Skocz do zawartości

Brzęczący wydech w F10

myrek25

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich kolegów z forum mój problem polega na dziwnie zachowującym sie wydechu gdy auto jest zimne cały wydech wydaje z siebie metaliczne odgłosy.

Jak podejde do koncówki wydechu i ja przytrzymam to wszystko cichnie dzieje sie to tylko jak auto jest zimne jak porzadnie sie rozgrzeje to tego objawu juz nie ma.

Pacjent to f10 z 2012 roku silnik 2.0d po modyfikacjach ale tylko w silniku układ wydechowy ten sam.

• 2 tygodnie później...

Witam,

Problem dotyczył również mojej 525d F10. Z racji posiadania pakietu gwarancyjnego i ponad pół rocznej walki z serwisem (jak zwykle oni nic nie stwierdzają) udało się wyeliminować problem. Na początku wymienili wydech - część środkową i problem pozostał. Dopiero po wymianie 3 wieszaków jak na razie problem zniknął.

Ps. Nie wyobrażam sobie podwieszania i mocowania w żadnym aucie elementów na "opaski"

Jak macie jakieś problemy służę pomocą - TROCHĘ przeszedłem z F10 od nowości.

Witam panstwa mianowicie musze podziekowac mojej zonie za naprawe auta ale tez i jednoczesnie i za uszkodzenie mojej bawareczki mianowicie problem znikł moja kochana zonka ostatnio uzywała mojej bawarki no i jak to baba wycofała w dosc wysoki kraweznik co przyczyniło sie do wgniecenia koncówki wydechu .Do czego zmierzam odnosnie wydech lekko uszkodzony sama koncówka wgieta ale tłumik juz mi nie brzeczy wiec sa 2 tezy albo jest cos zle zrobione w tylnym wydechu albo podczas uderzenia jakies wieszaki sie po wyginały i problem sam ustapił pozdrawiam :)

• Zasłużeni forumowicze
każdy problem jest indywidualny jeżeli chcecie się tego pozbyć zapraszam na usunięcie usterki, podwieszanie itp. jest tylko maskowaniem problemu

• 7 miesięcy temu...
  • Zasłużeni forumowicze

Witam. Miałem ten sam problem z brzęczącym wydechem kiedy był zimny, odkręciłem ten gumowy obciążnik z końcowego wydechu który zaznaczyłem na obrazku i jak na razie cisza.

http://i65.tinypic.com/eg7p5c.jpg

Witam. Miałem ten sam problem z brzęczącym wydechem kiedy był zimny, odkręciłem ten gumowy obciążnik z końcowego wydechu który zaznaczyłem na obrazku i jak na razie cisza.

Witam

Wymieniłeś go na nowy czy wykręciłeś całkowicie ?

Tłumik drgań

13 62 3 419 443

pzdr

• Zasłużeni forumowicze

Witam

Wymieniłeś go na nowy czy wykręciłeś całkowicie ?

Tłumik drgań

13 62 3 419 443

pzdr

Obecnie jest odkręcony, zajęło mi to 2 minuty i jak na razie nic nie brzęczy, teraz zastanawiam się czy kupić nowy czy tak zostawić ?

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Ja miałem to samo. Na zimnym brzęczało a jak kładłem np nogę na tylnym tłumiku to brzęczenie ustawało.

Wymieniłem złącze elastyczne w wydechu w skrócie plecionkę i wszystko ustało

Plecionka była uszkodzona, widać było z którejś strony okopcenie ? Wymieniałeś coś jeszcze oprócz plecionki w wydechu przy okazji, jakiś wieszak ? Plecionkę kupiłeś ori w Aso czy jakiś zamiennik ?

Krzysztof

Mam podobnie, czy elementy oznaczone na rysunku numerem 4 - też wymienić ? - pomoże ?

• Zasłużeni forumowicze
Żeby nie wymieniać bez sensu trzeba wziąć auto na kanał lub podnośnik. Przeważnie brzęczy plecionka. Jest luźna i stuka o harmonijkę, która jest pod plecionka. Łatwo to sprawdzić trzymając plecionkę. Nie wiem czy jest sens to wymieniać jak nie jest przepalona ale to już sprawa indywidualna.
Krzysztof

Mi ostatnio pomoglo zwalenie calego wydechu, ponowne zamocowanie dpf i podlaczenie wydechu. Wydech przestal buczec, wibrowac przy zmianie biegow i juz nie slysze rezonansu kiedy przerzucam miedzy D, R i P. Wydaje mi sie, ze przyczyna mogla lezec w tym jak gleboko wsunieta byla rura od plecionki w rure srodkowa. Rozbieralem wydech poniewaz mialem nieszczelnosc miedzy dpf a kolektorem a przy okazji naprawilo sie buczenie :). Edytowane przez rockybor