Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od jakiegoś czasu zauważyłem że mam problem z wbijaniem pierwszego biegu np. podczas postoju na światłach.

Zwracam się z zapytaniem, czy ktoś z was miał podobny problem, a jeśli tak to jaka może być przyczyna tego problemu.

Opublikowano
Jakie masz inne objawy? Czy biegi wchodzą ogólnie lekko? Kiedy był zmieniany olej w skrzyni? W jakim stanie masz poduszki skrzyni i silnika? W jakim stanie masz sprzęgło i koło dwumasowe? Czy jak przechylisz lewarkiem na wsteczny to jedynka wejdzie, czy musisz jeszcze raz wcisnąć sprzęgło?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
zacznij od wymiany płynu hamulcowego na taki o obniżonej lepkości do systemów z ESP
Opublikowano

Olej w skrzyni był wymieniany 1,5 roku temu przy uszczelnianiu tylnego mostu. Koło dwumasowe na chwile obecną zachowuje się przyzwoicie, żadnych oznak zużycia - nie szarpie, nie stuka itp.

W przyszłym tygodniu chcę się udać na warsztat w celu sprawdzenia poduszek. Może tu leży przyczyna? Ponad to, zauważyłem że jedynka wchodzi lekko po uprzednim wybraniu wyższego biegu np. z 2 na 1.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Na razie nie ma tragedii, muszę najechać jeszcze 8 tyś. po tym przebiegu wymiana układu hamulcowego przód dodatkowo płyn, zobaczymy.