Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Jestem nowym użytkownikiem tego forum więc proszę o w miarę łagodne traktowanie ;)

Znam nie najlepszą opinie forumowiczów dotyczącą f10 i najsłabszego diesla.

Przed BMW miałem Mazdę 6 z 2015 roku. Wcześniej nie brałem pod uwagę zakupu auta tej klasy co f10 więc mam trochę inne punkty odniesienia.

Przed zakupem mazdy objeździłem wielu dealerów i odbyłem sporo jazd testowych. Mondeo, Passat, Volvo v60, Avensis, Superb, Insignia, Hyundai i40, Mazda 6 i może coś tam jeszcze ale nie pamiętam. Mazda najbardziej przypadła mi do gustu biorąc pod uwagę to jak wygląda i jakie wyposażenie dostajemy w konkretnym przedziale cenowym ok (130 tys. zł.) Po około 10 miesiącach użytkowania Mazdy i zrobieniu nią ponad 35 tys km zaczęła chodzi mi po głowie myśl że może by tak zmienić auto na coś innego. Jednak mazda nie do końca spełniła moje oczekiwania. Któregoś dnia na moją służbową skrzynkę otrzymałem emaila od BMW polska. "BMW 5 Fleet Edition 518d + automat za 149 900zł " pomyślałem że pewnie jakieś są jakieś haczyki i wersja super bida. Tego dnia co otrzymałem emaila byłem bardzo blisko dealera bmw bońkowscy w Szczecinie więc pomyślałem że zajrzę. Pierwsze moje wrażenie gdy zobaczyłem tę fleet edition było całkiem pozytywne, a gdy odbyłem jazdę testową ( z nastawieniem że to będzie muł) bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła. Cicho, komfortowo, fajny automat a co najważniejsze była możliwość rekonfiguracji. Najbardziej kuła mnie w oczy ta mała nawigacja która wg mnie nie korespondowała z całym wnętrzem auta. Fotele szmaciane mi nie przeszkadzają więc dla mnie były ok.

Od słowa do słowa po ok tygodniu złożyłem zamówienie.

Swoją fleet edition doposażyłem w

- nawigację professional (connected drive)

- kierownicę m sport

- hi fi (te o oczko wyżej od basica)

- felgi 18

- wielofunkcyjny- cyfrowy zestaw wskaźników

trochę ten znaczek M na kierownicy kuł mnie w oczy (szczególnie gdy mam najsłabszy silnik) ale ta kierownica jest doskonała.

od 21 listopada zrobiłem nią 12 000 km i spalanie mam 7,2 , jeżdżę normalnie bez szaleństw ale zawalidrogą tez nie jestem. 30% miasto krókie odcinki 70% trasy (ekspresówki i lokalne)

oto kilka fotek podczas odbioru.

16683994_10212810094033693_5571123232985077068_n.jpg?oh=973b84093df2303fcb81293c10c8a795&oe=5B106A83

16640863_10212810095073719_2786613831123797852_n.jpg?oh=4b812885dea3e5db6faf58c86e32dcb5&oe=5B04CAD9

16640857_10212810094073694_1415030961827042490_n.jpg?oh=f9ad3bfee569334dbec512e8de67cee0&oe=5B06462E

16729322_10212810095153721_254448281278102478_n.jpg?oh=e2e748cbffc82e94e67c862ce4a04888&oe=5B022F21

Edytowane przez Darek Hator
  • Moderatorzy
Opublikowano

Moim zdaniem świetny przelicznik value for money.

Mondeo, Avensisy itp nie mają zbytnio czego szukać. Gratuluję i życzę radości z jazdy :)

Opublikowano

Gratuluję świetne auto :cool2:

i wersja super bida.

Wersję super bida to mam ja. Poza automatem nie mam relingów, ledów, navi, kompletnie nic, zero, null :duh:

jest moc, będzie szmoc ;)
Opublikowano
jak napisałeś, że bida to naprawdę oczekiwałem bidy. Zegary robią robotę i navi prof to mus. Wygląda dobrze, tymbardziej jak brałeś pod uwagę mazdę, yundai, czy avensis. Jedynym autem, które bym rozważył w full opcji i też nowe w podobnych pieniądzach to skoda superb. Ostatnio siedziałem w takiej za chyba 180k na pełnym wyposażeniu i silniku 280KM to naprawdę ciężko było mi uwierzyć, że skoda zrobiła takie świetne auto :cool2:
Opublikowano

Bylo warto. Teraz sobie pomyslalem, ze sprzedalbym moje m550d i fokusa, a wzial taka 'biede' i M2 :)

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

dzięki Panowie za dobre słowo, w doposażeniu nie dodałem jeszcze że zamówiłem kamerę cofania która doskonale się sprawdza takim aucie.

Zdecydowałem się na multifunkcyjne wskaźniki zegarów bo uważam że to wnętrze, które jest już na rynku od 7 lat, zyskało odrobinę świeżości.

Byłem też pozytywnie zaskoczony tym że ta edycja w standardzie ma xenony, podświetlone klamki zewnętrzne, wewnątrz oświetlenie ambientowe w dwóch rożnych kolorach do wyboru. Takie pierdoły ale cieszą.

Przez kilka dni jeździłem 316d A/T fleet edition i tam niestety bardzo czuć "flotę" we wnętrzu. Sam silnik do miasta ok ale w trasie męczy się niemiłosiernie.

Na wstępie nie wspomniałem jeszcze że ogólnie jestem miłośnikiem Alfy Romeo ale niestety nie ma obecnie produkowanej żadnej w moim "rozmiarze".

Odbyłem dwie jazdy testowe Giulią ale niestety jest za mała na potrzeby rodzinne. Prowadzenie bardzo porównywalne do Bmw 3, zwinna i zwarta.

Opublikowano
ile finalnie wyszła Ciebie piątka po doposażeniu?

164 316 zł brutto.

W cenie był też pakiet Serwis inclusive (5 lat lub 100 tys km)

Dokupiłem jeszcze za 1500 zł brutto pakiet naprawczy na 3 rok użytkowania

Obecnym problemem "flotowych" piątek jest to, że na stocku jest sporo tych z nawigacją business.

Mnie dopłata do professional wyniosła ok 2800 zł. To jest nie tylko większy ekran ale i dysk twardy. Estetyka wnętrza też sporo zyskuje.

Opublikowano
dzięki Panowie za dobre słowo, w doposażeniu nie dodałem jeszcze że zamówiłem kamerę cofania która doskonale się sprawdza takim aucie.

Zdecydowałem się na multifunkcyjne wskaźniki zegarów bo uważam że to wnętrze, które jest już na rynku od 7 lat, zyskało odrobinę świeżości.

Byłem też pozytywnie zaskoczony tym że ta edycja w standardzie ma xenony, podświetlone klamki zewnętrzne, wewnątrz oświetlenie ambientowe w dwóch rożnych kolorach do wyboru. Takie pierdoły ale cieszą.

Przez kilka dni jeździłem 316d A/T fleet edition i tam niestety bardzo czuć "flotę" we wnętrzu. Sam silnik do miasta ok ale w trasie męczy się niemiłosiernie.

Na wstępie nie wspomniałem jeszcze że ogólnie jestem miłośnikiem Alfy Romeo ale niestety nie ma obecnie produkowanej żadnej w moim "rozmiarze".

Odbyłem dwie jazdy testowe Giulią ale niestety jest za mała na potrzeby rodzinne. Prowadzenie bardzo porównywalne do Bmw 3, zwinna i zwarta.

Rozumiem ,że nowy suv Stelvio także nie spełnia Twoich oczekiwań ? ;)

Ja także nie miałem nic w stajni Alfy do wyboru i w 2014 padło na 528i , jak na razie jestem zadowolony .

