Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
WItam, wiem że temat wałkowany tysiąc razy, także wiem że do tych silników tylko pełny syntetyk 5w30 lub 5w40. Pytanie takie, mam auto od znajomych, oryginalny przebieg 175k na tą chwile, nie katowane (starsi ludzie). Cały problem polega na tym że jest wlany olej 10w40 valvoline maxlife, od 120k był cały czas lany. Nie interesowałem się zbytnio prawidłowymi olejami ale nadszedł czas wymiany, przeczytałem cały internet i wniosek jest jedny, wyłącznie pełne syntetyki. Generalnie auto jest w super stanie, wszystkie bolączki (rozrządowe) wymienione, odma wymieniona i usczelnienia robione 3 lata temu. I tutaj proszę Was o poradę, czy bez żadnych problemów moge olej wymienić na prawidłowy, czy zrobić płukanke, czy może w ogóle zostać przy 10w40, ilu ludzi pytam tyle opinii. Dodam że auto chodzi idealnie, zrobiłem już ponad 5kkm, nie ma żadnego dymienia, głosnego chodzenia, nie poci się, nie spala oleju, szkoda żeby się męczył na takim oleju. Liczę na Waszą pomoc!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Co ile był zmieniany ten 10w40? W aso bmw lali taki olej? Nie uwierzę :roll: zmieniaj na 5w..jak chcesz zrób płukankę, ale wg mnie nie jest to obowiązkowe, tylko koleją zmianę oleju zrób szybciej, po max 5kkm, im wcześniej tym lepiej, ja bym zmienił po 2kkm.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Piszesz

wiem że do tych silników tylko pełny syntetyk 5w30 lub 5w40.

To dobrze wiesz , tak trzymaj, dodam aby spełniał normę BMW tj. LL04 z wszystkich uznanych marek a ostatnio BMW zaleca Shell, to nie znaczy że ja twierdzę że to najlepszy olej.

W prawidłowo serwisowanych silnikach to płukanki się nie robi ale jak nowy nabytek co ma 14 lat i mamy jakieś wątpliwości to ja bym mu zalał tańszy olej spełniający normy BMW np Gulf GVX 5W30 i po 1-2 tys km wymienił na docelowy olej.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
Co ile był zmieniany ten 10w40? W aso bmw lali taki olej? Nie uwierzę :roll: zmieniaj na 5w..jak chcesz zrób płukankę, ale wg mnie nie jest to obowiązkowe, tylko koleją zmianę oleju zrób szybciej, po max 5kkm, im wcześniej tym lepiej, ja bym zmienił po 2kkm.

Co 10kkm był zmieniany 6 wpisów książeczce jest, ostatnia zmiana 6kkm temu, był serwisowany w lokalnym serwisie, dzisiaj byłem u mojego mechanika żeby to obejrzał i powiedział mi że silnik bardzo ładnie pracuje i generalnie nie da mi gwarancji że nie będzie różnych małych wycieków po zmianie na 5w i jego zdaniem jak już przejeździł tyle na tym to najbezpieczniej będzie zalać znowu ten sam. Mam jeszcze pytanko, czy silnik może mieć jakieś szkody w wyniku korzystania z 10w40 (czy mam na coś zwrócić uwage), dodam że robie przynajmniej raz w tygodniu, nie rzadko dwa razy drogę 120-130km? I jeszcze powiedzcie mi, jakie mogą być konsekwencje wlania 5w, chodzi mi o negatywne strony co sie może stać :)

Opublikowano
Co do specyfikacji longlife to już wg uznania, fakt bmw zaleca tą specyfikację ale wymianę przy 25000km ja nie korzystam z LL ale wymiany robię co 10000 km uważam że częstsze wymiany filtra i oleju wychodzą na+ silnikowi . Ale to jet tylko moje zdanie, nie chciałbym wprowadzać zbędnych dyskusji. Jeśli moje zastosowanie ma jakieś konkretne minusy to chętnie się o nich dowiem. :D oczywiście nie krytykuje LL podaję tylko alternatywę dla olei bez tej specyfikacji. co do reszty to zgadzam się z kolegami powyżej. Lepiej szybciej zmienić pierwszy olej i zalać docelowy. Stać raczej nic się nie stanie ją zmieniłem w wyżej wymieniony sposób i autko hula aż miło.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zacznij od zmiany mechanika..wyjdzie Wam na zdrowie.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Okej, podjąłem decyzje o wymianie tego oleju, jeśli byś mógł mi odpowiedzieć na pytania wyżej oraz której firmy olej najlepiej wlać, byłbym bardzo wdzięczny.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Szkody to ewentualny szlam w środku i valvetronic oraz vanosy, które nie są szczęśliwe pracując na tak gęstym oleju..Konsekwencje to ewentualne wycieki jeżeli uszczelnienia już stwardniały na kamień. Olej np motul x-cess 5w30 ll-01 będzie optymalny.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL