę. Oczywiście to bez kompa, więc na półślepo.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Pierburga kupiłem u mechanika (ponoć nowy) za ponad 3 stówy, niestety po tej operacji objawy są ciągle te same. To musi być coś co może się zawieszać/zacinać, bo obajwy mulenia do 3tyś obrotów występują tak jak pisałem nieregularnie, czy przepływka może się tak zacinać, czy raczej jeśli by szwankowała to by się raz popsuła i koniec = objaw byłby wtedy stały?

w piątek wstawiam do nowego mechnika, zobaczymy czy coś nowego wynajdzie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Skupmy się na tym jakiej firmy jest przepływomierz :wink: bo jak krzak to musowo do wymiany, one są nieobliczalne.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL