Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam dzisiaj niestety po wyjezdzie samochodem zastalem dosyc spora plame po oleju, samochod stal 3 dni wczesniej nie bylo wiekszych problemow z wyciekami. Oczywiscie prawdopodobnie po weekendzie skonczy sie na wizycie u mechanika aczkolwiek staram sie samemu zdiagnozowac przyczyne. Moje podejrzenia padaja na walniety jakis waz lub cos w ten desen bo gdyby uszczelnianie bylo zle to w takim tempie taka ilosc oleju raczej by sie nie wydobywala? Ktos mial podobny problem lub jest w stanie cos doradzic zebym sam sprobowal zdiagnozowac przyczyne.
  • Odpowiedzi 50
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
No to w tym silniku są standardowe miejsca wycieków. Zwróć uwagę na Oringi elektrozaworow, czujniki wałków, wymiennik ciepła zwłaszcza u podstawy, potrafią lecieć kosmiczne ilości oleju, pompa vacum najczęściej czuć palony olej w kabinie, uszczelka pokrywy zaworów a na niej uszczelka czujnika Vvt uszczelnienie misy, . Dużo Żadziej uszczelnienia wału i pozostałe czujniki, przewód powrotny oleju odmy czujnik oleju, korek spustowy i kilka innych miejsc. Patrzyles gdzie jest mokre mniej więcej? Najprawdopodobniej coś przy misce skoro na postoju tyle go traci. Jesteś pewny że to olej silnikowy? Sprawdź poziomy płynów.
Opublikowano
TY ostatnio szukałeś auta i w jednych oględzinach przy rozruchu coś strzeliło, czy to auto kupiłeś ?

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano

Witam , wrocilem z pracy i dopiero teraz moge sie odezwac :)

Rano zostawilem samochod u mechanika , ktory zdiagnozowal ze do naprawy jest zbiornik plynu chlodzacego (zagadka dla czego), uszczelnienie misy oraz uszczelniacz walu. Calosc wycenil na 1000zl co wg mnie jest duza kwota jak za taka przyjemnosc, zdecydowalem ze prawdopodonie w pon pochodze bo innych warsztatach i dopytam ile cenia za tego typu uslugi ,a moze cos doradza , okaze sie ze moze to czegos nie trzeba robic. Prawdopodobnie wiec zostanie mi hol bo do pon oleju w silniku juz bedzie malo takze bedzie ciekawie :).

Odpowiadajac na wasze pytania:

-nigdzie nie otarlem misa olejowa jestem pewien w 100%

Nie , ten samochod ktory ogladalem , i wktorym strzelilo cos przy odpuszczeniu gazu zostal przezemnie odpuszczony gdyz uznalem ze jego stan jest niepokojacy oraz ze sprzedawca duzo ceni za to auto , a dzieki temu kupujac tanszy egzemplarz oraz moim zdaniem w lepszym stanie mam jakies oszczednosci na naprawy tak jak w przypadku tej niespodzianki.

Dziekuje za tak duze zaangazowanie w tematach dot moich problemow , nie spodziewalem sie tak duzego odezwu jeszcze raz dzieki ;)

Opublikowano
a oglądałeś te miejsca co ci pisałem? Generalnie zależy który uszczelniacz wału cieknie. Jeśli trzeba ściągać skrzynię to jest trochę roboty. Ale i tak dużo mi się wydaje. Skąd jesteś?
Opublikowano

Piszesz

Prawdopodobnie wiec zostanie mi hol bo do pon oleju w silniku juz bedzie malo

jak Ci trochę kapie olej to wystarczy zrobić dolewkę i dolewkę w zbiorniczku wyrównawczym.

Inna sprawa że sam tego nie widziałem więc należy to ocenić na miejscu.

To samo odnośnie kwoty za naprawę trzeba zrobić diagnozę na miejscu bo może się poci a może się leje ciurkiem ze wszystkich miejsc co napisałeś.

Sam tego nie oglądałeś ? czy mechanik Ci nie pokazywał na ile sytuacja jest poważna ?

..........................................................................................

Opublikowano
W pon obejrze bo obecnie stoi na warsztacie i nie mam dostepu oraz sprawdze ile scieklo tego oleju ale obawiam sie ze moze to byc spora ilosc. Jestem z Dabrowy Gorniczej
Opublikowano
Tych miejsc jest więcej gdzie cieknac może. Dodam też że trzeba sprawdzić odmę przy zatkanej jak wzrasta ciśnienie w skrzyni korbowej lubi wypychać olej przez uszczelnienia. Mechanicy często zapominają o tym temacie.
Opublikowano
Dodam , ze ilosc oleju jest na prawde sporta , wiec nie chodzi tu o pocenie sie, po 2 dniach byla dosyc okazala plama , ciezko stwierdzic ile ale jakbym mial stawiac to postawilbym na ok 150ml, po godzinie postoju kiedy dolalem olej na sniegu tez byla zauwazalna ilosc. Nie kropka tylko taki jakby poziomy pasek.
Opublikowano
Ojoj widzę że ilość objawów się nasila co do odmy to i tak i nie. Obroty mogą falować przez lewe powietrze które dostaje się przez separator. Generalnie jak tego nie widzę to ci nie powiem. Nie mam jak ocenić na odległość. A po odkreceniu korka oleju obroty zaczynają falować czy nie? To może trochę nakierować na problem.
Opublikowano
Czyli wykluczona jest zatkana odma. Zrób tak, odepnij przewód z separatora przy kolektorze. dziurę w kolektorze zaślepiasz, a przewód z separatora zostawiasz luzem. I sprawdź czy wtedy ci faluje i gaśnie. Zobacz też patent z nawiewem i przyjrzyj się gornemu przewodowi czy nie ma w nim oleju lub nie jest splaszczony. I opisz dokładniej patent z nawiewem.
Opublikowano

Powiem Ci tak : szukaj zaufanego mechanika co się zna na BMW i co te auta robi na co dzień.

Albo szukaj tu; viewtopic.php?f=10&t=5729&start=870

Po tym jak napisałeś że widząc wyciek bez oglądana od razu pojechałeś do warsztatu można wnioskować że nie jesteś majstrem-klepką więc dawanie Ci rad jak naprawić czy zdiagnozować auto mija się z celem bo skutek może być odwrotny.

Chyba że to twoje pierwsze auto i Ty w mechanice się szybko uczysz.

Opublikowano
W sumie popieram kolegę faliszewice. Tylko znajdź naprawdę zaufanego mechanika. Jakoś wyjątkowo łatwo lubią gadać głupoty i naciagac użytkownikow bmw. Ale jeśli się nie boisz że coś zepsujesz to próbuj. Taka wiedza się przydaje.
Opublikowano
Doszlo do pomylki gadalem dzisiaj z mechanikiem a nie z szefem i mowil ze do wymiany jest chlodnica oleju i uszczelka walu od tej latwiejszej strony, wiec teraz juz wiadomo czemu wycenili na 1000zl, z tego co wiem sama robocizna wyniesie 250zl , uszczelke to tam kupie ,a chlodnice tez moze uda mi sie dorwac taniej bo znajomy ma sklep zczesciami i skupuje po cenach hurtowych.Ogolnie chwalili ze autko w dobrym stanie udalo mi sie kupic, no ale coz zawsze na poczatku cos trzeba zrobic . Dzieki za pomoc