Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, cos mi piszczy z lewej strony silnika patrząc od przodu, mechanik zasugerował że może to być silniczek vanosa, mówił że "sam wkład". Nie moge tego nigdzie znaleźć w internecie żeby kupic. Rzuci ktoś link?

Myślałem ze to jakieś paski, napinacz ale stwierdził że to ten silniczek. Piszczy mi to z pol roku.

• Odpowiedzi 60
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Członkowie klubu
Opublikowano
piszczy cały czas? w sensie na wolnych i przy dodawaniu gazu?
Opublikowano
Jak silniczek to valvetronik, nie vanos, nasz w takim razie N46. Co do piszczenia to nie któraś rolka? Czy to ewidentnie pod pokrywą zaworów?
Opublikowano (edytowane)
piszczy cały czas? w sensie na wolnych i przy dodawaniu gazu?

Przy predkosci okolo 50-70, gdy odpuszczę gaz piszczy, jak lekko nacisnę to przestaje. Ale to tez dopiero jak sie rozgrzeje.

Jak silniczek to valvetronik, nie vanos, nasz w takim razie N46. Co do piszczenia to nie któraś rolka? Czy to ewidentnie pod pokrywą zaworów?

No tak jak pisalem na wstępie, myślałem nad paskami rolkami napinaczem jednak ktos kto wie więcej ode mnie stwierdził że to ten silniczek

Edytowane przez Knaga
Opublikowano
Wiem że ktoś,, kto wie więcej " to stwierdził, ale pytam ciebie, o twoje odczucia. Kolega roofii widzę dołączył się do tematu. Też oddał autko do osób madrzejszych i teraz mam okazję śledzić jego post jak zakończy się sprawa z wizyty u mechanika. Oczywiście współczuję bo sam miałem podobnie. Pozatym jak czytam tematy to mechanicy zawsze zaczynają od najdroższych rzeczy. Np nie pamiętam kto miał taki problem ale mechanicy obdtawiali vanosy a wyszła uszczelka pod korkiem oleju. Może u ciebie to nie valvetronik tylko paski. Ja tego nie słyszę więc dopytuje. Nie ma co ślepo wierzyć mechanikom. Trzeba zacząć od najprostszych rzeczy może nagraj jak to piszczy będzie trochę jaśniej.
Opublikowano
Wiem że ktoś,, kto wie więcej " to stwierdził, ale pytam ciebie, o twoje odczucia. Kolega roofii widzę dołączył się do tematu. Też oddał autko do osób madrzejszych i teraz mam okazję śledzić jego post jak zakończy się sprawa z wizyty u mechanika. Oczywiście współczuję bo sam miałem podobnie. Pozatym jak czytam tematy to mechanicy zawsze zaczynają od najdroższych rzeczy. Np nie pamiętam kto miał taki problem ale mechanicy obdtawiali vanosy a wyszła uszczelka pod korkiem oleju. Może u ciebie to nie valvetronik tylko paski. Ja tego nie słyszę więc dopytuje. Nie ma co ślepo wierzyć mechanikom. Trzeba zacząć od najprostszych rzeczy może nagraj jak to piszczy będzie trochę jaśniej.

To moje pierwsze bmw i nic prócz uszczelniaczy nie robiłem w nim a to jak sie naczytałem norma przy 150 tys przebiegu także nie mam odniesienia. Postaram sie coś nagrać, dzisiaj juz sie nie uda. Odczucia tak jak pisałem, myślałem nad napinaczem, czy rolką.

