Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od kupna auta cały czas denerwuje mnie jedna rzecz.

Jadę 100 km/h odpuszczam gaz, zwalniam do 70 km/h skrzynia redukuje na 5 bieg i przy delikatnym przyśpieszaniu - 70 km/h 1800 obrotów cały samochód drży jakby miał się za chwilę rozlecieć :mrgreen:

Wibracje czuć nawet pod fotelem.

Występuje to także przy trochę większej prędkosći na 6 biegu.

Gdy odpuszcze gaz lub wcisnę mocniej, auto zredukuje bieg i nie ma tego problemu.

Poczytałem dużo o sprzęgle hydrokinetycznym jednak tam opisują dźwięk "tarki" - powiem szczerze, że nie wiem jaki to dźwięk.

To drżenie całej budy z takim basowym dźwiękiem jest bardzo podobne do dźwięku gdy w skrzyni manualnej damy za wysoki bieg.

Nasila się on gdy samochód jest cały załadowany albo gdy jadę pod górkę.

Poduszki pod skrzynią wymienione - rozleciały się przy wymianie.

Poduszki pod silnikiem sprawdzone i są ok.

Mam parę typów:

1. Konwerter :mad2:

2. Za wysoki bieg do tej prędkości

3. Wał wpada w wibracje

Miał ktoś taki problem ?

Opublikowano

Z tego co piszesz to masz objawy zużytego konwertera. Dźwięk "tarki" jest odczuwalny pod pedałem gazu szczególnie przy 1500 obr/min, niezależnie na którym biegu jedzie automat. Do tego występuje przy jednostajnej jeździe właśnie w okolicach 1300-1800 obr/min - falowanie obrotów.

Osobiście mam to samo i jestem w trakcie poszukiwania warsztatu na Śląsku, który jest w stanie wymienić konwerter.

Opublikowano

Tylko że u mnie pod pedałem gazu nic słychać tego tylko bardziej jakby pod siedzeniem lub z tyłem samochodu. Dzieję się tak tylko na 5 lub 6 biegu przy 70 km/h 1800 obrotów.

Obroty też mi nie falują. Tylko to buczenie i drżenie całej budy.

Przy jeździe po mieście do 70 km/h lub na trasie powyżej 100 km/h jest spokój.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdź w jakim stanie jest podpora/podpory wału, ewentualnie łącznik elastyczny, bo to raczej masz problem z wibracjami wału pod obciążeniem.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.