Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Panowie mam problem z felgami do F10. Kupiłem felgi firmy Breyton 20 cali od sprzedawcy który twierdził że pasują do F10. Były lekko przyrysowane w kilku miejscach więc oddałem je do lakierni. Postanowiłem je więc założyć do jazdy i niespodzianka, felgi na przód nie pasują, haczą o zacisk od klocków hamulcowych.... Z tyłu jest ok. Po zabiegu lakierowania nie mogę odczytać jaka jest szerokość ani ET

Felgi wyglądają następująco https://zapodaj.net/4a748313f487e.jpg.html

Ktoś może mi powiedzieć jak mogę wyliczyć jakie dystanse potrzebuje? I czy wogóle powinienem bawić się w dystanse? Czytalem troszke negatywnych rzeczy na ten temat ale czekam na Wasze opinie i porady jak rozwiązać mój problem, z góry dzięki, pozdrawiam

Ps. założyłem taki sam temat ale chyba w nieodpowiednim dziale, przepraszam za zdublowanie posta

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak nie masz et i szerokości felgi to nie da się wyliczyć. Tylko prymitywną metodą, czyli przykładaj jakieś podkładki na piastę i zakładaj koło, później zmierz szerokość tego co podłożyłeś aż nie będzie ocierać i gotowe.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Poszukałem troche na niemieckich aukcjach tych felg i większość ma następujące rozmiary:

nr1

przód: 8,5x20, LK5x120, ET35

tył: 10x20, LK5x120, ET35

lub

nr2

przód: 8,5x20, LK5x120, ET35

tył: 9,5x20, LK5x120, ET46

Według tego co znalazłem w sieci felgi w rozmiarze 20' powinny miec rozmiar przod 8,5 x 20 ET33 i tył 9 x 20 ET44 oraz rozmiar opon 245/35 R20#275/30 R20

Patrząc na ET i na to że felgi na tył u mnie pasowały posiadam opcje z rozmiarami nr1 i potrzebuje dystansu powiedzmy 10mm na przód, dobrze myślę?

I czy te rozmiary opon które podałem będą ok do rozmiaru felg nr 1 (widze że prawdopodobnie mam o 1 cal szerszą felge na tyl)? zależy mi na poprawnym rozmiarze opon bo na codzien poruszam się po drogach niemieckich i potrzebuję żeby przeszło TUV. Dystanse jakisch firm najlepiej Eibach, HR?