Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Trzeci raz napiszę: nie ma w Twoim silniku żadnych klapek/blaszek ani innych ciał, które mogłyby wpaść do silnika.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Odpowiedzi 181
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

klapki o których mówisz są w silniku poliftowym 150 koni, o oznaczeniu kodowym BMW M47N.

136 koni na pompie wtryskowej nie ma żadnych klapek w kolektorze.

EGR nie musisz nić zastawiać, zaślepiać jak Ci wyzej pisał. Wystarczy odłączyć wężyk i go jakoś zacisnąć żeby podciśnienie nie uciekało i tyle. EGR ma w sobie specjalną metalową klapkę która się uchyla w odpowiednich momentach, jak zdejmiesz wężyk ta klapa się nigdy nie uchyli i spaliny nie lecą do kolektora.

Inna sprawa że i tak twój kolektor wygląda jak komin w starym piecu. Możesz go zdjąć i wyczyścić, jest to robota żmudna dość, mechanicznie, chemicznie, wskazany ciepły garaż jeśli chcesz to sam robić i auto musisz mieć wolne na dłuższy czas.

Jakbyś zdejmował sam to uważaj na czujnik ciśnienia właśnie który jest za kolektorem i go nie widać bo urwiesz kable :P

Wymień również podciśnienia (wężyki) bo koszt znikomy, roboty mało a nie zawiedzie cię w trasie taki wężyk.

szukam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
EGR nie musisz nić zastawiać, zaślepiać jak Ci wyzej pisał. Wystarczy odłączyć wężyk i go jakoś zacisnąć żeby podciśnienie nie uciekało i tyle.

Jak zastawiać, zaślepiać? Kto tak pisał?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
że nie musi :P o to chodziło :D że pisałeś że nie musi zaślepiać samego EGR bo już w myślach autora było wstawianie jakiś blach w EGR co jest niepotrzebne zupełnie.
szukam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wydawało mi się, że te blachy już wybiłem z głowy..ale kto wie; myślę, że temat został dawno wyczerpany.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Teraz to wszystko zajarzyłem sorry ale nie każdy siedzi przy autach i łapie odrazu ja sie interesuje mechaniką ale nie az tak bo naprawiam auto szwagrowi tacie sobie sisotrze jak wiem co zrypane :) jutro odpinam zatykam ten wężyk wyczyszcze kolektor i bede sie cieszył że mam problem z głowy . super że doszlismy do tego i mechanika zmienie ktory mi robi z autem jak sam nie daje rady bo masakra przydatne takie fora są można wiele sie dowiedzieć ciekawych rzeczy jeszcze ten filtr .

odmy musze wymienić hehe.

Mam jeszcze pare pytań myśle ze mnie nie zabijecie peirwsze to takie : był już temat kłociłem sie z mechanikami o to auto klekocze na początku jak sie go zapala pisano tutaj że to coś w podstawie filtra oleju nie pamietam dokładnie a ten sie sprzecza że to napinacz łańcucha rozrządu może byc cos jeszcze procz dwoch tych rzeczy jak jedno z nich wykluczyć da sie to jakoś sprawdzić ? Bo sie człowiek wkurza bo mówi sie a oni swoje...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na 99% zawór w podstawie.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Maniek poslucham ciebie :) jak on sie w całosci nazywa żeby go na hurtowni znaleść dostać sie do neigo jest cięzko ? gdzie on sie znajduje dokładnie ?:) dużo z tym roboty żeby go wymienić?
Opublikowano

Roboty na 2-3h, uszczelka 10-12zl. Jak juz czytasz o czymś to czytaj dokładnie bo wiesz ze dzwoni ale nie wiesz gdzie.

Maniek ma rację, czy to benzynowe czy diesle to psuja sie te zaworki. W uzywki nie idz bo tak samo uszkodzone, nowa podstawa znaczny koszt chyba kolo 800zl. Samego zaworka kupic sie nie da niestety. Możesz zdjąć podstawę i zobaczyć co sie stalo, moze sie zawiesil tylko.

Ja jeździłem tak 3 lata z tym silnikiem i klepaniem i auto dalej jeździ.

Zmien mechanika. Mi jeden tez chciał rozrząd w m52 wymieniać a uszkodzona byla rolka paska osprzętu....

Chcesz poprawić odpalanie na zimnym to możesz wlac liquy moly ceratec. Fajny preperat tworzy jakas powloke we wnetrzu. Mi pomógł i zimne auto łagodnie odpala. Do obecnego auta tez wleje.

szukam
Opublikowano

Dziś zrobiłem z EGR odpiolem przewód zatakłem , wyczysciłem kolektor auto szybciej się z dołu zbiera lecz problem z 4 i 5 biegime jest nadal dalej ociężale przyspiesza na 4 /5 biegu więc nie wiem.

Maniek sprwdziłem podpory wału tylnia jest wyjechana do wymiany :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie edytowałeś przypadkiem poprzedniego posta?

Bez parametrów z inpa (film z live data) ciężko już doradzać, w ciemno to masz problem z przepływomierzem.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Maniek parametry sprawdzali powiedzieli że są wporządku przepływka z pierburga mówią ze najlepsza też wam nie chce czasu zawracać ale nie wiem węzyki od trubiny też wymieniłem dziś i dalej lipa
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak nie pokażesz filmu z parametrów masy powietrza i co tam jeszcze można podejrzeć w inpa to ja wysiadam. Dalej obstawiam problem z powietrzem.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jest inpa na chomikuj u trandolf'a.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
A jak go tam wyszukać ? bo wpisałem po nicku po nazwie i lipa masz z nim jakis kontakt?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Maniek mam takie pytanie jak jest osłona w BMW e46 moim https://www.google.pl/search?q=os%C5%82ona+silnika+bmw+e46&biw=1920&bih=974&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjqht_cxprSAhWBXSwKHaYbBh0Q_AUIBigB&dpr=1#imgrc=bK930qoCNf-FgM:

Ta co jest na zdjeciu ta środkowa po prawej stronie ma straszne wibracje z poczatku myslalem ze zle dokrecona to odkrecilem poprawiłem ale problem nie ustaje bardzo mocno drży i wydaje dzwięk nie wiem o co chodzi czy coś to powoduje czy jak mogł bys cos doradzic?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja u siebie mam inną, więc nie pomogę, może śruba nie dociska odpowiednio, spróbuj dać podkładkę, nie widząc tego ciężko pomóc.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Maniek nagrał bym to na telefon ale jak ja wam to wrzuce tutaj macie jakiś myk?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Youtube i wrzuć link.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Nagrałem tutaj macie filmik a na koniec zgasiłem słyschac takie uderzenie pewnie dwumas

Opublikowano
Do tego auto coraz gorzej chodzi nie wiem co sie dzieje bede musial chyba zamowic ten kabel i podpiac go sam nie wiem :(
Opublikowano
otwiera się filmik Maniek? i jutro wymieniam czujnik ciśnienia doładowania może to cos da bo wydaje mi się ze wlasnie ten czujnik jest puknięty bo wyczysczony był chodzil a nagke auto a takiego mula ze szok