Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Panowie mam od pewnego czasu dziwną przypadłość podrzucam filmik:
jakość taka sobie, ale do rzeczy. Przy biegu jałowym słychać dziwny dźwięk z okolic silnika do tego czuć drgania na karoserii wystarczy wkręcić go do 1000 obrótów i problemu nie ma. Dwumasa sprawdzona jest ok, nie ma żadnych dziwnych odgłosów przy zapalaniu czy gaszeniu auta, czy zmianie biegów, schodzenia z obrotów, itp., auto sprawdzone na komputerze i błędów nie ma. Auto wkręca się dobrze, odpala bez problemu, przyśpiesza normalnie. Więc do jasnej ciasnej co to jest. Zanim zrujnuje się przez to auto to chciałbym wiedzieć czego można się spodziewać. Ledwo co odebrałem auto od mechanika po wymianie uszczelniaczy i kompletu rozrządu, uszczelek, oleju, filtrów itp. itd. a tu zonk. Problem już występował przed operacją naprawy silnika. Edytowane przez BoskiCoolo
"Wszystko dobre jak się nie psuje" :)
Opublikowano
Na początek zmień temat na regulaminowy, czyli dopisz o jaki silnik chodzi, a po drugie nagraj na otwartej masce bo w kabinie to na swoim sprzęcie nie bardzo słyszę.
Opublikowano
Zmieniłem ale wszelkie dane są pod moim avatarem. Trzeba mocno zgłośnić, aby dobrze to usłyszeć.
Opublikowano
Dane widziałem ale administrator jest bezlitosny i zamyka wszystkie tematy które tego nie mają :D pozatym patrząc na temat odrazu wiadomo o jaki silnik chodzi. Pod maską lepiej będzie słychać, może okreslisz rejon dźwięku? Co do głośności to im większą daje tym bardziej słychać szum z głośnika a nie problem :D
Opublikowano
Nagrałem filmik ale dźwięki silnika wszystko zagłuszają więc póki co nie będę go zamieszczał. Zauważyłem że jak auto chodzi na jałowym i dodaje gazu do 1000 obrotów to silnik w pewnym przedziale obrotów wpada w wibracje czyli zatrzęsie nim i już na 1000 obrotów drgania ustają. Czyli można wnioskować, że być może jednak któraś poduszka silnika, chociaż jak gaszę auto to silnikiem nie telepie, żadnego trzęsienia na budzie nie odczuwa się, wykluczam, że poduszki skrzyni raczej nie powodują takich objawów, a tym bardziej poduszki układu wydechowego, chyba że się mylę.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Mam pytanie. Czy jest możliwość zwiększenia obrotów silnika na biegu jałowym z systemem valvetronic? Jak to zrobić?
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Wizyta u mechanika i wstępnie do sprawdzenia jest katalizator, do rozpiecia układ wydechowy i w ten sposób się go wykluczy do tego było czuć dziwny zapach spalin hmm, a najlepsze jest to że wpada w wibracje tylko strona kierowcy u pasażera nie czuć drgań. Co wy na to?
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Weryfikacja planów sprawdzenie katalizatora - głupi pomysł, przecież rozpięcie układu będzie skutkowało głupawką sond lambda więc silnikiem będzie telepać aż miło. Wpadłem za to na pomysł, aby mechanior zamienił mi poduszki silnika miejscami wtedy drgania powinny się przenieść na drugą stronę. Aby nie było łatwo z tego co zweryfikowałem z rysunków na tej stronie https://www.bmwstore.pl/pl/katalog/diagram/22_0071-zawieszenie-silnika/i47658/kL/sN/r2004/m11#part01 wygląda jakby były to dwie różne poduszki, ale rysunek zawsze może być podglądowy, więc idąc dalej znalazłem coś takiego http://www.omeda-enterprise.com/en/Part/301/22116785583.html i http://www.omeda-enterprise.com/en/Part/302/22116779972.html. Tutaj ewidentnie widać różnicę. Jutro zerknę dokładnie jakie poduszki są gdzie, ale jak dobrze kojarzę to od strony kierowcy mam taką http://www.omeda-enterprise.com/en/Part/302/22116779972.html, a powinna być niby z prawej, i może dlatego drga tylko strona kierowcy, nawet czuć to na drążku zmiany biegów i ewidentnie widać od spodu że lewa strona dostaje mocniejszych wibracji. Czy poduszki nie powinny być jednakowe dla obu stron?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak na realoem są dwie różne to tak ma być, u mnie też są różne.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Najciekawsze co ustaliłem jeszcze to to że poduszka lewa i prawa różnią się wagą, jak dla mnie mało istotna różnica. Najgorsze jest to że produkowane zamienniki wyglądają identycznie na lewą i prawą stronę :mad2: zapewne oryginały mogą się tylko różnić wyglądem.
Opublikowano

W 2007 zaniechano produkcji części nr 3 zastąpiono numerem 4. Poduszka niby ta sama ale numery części inne.

A jeżeli chodzi o zwiększenie obrotów na stale, to można to zrobić przy pomocy ISTAD.

Ostatnio u siebie zwiekszylem z 700 na 740 obr/min.

