Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem z urywajacymi się łopatkami wentylatora. Po przekroczeniu 4,5 tys obrotów łopatki się urywaja. Po pierwszym zdarzeniu wymieniłem wisco na nowe firmy Febi i sytuacja się znowu powtórzyła więc kupiłem oryginalne łopatki wentylatora myśląc że zamiennik (Febi) ma słabej jakości plastik. Pompa wody nie ma luzow, chłodnica siedzi sztywno, poduszki pod silnikiem sprawne. Proszę o pomoc ponieważ przeczytałem wszytkie możliwe tematy i wykluczalem usterki które były w nich podane jako prawdopodobne, a sytuacja nadal się powtarza. Co może być nie tak JesCze? Czy nowe wisco może być uszkodzone? z góry dziękuję

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeśli wisco nie ma luzów to wentylator o coś zachacza , oglądnij obudowę wiatraka czy niema śladów otarcia .
"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
Opublikowano
Pytasz się czy może. Pewnie ze może. Prawdopodobnie nie uslizguje się powyżej 3.5 tys obr i kręci się tyle ile silnik i siła odśrodkowa wyrywa łopatki. Febi to słaby zamiennik
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Sprawa rozwiązana, pompa wody miała jakieś dziwne drgania pomimo tego że luz nie był wyczuwalny i powodowało to wyginanie się łopatek wentylatora, które jak zauważyłem przy wchodzeniu na wyższe obroty uderzały o obudowę wentylatora
Opublikowano
Sprawa rozwiązana, pompa wody miała jakieś dziwne drgania pomimo tego że luz nie był wyczuwalny i powodowało to wyginanie się łopatek wentylatora, które jak zauważyłem przy wchodzeniu na wyższe obroty uderzały o obudowę wentylatora. Dzieki wszystkim za pomoc