Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Świruje mi ostatnio akumulator. Wiem, że zima itd. ale postanowiłem sprawdzić jaka jest przyczyna.

Objawy? Bardzo często pojawiający się komunikat o niskim stanie akumulatora co potwierdzają niedziałające światła powitalne. Mimo, że nigdy nie było problemu z zapalaniem to w przeciągu ostatnich dwóch miesięcy zimowych dwa razy akumulator naładowałem na maxa prostownikiem na chwilę problem (komunikat) znika, ale szybko wraca. Zanim wymienienie akumulator chciałbym spr. czy to na pewno on, na początek chcę sprawdzić ładowanie.

Jakie powinno być prawidłowe napięcie?

Edytowane przez dcc1149
Opublikowano

Nic nie piszesz ile lat ma aku, jaki rodzaj itp.

Ja wymieniałem z miesiąc temu w 118d - AGM. Aku miał 9,5 roku. Auto odpalało super, ale po kilku minutach na postoju był komunikat o słabym napięciu, różne błędy, złe wskazania średniego spalania itp.. Po wymianie na nowy wszystko ok.

AGM ma zazwyczaj większe ładowanie. Jeśli ładowanie masz na poziomie 14.0V to masz coś nie tak. Jeśli ok 14,5V to raczej wszystko ok i tylko akumulator do wymiany. Częste doładowywanie akumulatora już go raczej nie uratuje.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg