Skocz do zawartości

[M43tu] Awaria cewki, zwarcie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie!

Proszę o pomoc, sugestie, nie mogę sobie z tym poradzić... Silnik M43tu.

Problem polega na tym, że któregoś dnia przy -15st chciałem odpalić auto, odpalił ale chodził na 3 cylindry, wyskoczył błąd, missfire cylinder 2. Otwieram maskę a tam rozerwana druga cewka od środka. Kupiłem nowe cewki, podmienilem, problem pozostał. Kable sprawdzone, świece sprawdzone, są ok. Przy drugiej próbie odpalenia coś z nawiewu zapachnialo spalonym kablem i zaczęło buczec coś w schowku... Jakiś czas temu spaliło się sterowanie lusterek, wymieniłem przełącznik i bezpiecznik ale dalej się paliło, nie wiem czy to ma coś wspólnego... Auto odpala na 3 cylindry, nowa cewka nie daje iskry ale grzeje się po kilku sekundach jest ciepła. Zostawiłem akumulator na noc i padł, nie wiem czy z powodu zimna czy zwarcie... Miał ktoś podobny problem?

Pozdrawiam!

Opublikowano

W uproszczeniu za kontrolę pracy odpowiada zasilanie cewki oraz przewód sterujący prosto z ECU. Plusy zasilające cewek są wspólne , minusy zasilające to masa .

Przewody zasilające łatwo sprawdzić , pozostaje przewód sterujący pomiędzy cewką a ECU może ma zwarcie ? Do tego może się ECU uszkodził ?

Jak cewka wstrzeliła to mogło uszkodzić przewód sterujący oraz ECU.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
Był elektryk do autka. Ogarnął temat i stwierdził że jest upalony sterownik silnika. Wziął go ze sobą i ma przelutować coś tam i ma działać. Nie podał szczegółów. Na poniedziałek lub wtorek ma być. Zobaczymy, pewnie strzeliła cewka i poszło dalej.
Opublikowano

BMW żyje :-) Był spalony komputer i on palił cewki, dwa komplety w kosz, trzeci już działa. Elektryk coś wymienił i teraz pracuje prawidłowo.

Ale z kolei pojawił się kolejny problem, przy dojeżdżaniu do np. skrzyżowania, wciskając sprzęgło obroty lecą w dół na 500-400 na 2-3 sekundy a potem wracają do normy. Nie zawsze tak się dzieje, czasami jest ok a czasami spadają... Na zimnym i ciepłym silniku...