Opublikowano
Dobra poduszki są takie same :) sprawdziłem to wszystko jest sztywne łącznie z tymi od skrzyni biegów, i układu wydechowego. Chociaż samemu to gów... można sprawdzić. Więc nie wiem co to może być. Na dzisiejszy czas mam dość tego szrota. Przy takim pierd.... z nim to szybciej trafi na żyletki. Szkoda będzie tylko włożonej kasy, ale takie czasy. Może kiedyś jak nie będę miał co robić to przełożę je miejscami, albo przy okazji jakiś napraw zlecę to mechanikowi. Jeszcze do tego znowu puszcza mi uszczelka od pompy vacum, oryginały założone w sierpniu 2015. Ten samochód to kpina jak na markę BMW. A co to za wynalazek o Inpie, Disie, NCS słyszałem ale tego jakoś nie kojarzę. Możesz coś powiedzieć więcej tak z czystej ciekawości pytam.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Bardziej zaawansowany program do diagnostyki/aktualizacji itp. Jak przywiązałeś się do auta to polecam swap..a jak nie to na żyletki :wink:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Nie ma kasy na swap. A przywiązałem się bo poszła już kupa kasy i trochę szkoda, z drugiej strony ile to można się pierdzielić z ciągłymi usterkami :mad2:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Fajnie jakbyś napisał co i za ile robiłeś, byłaby dobra przestroga dla kupujących, w tym temacie: viewtopic.php?f=69&t=145827&start=60

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano
Dobra wymieniłem poduszkę na Lemfordera, wcześniej mechanik wsadził jakiś badziew. Drgania się zminimalizowały, są jeszcze delikatnie odczuwalne, ale jest o wiele lepiej niż było. Podejrzewam, że złotym środkiem byłby oryginał, no ale cena jego odstrasza. Jak coś zawsze można podkręcić obroty w disie :D
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Panowie co to jest. Odpalę auto to przez pierwsze 5 sekund działania na ssaniu czuć mocne wibracje od silnika, obroty tak na oko 1100-1200. Po chwili obroty spadną poza zakres i jest ok. Czy może być, że albo mechanik źle założył nową poduszkę czy ten Lemforder trafił mi się jakiś badziewny?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Co mają poduszki silnika do podniesionych obrotów? :wink: sprawdź błędy i parametry podczas pracy silnika.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Mi nie chodzi o to że obroty są podniesione bo tak ma być... auto przez pierwsze 90 sekund załącza pompkę powietrza wtórnego więc tu pod tym względem jest ok, bardziej mi chodzi o zatelepanie budą zaraz po odpaleniu zimnego silnika, przez ok 5 sekund tak potelepie. Błąd to ja mam jedynie silnika vvt. Wcześniej jeszcze wyskakiwał sporadycznie błąd pompki powietrza wtórnego, teraz jakoś go już nie ma. Pompka pracuje. Kiedyś mechanik zmienił mi poduszkę lewą silnika bo niby była do d..., założył grom wie co i od tamtej pory zaczęły się dziać cuda. Zrobiło się zimno i silnik na jałowym przenosił drgania na budę, aby było śmiesznie wibracje były odczuwalne tylko po lewej stronie, po prawej nic a nic nie było czuć. Niedawno kupiłem nową poduchę firmy Lemforder i drgania budy się zmniejszyły, podkręciłem nawet obroty trochę w disie i jest lepiej niż na poprzedniej, ale dalej do ideału brakuje. Mi chodzi o te nieszczęsne pierwsze sekundy po odpaleniu silnika, czemu tak telepie autem, a po chwili jest ok.
Opublikowano
Dziś odłączyłem pompkę powietrza wtórnego i odpaliłem gada, zaczęła mi migać kontrolka silnika, auto zaczęło telepać. Po chwili się jakoś uspokoiło. Podłączyłem Inpę i mam dwa błędy 0x29CC oraz 0x29CD ogólnie w Torque pokazuje P0301 - prawdopodobnie wypadanie zapłonu na 1 cylindrze znalazłem fotkę http://www.carsaddiction.com/blog/wp-content/uploads/2015/12/bmw-cylinder-location.jpg to wiadomo który to który. Ktoś potwierdzi diagnozę. Pewnie dlatego mam dziwne wahania obrotów. Świece wymieniane w styczniu 2016 roku. Przejechane jakieś 15 tyś. km na nich.
Opublikowano
A czy odłaczenie pompy powietrza mogło mieć wpływ na wypadnięcie zapłonu? Dziwne bo błędy wywaliło dopiero dzisiaj po jej odłączeniu. Zastanawia mnie też czemu w pierwszych sekundach po odpaleniu zimnego silnika nim tak telepie.
Opublikowano
Panowie a słaby akumulator może spowodować takowy jednorazowy błąd. Wyczytałem gdzieś na niemieckim forum, że to może być błąd sporadyczny (tzw. niewypał) i najlepiej podładować akumulator. Jutro sprawdzę jakie daje napięcie. Może go podładuję. Nie powinno być mniejsze niż 12,5 tak?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeżeli jest w pełni naładowany to tak, tyle powinien mieć.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Ładowanie akumulatora nic nie dało. Błąd wypadania zapłonu się już nie pojawia. Jeszcze zobaczę tą cewkę oraz świece. Jak to nic nie da to pies z tym. Poduchy wykluczam.