Skocz do zawartości

LICZNIK E34 nietypowy problem

RobertE34 525i

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich,

Jestem nowy na forum więc na początek proszę o wyrozumiałość.

Szukałem podobnych postów ale nie uzyskałem nic co by mogło mi pomóc.

Mam kłopot z zegarami w moim E34 525i z 1988, autko kupiłem niedawno i od początku to nie działało. Poprzedni właściciel twierdził, ze zdarzyło sie tak po dłuższym postoju i wcześniej wszystko było ok...

Zacząłem od sprawdzenia masy głównej i przewodów prądowych od akumulatora oraz skrzynki bezpieczników (wszystko w jak najlepszym porządku).

Później zabrałem się za zegary... zdemontowałem rozebrałem na części pierwsze, oczyściłem wszystkie styki, pobadałem na przejście, zmieniłem uszkodzone żaróweczki w wróciłem do auta na montaż z nadzieją, że wszystko pięknie oczyszczone będzie funkcjonować... niestety jest ta sama sytuacja.

Wskaźnik od paliwa na 30L i tak jest niezmiennie niezależnie od ilości zupy w zbiorniku, czasem zapala się lub gaśnie rezerwa...

Temperatura nie funkcjonuje, Prędkościomierz i obrotomierz działa prawidłowo. Komputer i OBD się podświetlają ale nie ma żadnych wskazań na wyświetlaczu...

Sytuacja jak dla mnie mocno niekomfortowa, nie wiem ile km przebyłem, jak temperatura wozu i poziom paliwa....

Proszę o pomoc, może ktoś już przerabiał taki przypadek.

Ja patrząc na stan tacho raczej wykluczałbym jego awarię ale mogę się mylić.

Z góry dziękuję za pomoc!

mam foty ale nie wiem jak ją tu zamieścić :-/

Najprostszym sposobem sprawdzenia będzie podmiany zegarów na inne. Masz zegary starego typu bez kości pamięci i na takie musisz wymienić. Co do komputera to on podłączony jest pod zegary i wyświetla informacje jakie poda mu zegar więc prawdopodobnie to zegary są uszkodzone.

• 2 lata później...
Witam wszystkich mam taki sam problem, po remoncie silnika przestal działać poziom paliwa, zatrzymał się na 40 l i temperatura silnika. Po załączeniu zapłonu wskazówka poziomu paliwa skacze na wskazane 40 l, a temp silnika delikatnie się wzrusza. Dodam, że przed remontem wszystko działało si, silnik wyjety z budy, ogarnięty i zamontowany, wszystkie czujniki nowe, przewody przedzwonione, zwarcie nie wystąpiło, bezpieczniki dobre, zegary podmienione i nic, do czujnika który idzie na zegary podałem osobną masę, też nie pomogło. Podobno jak tylne światła nie działają to właśnie tak oznajmia to samochód i faktycznie wiązka to tylnej klapy była walnieta, po naprawie efekt pozostał. POMOCY, nie wiem już co robić

• Zasłużeni forumowicze
Nie pomyliłeś wtyczek od czujnika temperatury? Na licznik jest czarna a na sterownik silnika niebieska.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

• 1 miesiąc temu...

U mnie jest problem ze wskaźnikiem paliwa i był problem z prędkościomierzem. Jest to samo co u Ciebie, tylko u mnie jest zawieszony zawsze na 0 i czasem rezerwa się zapali a czasem nie, choć wiem że jest w baku minimum 20l. W pierwszym wypadku podejrzewam pływak. W drugim naprawiłem kable prowadzące od czujnika w moście. Były wyżarte na wylot. Ten sam problem miałem kilka lat temu w innej E34 (tej białej z mojego awatara). To samo było... Podejrzewam że raczej masz problem z okablowaniem. Gdzieś mogło spróchnieć, zwłaszcza w okolicach wiązek, które idą pod nadwoziem. A i miałem też problem z CCM. Były zaśniedziałe styki, po oczyszczeniu zegary przestały wyświetlać choinkę błędów i różnych durnych komunikatów na wyświetlaczu CC.

Teraz walka z wypadającym zapłonem.... :/

http://i.imgur.com/CgYlyQw.jpg

• 5 tygodni później...

Panowie problem rozwiązany, po remoncie silnika wszystkie uszczelki, łożyska, podkładki, śruby i oczywiście czujniki były dobierane przez Realoem. Pasowało jak ulał ALE! czujniki temperatury w moim silniku są dwa, jeden idzie na kompa, a drugi na zegary, a ja miałem wymieniony licznik na inny, a do tego licznika, pewnie od innego silnika, idzie inny czujnik ( jedno pinowy )

Sprawdzajcie co było wcześniej!!!! bo nigdy nic nie wiadomo, czujnik który pasuje do mojego licznika był jak wcześniej pisałem jedno pinowy (mase brał z silnika) i na gwint M14, a w głowicy jest gwint M12!, trochę przeróbek, ale działa! I jak podejrzewałem zawiniła pierdoła, koszt 25 zł, ale wiedza mechanika 200 zł

Więc każdy kto skorzysta z tego posta po trzy dychy dla mnie :D

Co do poziom paliw, podejrzewam pływak, będę wymieniał na inny, jak ogarnę to też dam znać