Skocz do zawartości

X5 M62 4.4 Valley Pan/wanna/osłona bloku WYCIEK

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Tak jestem tego samego zdania

Kamera za duzo nie widzialem. Tylko krople pod gruba rura.

Dzis auto jezdzilo caly dzoen po moescie i ubylo doslownie 100 ml plynu...

Wyglada na to ze jednak rurki. Mam juz kupione oryginalne oringi, zamowie tez dla swoetego sp9koju nowa oryginalna odme z litwy (u nich oryginal tyle co u nas zamienniki typu febi)

Masla moglo ci znow nawalic z pod pokrywy pewnie na niej to samo co w misce dlatego ja demontuje dekle miske czyszcze i dopiero skladam

Mam nadzirje ze bedzie dobrze

BMW X5 E53 4,4i V8(286KM)
  • Odpowiedzi 70
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

No u mnie jak zmienialem uszczelki pod pokrywami bylo czysciutko.

Odlaczam wtryski od gazu, wezyki zostaja w kolektorze i wywalam cala gazownie na bok, elektryki czy reduktora nie ruszam

Opublikowano
A wiec jesem najwiekszym kretynem jakiego nosila matka ziemia

4x zdejmowany kolektor. Dzis trwalo to 35 minut

2x zmieniana pokrywa bloku

Ze 30 litrow w ziemie i co sie okazalo???

Peknieta rurka :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :mad2:

Jak moglem tego wczesniej nie zauwazyc?????

http://imgur.com/xzdirSZ.jpg

Mam takie ori rurki z m62, jak jestes zainteresowany to odezwij sie na pw

Opublikowano

nie mam zielonego pojecia. bylo pekniecie wzdlozne po dlugosci rurki- na srodku, okolo 5 cm dlugosci

ale juz powymieniane

chyba w koncu spokoj, jak narazie jezdze, nie kapie, nie paruje, nie ubywa :cool2:

Opublikowano
haha u mnie rurki byly jak nowe...... u mnie ten problem byl tak dlugo ze nawet do tej pory jak ide do auta to zagladam pod samochod o okolice przedniej osi czy przypadkiem nie ma tam plamy od plynu - takiej chyba nerwicy sie przez to valley pan nabawilem. :mrgreen:
Opublikowano

Ja to juz nawet w nocy czuje zapach palonego glikolu. Jak wyskakuje gong od temperatury (3 stopnie) to dostaje palpitacji serca.

A patrzenie i szukanie dymu i wyciekow jeszcze zostanie dlugo

Opublikowano

No i podejrzewam ze tak juz bedzie.

Pozostaje kwestia otwarcia maski bez linki. Jest calkowicie zerwana przy laczeniu.

Ktos probowal?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Przyszła kolej na mnie :duh: Mam mały wyciek płynu chłodniczego, plamka pod autem, niewielki ubytek poziomu i ślady płynu na misce skrzyni biegów. Zdjąłem płytę aluminiową i plastikową pod silnikiem - obydwie suche i nie widać wycieków, od góry też nic nie widać. Pewnie valley pan? Da się to jakoś potwierdzić? Zdjąłem całą obudowę filtra kabinowego i wkładałem rękę za kolektor i też nie udało mi się zmacać śladów płynu. Jeśli to valley pan to jakiej firmy wannę (dekiel) kupić?

Chujstwo jebane :duh:

Opublikowano
Na poczatku jak sa pierwsze objawy to trudno to zlokalizowac , potem jak ci ubywa litr plynu w 30min jazdy autem to sie zaczyna dziac ;) Ja mam wanne SWAG . Radze sie za to zabrac bo mi nieszczelnosc prowadzaca do nadcisnienia ukladu przez valley pan doprowadzila do zabicia pompy wody , potem niepotrzebnie wymienialem rozne weze , termostat automatu itp Od czasu wymiany wanny nawet nie musze do sammochodu zagladac ;)
Opublikowano

Ja tak samo odkat to ogarnalem chyba w lutym to nawet maski nie otwieram i wyjebongo :D

Zajrzyj z przodu od prawej strony miedY kolektor a przepustnice, tam widac kawalek tej wanny, jak bedziesz mial tam mokro to mozesz aciagac kolektor

Ogolnie ja zrobilem tak, po zdjeciu kolektora (jak nabralem wprawy zajelo mi to 30 min od otworzenia maski) podlaczylem pod ten cienki wezyk co idzie od zbiorniczka do chlodnicy sprzezarke i dalem 2 bary. Wszystkie wycirki pojawily sie nattchmiastowo (4)

U mnie na 95% niepotrzebnie wymienilem valley pan bo jak zdjalem koletor po raz 2137 po zalozeniu nowej wanny okazalo sie ze leci z metaloeej rurki ktora jest peknieta w polowie :mad2:

Valleypan kup na litwie bo jest oryginal w tej samej cenie albo nawet tanszy co u nas zamienniki i masz za 3 dni.

Oringi na rurki radze oryginaly bo tez ciekly zamienniki

Sprawdzic wszystkie wycieki

Ja jeszcze dalem p9d wanne silikonu grubosci wlosa i jest jak narazie odpukac malyna :mrgreen:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

No coz 4 miesiace spokoju

Dzis ide a pod autem piekna kaluza 30 cm srednicy z okolicy tylu silnika.

Nawet sie nie wku rwilem tylko westchnalem

Sla pewnosci paluch w plyn i do geby

I ten smak glikolu

Tece kuzwa opadaja

Dolalem litra i pod robota nagle sucho

Chyba zrobie i sprzedam bo juz mam naprawde dosc

Cos prostego R4 a nie 6262627 wezy kabli pokryw

Tak naprawde to strach gdzies dalej jechac bo nie wiadomo czy sie zaraz nie zesra na srodku drogi

Opublikowano

Ja też miałem ostatnio z tego powodu stres oraz przeprowadzałem dochodzenie, okazało się że to tylko mały wyciek na króćcu od gazowni z tyłu silnika (chyba).

Proponuję zmianę marki, ja już podjąłem decyzję.

Opublikowano

Obojętne, nawet alfa jest mniej awaryjna od BMW, a już na pewno przynajmniej części są tanie. Tutaj po prostu koszty zupełnie nie idą w parze z jakością.

Masz przykład wanny, zapłaciłeś 300zł za kawałek blachy z silikonem. I co? I chuj.

Opublikowano

Niemiecka solidność to legenda przeszłości.

Audi=VW=Skoda=Seat. Nie wiem po co płacić za audi skoro skoda wygląda tak samo :lol:

Obecnie produkowane mercedesy przynajmniej jakoś wyglądają, natomiast BMW klepie w tej chwili 865 praktycznie jednakowych modeli.

Ale w końcu:

http://i.imgur.com/FVcLmcW.jpg