Szerokości :cool2:

Opublikowano

Decyzje o zakupie f10 podjąłem w pazdzierniku 2016, o Stelvio krążyły tylko plotki -'kiedy ? za ile ? Itp...

Druga sprawa to ze suvy mi nie podchodzą, moze musze do nch dojrzec :mrgreen:

Kojarze kolegę Raftera z forum alfoholiców :D

Opublikowano

Tez Mialem wersje 2.0 skypassion. Przesiadka z mazdy byla sporym przeskokiem. Ogólne wrażenia jakosci wykonania , prowadzenia, wyciszenia są nieporownywalne... na korzysc Bmw oczywiscie :)

Choc co do samego samochodu mialem juz wyrobioną opinie bo zrobilem kilka tys km w F10 520d 190km i F11 525d.

Jadac na jazde testowa z gory skreslalem ten najslabszy silnik diesla. Po przejazdzce pozytywnie sie zaskoczylem jak ten automat potrafi wycisnac ostatnie soki z tego dieselka :mrgreen:

Opublikowano
Dokładnie, sytuację ratuje jedynie świetny automat. Tak czy inaczej auto bardzo ładne :).
http://s32.postimg.org/8t3axzpc5/podpis_Forum_BMW.png
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ile finalnie wyszła Ciebie piątka po doposażeniu?

164 316 zł brutto.

W cenie był też pakiet Serwis inclusive (5 lat lub 100 tys km)

Dokupiłem jeszcze za 1500 zł brutto pakiet naprawczy na 3 rok użytkowania

Obecnym problemem "flotowych" piątek jest to, że na stocku jest sporo tych z nawigacją business.

Mnie dopłata do professional wyniosła ok 2800 zł. To jest nie tylko większy ekran ale i dysk twardy. Estetyka wnętrza też sporo zyskuje.

Fajna piateczka, :) Szczecin?

Zastanawiałem się nad f10 520d, ake jednak stanęło na tym co jest....

Twoja wyszła kurcze taniej niż trójka. .

520d wychodziło jakoś podobnie....

Na pewno nie martwi Cie spalanie.... Bo przy benzynie trzeba się pilnować. .

Ogólnie gratuluję fajnego, ekonomicznego i dużego autka!!

Szerokości

Pozdrawiam

male-bmw-2.png
Opublikowano

Tak Szczecin, choć auto odbierałem w Warszawie :D

Rocznie robię ok 40-50 tys km i faktycznie spalanie ok 7L bez zbędnego ograniczania się jest ok. Auto bardzo fajnie zachowuje się przy "niemieckich" prędkościach czyli ok 160-180 km/h . Jest cicho, stabilnie i względnie ekonomicznie.

Taką f30 niebieską widuję od czasu do czasu w Szczecinie i na żywo ten lakier wygląda świetnie. No i M pakiet dodaje jakieś 50% na+ do wyglądu auta :8) ,

u mnie m pakiet kosztował ok 23 tys zł i musiałem zrezygnować :(

Opublikowano

Rocznie robię ok 40-50 tys km i faktycznie spalanie ok 7L bez zbędnego ograniczania się jest ok. Auto bardzo fajnie zachowuje się przy "niemieckich" prędkościach czyli ok 160-180 km/h . Jest cicho, stabilnie i względnie ekonomicznie.

Taką f30 niebieską widuję od czasu do czasu w Szczecinie i na żywo ten lakier wygląda świetnie. No i M pakiet dodaje jakieś 50% na+ do wyglądu auta :8) ,

Trzeba dostrzegać plusy ;) dzięki brakowi m-pakietu cieszysz się bardziej komfortową jazdą :mrgreen:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Być może mnie widziałeś.....z chęcią zobaczylbym na żywo przy okazji....

Przy takiej ilości km jak robisz to z ekonomicznego punktu widzenia benzyna byłaby bez sensu....

