Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, zacznę od tego żww trasie i spalaniu rzędu 10-11L na 100Km upalił mi się alternator , kontrolka ładowania zaświeciła.

Do domu miałem jeszcze 30KM na ostatnim zakręcie wywalilo dsc etc... po drodze patrze na spalanie a tu 6,5L WTF?

Podładowałem aku pojechałem na miasto spalanie nie przekracza 10L.

Kupiłem nowy alternator po zamontowaniu grzeje mocno a spalanie w trasie znów 10L.

Czy ja mam rozumieć że alternator pożera mi 3,5 litra na 100KM?

Zdecydowanie nie rozumiem jak alternator może tak wychamowywać silnik, dodam że ładowanie (w Torque) pokazuje 14,9V

Pozdrawiam i liczę na komentarze.

Edytowane przez Darekk30
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dopisz 330xi do tytułu, bo temat poleci do kosza. Sprawdź ładowanie w ukrytym menu, test 9.0 i daj znać ile podaje, bo 14.9 to za dużo. Altek nowy czy regenerowany? Jakiej firmy?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Serio uważasz, że 330xi może palić 6,5l/100km? :) Ładowania nie było, kontrolki wywaliło to i komputer oszalał i przekłamał spalanie.
Opublikowano
Dopisz 330xi do tytułu, bo temat poleci do kosza. Sprawdź ładowanie w ukrytym menu, test 9.0 i daj znać ile podaje, bo 14.9 to za dużo. Altek nowy czy regenerowany? Jakiej firmy?

Alternator jest nowy BMW 120A , menu sprawdzę dziś wieczorem.

Serio uważasz, że 330xi może palić 6,5l/100km? :) Ładowania nie było, kontrolki wywaliło to i komputer oszalał i przekłamał spalanie.

Oczywiście że to raczej nie możliwe ale chciałem zauważyć że na trasie udało mi się wielokrotnie nie przekroczyć 8,5l , do tego po rozpędzeniu auta wyczuwałem mocne wychamowywanie auta czego nie było po upaleniu alternatora spalanie pokazywane przez komputer nie mogło być aż tak zmienione przez spadek napięcia w instalacji o 1V. Auto po rozpędzeniu się turlało się idealnie bez dodawania gazu.. przed tym zajściem musiałem cały czas trzymać nogę na gazie.

Jestem gotowy przejechać odcinek 10km z zapiętym alternatorem oraz kolejne 10km z odpiętym alternatorem , całość postaram się nagrać.

Ps , uważam też że uwalony akumulator może powodować drastyczny wzrost spalania poprzez ciężkie ładowanie alternatora co wpływa no moc silnika , kiedyś zatarła mi się wiskoza po zdjęciu wentylatora całkowicie odczułem lekki przyrost mocy oraz nieco mniejsze spalanie.

Opublikowano
To zadmontuj wisko i alternator. Przecież to normalne że altek obciąża silnik (nie aż 3l czy więcej) ale obciąża. Masz cały czas pobierany prąd przez układ zapłonowy i wszystkie światła radio itd. To nie perpetum
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To za dużo, ja w menu mam 14.1-14.2, bo trochę zaniża a u Ciebie jest prawie 1V za dużo..regulator napięcia jest wadliwy. Kupiłeś nowego altka z logo bmw?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
To za dużo, ja w menu mam 14.1-14.2, bo trochę zaniża a u Ciebie jest prawie 1V za dużo..regulator napięcia jest wadliwy. Kupiłeś nowego altka z logo bmw?

Altek jakis aftermarket jednak , nie dopatrzylem...

Zmierz voltomierzem a nie w ukrytym menu. Max ma być 14.4

Zmierzone przed minuta , na alternatorze 14,69/14,70v na klemach przednich to samo , akumulator ma ~14,50v.

Ps. menu 9.0 pokazuje 15v

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Za dużo. Wymień na jakiś porządniejszy :roll:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL