Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, jest tu świeży i od niedawna jeżdżę e39

Nigdzie nie mogę znaleźć informacji na temat mojej skrzyni biegów. Posiadam 530da 193km z 2001r.

Na tabliczce mam oznaczenie YJ, a gdzieś czytałem że Yp ma podniesioną wytrzymałość do 500nm. Chciałbym wiedzieć jak jest u mnie gdyż man wirusa na 230km i 480nm, jeżdżę delikatnie alei tak się trochę obawiam w załączniku foto tabliczki skrzyni do weryfikacji.

Chciałbym wiedzieć czy to zestaw fabryczny i jaki olej zalać i tu kolejne pytanie, przebieg 310tkm 100% realny ale olej w skrzyni nigdy nie ruszamy, czy wymieniać?

Nie potrafię wstawić zdjęć więc podam link

https://m.facebook.com/groups/1562850254038917?view=permalink&id=1787151188275488&comment_id=1787166028274004&notif_t=group_comment&notif_id=1485099697170000&ref=m_notif

Opublikowano

Kolego wiem że olej się zmienia, dopiero ją kupiłem i nie wiem czy teraz jej nie zaszkodzi wymiana jeśli jeździła ponad 300 tys na jednym, a moja skrzynia to A5S 390R tylko chodzi mi o oznaczenie literowe jak pisałem wyżej.

Kolega opisał poszczególne skrzynie wg rocznika http://forum.bmwautoklub.pl/viewtopic.php?p=30425#30425. Ale tu nie ma mojej tj YJ i domniemam że jest to coś w stylu YP czyli według informacji w linku jest wzmocniona z 420nm do 500nm , i to staram się ustalić

Opublikowano

Dodam że dziś dzwoniłem do bmw i wyszło że powinienem mieć A5S390r-WG czyli na bank była wymieniana na tą którą man z końcówką YJ

Czy może ktoś określić datę produkcji tej skrzyni?