Pozdrawiam

male-bmw-2.png
Opublikowano
Trzeba dostrzegać plusy ;) dzięki brakowi m-pakietu cieszysz się bardziej komfortową jazdą :mrgreen:

No właśnie skupiam się na komfortowej jeździe :cool2:

Być może mnie widziałeś.....z chęcią zobaczylbym na żywo przy okazji....

Przy takiej ilości km jak robisz to z ekonomicznego punktu widzenia benzyna byłaby bez sensu....

Pozdrawiam

Tych kilometrów trochę robię i dlatego celuje w nowe auta. Max po 3 latach do wymiany na następne ;)

Jak gdzieś się złapiemy w Szczecinie to pooglądamy nasze beemki :cool2:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dzień dobry wszystkim !

Chciałbym podpytać autora tematu jaki leasing udało mu się wynegocjować. Wg mnie wadą Fleet Edition jest to, że leasing przy najmie długoterminowym sięga 116% a przy standardowym leasingu około 110%, a to pożera prawie połowę tego mojego 19% odliczenia podatku ... :(

Poza tym ból, że są dostępne tylko najsłabsze silniki...

Opublikowano
Dzień dobry wszystkim !

Chciałbym podpytać autora tematu jaki leasing udało mu się wynegocjować. Wg mnie wadą Fleet Edition jest to, że leasing przy najmie długoterminowym sięga 116% a przy standardowym leasingu około 110%, a to pożera prawie połowę tego mojego 19% odliczenia podatku ... :(

Poza tym ból, że są dostępne tylko najsłabsze silniki...

Jeżeli chcesz kupić aktualnie auto, szczególnie nowe, odezwij się na priv z konfiguracją, myślę że jestem w stanie przebić twój salon :). Taka tam kryptoreklama, ale po pół roku przygotowań w końcu można :).

http://s32.postimg.org/8t3axzpc5/podpis_Forum_BMW.png
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

Na liczniku mam 38 tys km ,

Po tym czasie mogę napisać kilka rzeczy,

na +

-Komfort, Cisza

-idrive - bardzo dobra obsługa i jakość ekranu centralnego - znajomy ma f11 z 2014 roku i jego wyświetlacz jest "mniej ostry" może coś zmieniali ?

-spalanie średnie 6,8 - 7,5 L/100 / 60 % lokalne drogi , 25% ekspresowe, 15% miasto

-spalanie przy 160 km/h na tempomacie na odcinku ok 100 KM : 8,2 L

na -

- brakuje mocy podczas wyprzedzania przy prędkościach powyżej 100 km/h , ale to raczej nie zaskoczenie ;)

na chwilę obecną nie ma możliwości fabrycznego podniesienia mocy.

23168056_10215528092101946_6623017257247358712_n.jpg?oh=06af82a09997cf01eedfc03dd4912187&oe=5B07B016

Edytowane przez Darek Hator
Opublikowano
.......

na -

- brakuje mocy podczas wyprzedzania przy prędkościach powyżej 100 km/h , ale to raczej nie zaskoczenie ;)

na chwilę obecną nie ma możliwości fabrycznego podniesienia mocy.

.......

Przewrotnie powiem, że taki minus to moim zdaniem pojawia sie w każdym aucie po pewnym czasie uzytkowania, nie ważne czy masz 150KM pod maską czy 350KM. :twisted:

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

trochę kilometrów robię. Dlatego diesel jest koniecznością - z ekonomicznego punktu widzenia. Chętnie bym wymienił na jakąś mocną benzynkę :D

Musze jednak przyznać że auto jest naprawdę uczciwe (cena do jakości).

Czasem słyszę komentarze że w premium płaci się tylko za znaczek... posiadając po raz pierwszy auto z tego segmentu mogę śmiało stwierdzić że f10 (nawet w mojej bida wersji ) jest odczuwalnie autem premium. Żadne wypasione passaty , superby, mondelaki itp nie zatuszują swojej genezy bogatym wyposażeniem. Co kto lubi.