Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Zeszły tydzień spędziłem na Mazurach. Temperatura -10 stopni, śnieg. Auto przed hotelem.

Rano włączam silnik. Uruchamia się normalnie. Ale nie włączają się wskaźniki w konsoli przed kierowcą (żaden - prędkościomierz, obrotomierz, komputer, wskaźnik paliwa, temperatury oleju, wskaźnik świateł itd.):

http://i3.imgbus.com/doimg/bcao9m6m4o7n389.png

Samochód jedzie normalnie, ale cały czas brak tych wskaźników. Po jakimś czasie jazdy wskaźniki nagle uruchamiają się. Czasami trwa to minutę, czasami 15. Ale tylko po nocy w mrozie. W czym problem?

Dodam, że autem jeździłem w tym okresie codziennie i to na dłuższych trasach. A uruchamianie silnika odbywało się normalnie.

O co chodzi? Jechać z tym do serwisu? Mam nagranie na filmie jak jadę autem a wskaźniki wyłączone. Ale obawiam się, że w temperaturach dodatnich tego nie odtworzą?

Opublikowano

" Jechać z tym do serwisu? "

E nie ja bym zostawił... :roll: :roll:

nawet jak nie odtworzą to mają błędy w logach

:duh:

• 3 tygodnie później...
  • Moderatorzy
Opublikowano
Felixo, wyluzuj. U mnie było to samo, ze 2 razy jak auto postało na dworze. Wskaźniki włączały się po około 30 sekundach niezależnie od tego co robiłem z iDrive, zapłonem itp. Byłem w ASO, wytłumaczyli to "oszczędzaniem akumulatora" :shock: Nie znaleźli ŻADNYCH błędów :roll: W każdym razie po wizycie były jeszcze mrozy, ale problem się już nie pojawił po postaniu pod chmurką :)
Instagram: @kolczasty
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Przy okazji wymianu oleju zgłosiłem ten problem. Po podpięciu pod komputer wyszły błędy centralnego wskaźnika (prędkościomierza, obrotomierza itd). Wskazujące na to, że jest uszkodzony. Trudno stwierdzić co. Może jakieś luty, może gdzieś jakaś para się skropliła, zamarzła i powodowała spięcie. Tak czy inaczej cały moduł zostanie wymieniony na gwarancji w przyszłym tygodniu. :duh: :)

Cieszę się, że to w tym moim przypadku wyjaśnione i mam nadzieję niebawem naprawione. Bo o ile mi to nie przeszkadzało zbytnio jeżeli występowało tylko w mrozie. To potrafię sobie wyobrazić sytuację, że za jakiś czas sprzedaję auto zimą, nowy właściciel chce się przejechać, a tu... akurat nie działają wskaźniki. :mrgreen: Jestem mega rzetelny i jak coś sprzedaję, to nie ukrywam żadnych problemów.

Opublikowano

Miałem (w sumie to mam...) to samo.

Lista błędów dość długa, wskazująca na problemy w protokole komunikacji między modułami elektroniki. Dość ważna konsekwencja (prawdopodobnie tej usterki) to błędne wskazania licznika przeglądów. Od kilkunastu tysięcy pokazuje przegląd przy 33 tys. km ;)

ASO czeka na nowy moduł zegarów. Jest przerwa w dostawie do magazynów, podejrzewają że producent próbuje rozwiązać problem i wprowadzić na rynek już poprawiony element.