Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

proszę o pomoc bo już nie wiem co może być powodem, wymieniłem klocki i czujniki tył ładnie się skasował i było wszystko ok, po wymianie przody (czujnik texter) komputer skasowałem ale za to po ruszeniu zaświeciły mi się kontrolki od abs i kontroli trakcji, raz gasły raz się zapalały a teraz już świecą się na stałe i doszedł do tego błąd ciśnienia w oponach, czujnik sprawdziłem i wszytko wygląda ok.

czy ktoś może miał taki problem?

http://imageshack.com/a/img924/3619/UYGw9a.jpg

http://imageshack.com/a/img922/2365/84cGTw.jpg

Opublikowano

Kolego masz przerwany kabel/polaczenie na czujniku abs. Nie robiles diagnozy wiec nie podales bledu ale...

Idz na lewe koło i sprawdz połaczenie kostki

Jak zmieniałes hamulce to i czujnik

W srodku byly dwie kostki. Prawdopodobnie biala i niebieska....

Jedna idzie do czujnika klockow druga do czujnika abs. Wypnij obie i sprawdz czy nie ma brudu w srodku i czy dobrze sa wsadzone. Jesli tu jest wszystko ok to prawdopodobnie uszkodziles przypadkowo gdzies kabel lub czujnik. Bez inpy lub czegos do diagnostyki nie skasujesz bledu. Cisnienie kòl mierzy wlasnie czujnik abs. Liczy roznice obrotow kòĺ na dystansie.....

Napisz jak naprawisz lub problemy beda....

Opublikowano
Kostki kabla abs sprawdz z dwoch stron. Byc moze z prawej odczepiles i zapomniales zapiac....

Na 99,99% podczas wymiany czujnika zostały odpięte/uszkodzone kable/złącza od czujnika ABS.

Jest jeszcze nikła szansa na to, ze czujnik się wysunął lub grzebień został zabrudzony i współczynnik wypełnienia zmienia się zbyt gwałtownie i komp uznaje to za usterkę.

Opublikowano

Witam, przedmuchałem kostki (nie było w nich brudy) wpiąłem-na 2s znikły kontrolki i znowu to samo wypiąłem całe czujniki sprawdziłem i już teraz a stale mi się świeci.

Pozostaje mi teraz chyba tylko na kompa i wymiana tego czujnika-ale jestem w szoku że wszystko działało aż do czasu wymiany głupiego czujnika od klocków.

Opublikowano

Albo czujnik lub kabel walniety. Teraz jesli nie bylo kontaktu we wtyczce to nie jestem pewien ale sa takie opcje:

Przejedz sie z predkoscia wiieksza niz 25km/h i zgasna lampki a blad bedzie w module zapisany

Mozna pozbyc sie tylko lampek za pomoca kompa

Proponowalbym ci i tak jechac do kogos kto ma kompa chociaz bedziesz wiedzial ktory czujnik na pewno. Wtedy mozesz miec pewnosc. Czujnik mozna jeszcze sprobowac sprawdzic omomierzem. Sprawdz tez czy na czujniku jak juz ktos tu pisal nie masz resztek rdzy bo to tez moze zrobic taki blad...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
I zero odpowiedzi jak to sie wszystko zakonczyło. Nie skonczone posty....nastepna osoba z takim problemem nie dowie sie co i jak......jak potrzeba pomocy to wiedza wszyscy gdzie pisac....
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dokładnie nic tak nie irytuje jak ktoś napiszę naprawi i już nie poda co było przyczyną awarii dramat temu uzytkownikowi prosze juz nie pomagac no chyba ze auto sprzedał :D
Opublikowano
Jak wyżej :duh:
Na RTV znam się dobrze (moja branża ) lecz na samochodach, to jakby dziewica prowadziła blog o sexie :-)
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

post nie skończony bo i problem nie skończony!

Po wymianie czujników i naładowaniu aku(bo jeden elektryk powiedział mi że to też może być od tego) wszystko pięknie zgasło, przejechałem jednym ciągiem 4000km i po powrocie auto postało dwa dni wsiadam a tam błąd znowu wyskoczył (czujnik ciśnienia, abs i kontrola trakcji).

naładowałem aku-nie pomogło

ponownie sprawdziłem czujniki, poczyściłem itp- nie pomogło

na kompie pokazuje że nie mam zasilania na czujniku tylnego koła- sprawdzone i w gnieździe od czujnika jest ponad 9V.

A na dodatek jak podłączałem kompa wyskoczył mi problem z aktywną kierownicą kod 614A (Kąt pozycji silnika :nie zainicjowany-obecny i nie mam teraz wspomagania.

Elektryk chciał mi zrobić kontrole regulacji aktywnego układu i wyskakuje błąd że nie może tego zrobić.

Ktoś miał podobne problemy??

Opublikowano
dodam że przez miesiąc z tym walczę bo wszędzie kolejki do "specjalistów" więc i nie miałem o czym pisać jak nie było nic zrobione