• Członkowie klubu
Opublikowano
Wiesz co, ja bym odpiął silniczek valvetronica i się przejechał sprawdzić. Masz kabelek do kompa? bo później trzeba skasować błąd.
Opublikowano
Sam tego nie bedę umiał zrobic :) tak czytam, ogladam filmiki z problem vanosa/valetronica i widze ze przy tym falują też obroty, a mi od niedawna tez zaczęły. Na jałowym wacha sie od 700 do nawet 500, wtedy zatrzęsie buda i wzrosną na moment do tych 700-800. Myślałem ze to wina gazu ale na benzynie tez tak sie dzieje, myślałem ze to może być czujnik polozenia walu ale piszą tylko o valve
Opublikowano
Knaga skąd jesteś.Możesz spotkać się z jakims uczynnym kolegą z forum,który będzie miał kabelek i osłucha gdzie piszczy.
never again N46
Opublikowano
Na 100% głowy nie dam ale zdaje mi się że parę dni po wymianie odmy, ale mówię bez pewności. Wiem że mniej więcej po pół roku od zakupu zaczęło piszczec. A jestem z pomorskiego
Opublikowano

Nagrałem falowanie, piszczenia nie udało sie nagrać, podczas jazdy zbyt cicho żeby telefon to nagrał a jak juz sie zatrzymuje to przestawało. Wcześniej zapomniałem napisać że jak samo nie przestanie piszczeć na postoju(dzis przestawało) to gdy uciśnie sie silnik z lewej strony to nie piszczy, tak samo na zakrętach lewych, tzn wtedy silnik jest dociskany z lewej strony i nie piszczy. Ale inny problem, dosłownie pare minut przed nagraniem zapalił mi sie check engine :( Czy to wina gazu? Jutro dzwonie do tej firmy. Brakuje mi jeszcze okolo 500km do regulacji bo po 1500km miałem przyjechać.

https://youtu.be/XiSwdw5A79M

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Całkiem możliwe, że od gazu, ale może coś padło. Jak podepniesz pod komputer to będzie jasność.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Członkowie klubu
Opublikowano
No to w kwestii pisków stoimy w miejscu, spróbuj je nagrać, może uda się je złapać na postoju. Bo ważne jest to, czy pisk jest ciągły aż do momentu naciśnięcia na osłonę silnika, czy sam ustaje po krótkiej chwili. Chodzi mi o to, że silnik od Valvetronica (nie ma silnika Vanosa) to silnik krokowy, który nie kręci cały czas. Po drugie, to podepnij go pod kompa, bo tam mogą być ważne informacje w tej kwestii, a my blądzimy po omacku.
Opublikowano
No to w kwestii pisków stoimy w miejscu, spróbuj je nagrać, może uda się je złapać na postoju. Bo ważne jest to, czy pisk jest ciągły aż do momentu naciśnięcia na osłonę silnika, czy sam ustaje po krótkiej chwili. Chodzi mi o to, że silnik od Valvetronica (nie ma silnika Vanosa) to silnik krokowy, który nie kręci cały czas. Po drugie, to podepnij go pod kompa, bo tam mogą być ważne informacje w tej kwestii, a my blądzimy po omacku.

Jutro podepnę. Będę sie starał, tylko jak na złość jak potrzeba to cicho siedzi a podczas jazdy piszczy. Pisk ciągły jest, do momentu właśnie naciśniecia silnika bądź jak pisałem na zakretach lewych. Prócz pisku czasami sie zdarzy ze słychać taki gluchy stukot z tego samego miejsca. I tak jak też pisałem, gdy lekko sie wciśnie gaz to ustaje, pisk jest gdy schodzi z obrotów. Robi to tak od września mniej wiecej także chyba nic poważnego(mam nadzieje), teraz bardziej przejmuje sie tym check engine i falowaniem. Jak przełączyłem na benzyne za pierwszym razem to falował ale delikatnie róznica mysle 100 obrotów, wróciłem na gaz na pare minut potem znowu do benzyny i były duże różnice, na ucho 300-400 obrotow.

Opublikowano
Check engine > zła mieszanka paliwa, także wina gazu. Na wtorek jestem umówiony na regulację, do tej pory chyba lepiej nie jeździć na gazie? Filmik z piszczeniem wrzucę około 17
Opublikowano
A jak zdejmiesz całkiem obudowe?Spróbuj i wtedy wykluczysz np obudowe.Co do czeka u mnie powodem zapalnia była luzna objemka na wężu wlotu(za "przepływką")
never again N46