Skocz do zawartości

Wibracje po wrzuceniu D lub R, BMW E46 330xd.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Znajomy ma problem ze swoim BMW E46 330XD z automatyczną skrzynia biegów. Mianowicie po wrzuceniu z P na D lub R, samochód dostaje wibracji. Bardzo odczuwalne i słyszalne. Po przełączeniu na P lub N ustaje. Po puszczaniu hamulca i nawet przy powolnym toczeniu się samochodu wibracje ustają. Wymienione zostało sprzęgło kinetyczne, poduszki pod silnikiem i pod skrzynia. Wszystkie tuleje zawieszenia, olej w skrzyni, filtr. Dodatkowo podpora wału. Chyba już z 3 mechaników na to patrzylo i żaden nie wie co to może być. Zauważyłem, że po wbiciu D lub R to tył przysiada. Ogólnie wygląda to tak, jakby samochód chciał jechać i ciągnął nawet na wciśniętym hamulcu. Spotkał się ktoś z czymś takim i ma pomysł co to może być?
Opublikowano

Jak dasz na "D" lub "R" to zapina i auto chce jechać i trzeba trzymać na hamulcu i może delikatnie drgać ale ledwo wyczuwalnie.

Podstawowe żeczy już sprawdziłeś ale pozostaje osprzęt np koło pasowe , próbowałeś bez pasków? wtryski ?

Wkleję ci z innego forum dziwny przypadek, cytat:

Miałem podobne objawy - najpierw sporadycznie a potem stale pojawiało się drżenie , wibracje całego samochodu podczas gdy wybierak był na D lub R a noga na hamulcu. Było to dość irytujące i niepokojące, zaczęłem obawiać się o skrzynię - tiptronic 5 biegowy auto 1,8t AWM 4motion. Przebieg aktualnie 70 tys. km. Sprawdzone oczywiście poduszki silnika i skrzyni, łączniki elastyczne i układ wydechowy i nic. Podejrzenie padło na konwerter- paru mechaników sugerowało to jako powód i szykowałem się już do wymiany ale przy okazji wymiany zużytej końcówki drążka kierowniczego i górnych wahaczy przód lewa strona okazało się że przegub WEWNĘTRZNY ma duży luz. Po demontażu okazało się że jedno z trzech łożysk igiełkowych jest rozwalone i prawdopodobnie powodowało to blokowanie się ruchomej częśći przegubu w pozycji która przenosiła drgania z napędu na nadwozie zamiast pozwalać na swobodne drobne przesunięcia wewnątrz przegubu. Tak czy inaczej po wymianie przegubu niespodziewanie drgania i wibracje całkowicie ustały ! Dzisiaj myślę że przyczyną mógla być jedna z wpadek w dziurę, kilka razy zdarzyło mi się najechać za mocno na wysoki krawężnik a raz zjechałem z baaaardzo wysokiego krawężnika i coś nawet wtedy chrupnęło w zawieszeniu.

U mnie na pewno przegub wewnętrzny był przyczyną drgań. Ciekaw jestem czy ktoś z kolegów stwierdzi to samo.

Koniec cytatu

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

• 5 lat później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć.

Chciałbym odświeżyć temat zamiast zakładać nowy.

Mam ten sam model samochodu z 2005 i ten sam problem.

Zaczęło się po wymianie przednich półosi. Zjechał z podnośnika i zaczął wibrować cały i masować mi tyłek na "D" na postoju.

Staram się zdiagnozować co to może być.

Dodam też, że podczas jazdy słychać sekwencyjne regularne buczenie jakbym jechał po kostce brukowej jakoś z tylnej części samochodu. Przy ostrym ruszaniu albo przyspieszeniu jest to głośniejszy dźwięk i wibracje.

Czy te objawy mogą świadczyć o jednym problemie czy to raczej oddzielne kwestie?

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Te półosie to skąd? Skoro przed wymianą nie było a po jest to sugeruje, że coś z nimi jest nie tak.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam ponownie udało się rozwiązać problem???

Ja aktualnie odpuściłem na jakiś czas musiałem odpocząć finansowo poduszki zmienione na ori i [BAD] dalej to samo gdy samochód jest zimny przez kilka minut około 2 min jest ok lecz wtedy obroty silnika są inne wyższe chyba z tego względu że po zapaleniu włącza się ssanie po upływie tych dwóch minut obroty spadają i zaczyna się masaż.