Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

chciałbym się podzielić z Wami moją przygodą, która mogła skończyć się dość poważnie.

Jadąc wczoraj do domu moją e91 318i 2007r, z niewyjaśnionych przyczyn, zupełnie straciłem hamulec roboczy.

Stało się to nagle ponieważ minute wcześniej,normalnie hamowałem na światłach. Gdy dojeżdżałem do następnych świateł z prędkością 70km/h, zorientowałem się że pedał hamulca jest twardy jak decha i nie opcji żeby go docisnąć (typowo zapowietrzony, jakbym pompował nim na wyłączonym silniku). Cudem zatrzymałem się pół metra za autem stojącym na światłach. Gdyby nie szybka zmiana pasa na lewy,gdzie stało mniej samochodów i ratowanie się ręcznym, wylądowałbym w bagażniku x5-ątki. Zaraz po tym udałem się do speca od BMW. Dziwne jest to, że po przejechaniu ok 2 km, hamulce znów zaczęły działać poprawnie.

Chciałbym dodać że przez ostatni tydzień byłem na wyjeździe i samochód był użytkowany przez ojca. Po powrocie zauważyłem jakby hamulce słabiej działały (trzeba było mocno docisnąć żeby stanął z większej prędkości)

Spec powiedział że pewnie serwo albo pompa vacum, ale dopiero w poniedziałek postawi diagnoze. Chciałbym się Was zapytać co sądzicie o tym przypadku i co to mogło być. Żadnych kontrolek ani ostrzeżeń o hamulcach nie było.

Strach pomyśleć, gdyby to stało się na autostradzie.

Pozdrawiam

Krzysztof

Opublikowano
Czy zaobserowałeś twardy pedał hamulca po nocy lub dłuższym postoju w ostatnim czasie?

Nic takiego nie było. Żadnych wcześniejszych oznak oprócz pogorszenia hamowania.

Również czytałem o twardym hamulcu po nocy, ale u mnie nie miało to miejsca.

Tak jak pisałem, stało się to nagle i po chwili znów wszystko działało.

Opublikowano
Czy zaobserowałeś twardy pedał hamulca po nocy lub dłuższym postoju w ostatnim czasie?

A co może oznaczać twardy pedał po postoju ? Ja zauważyłem, że u mnie po nocy właśnie się tak dzieje - wcześniej nie miało to miejsca.

Opublikowano

A co może oznaczać twardy pedał po postoju ? Ja zauważyłem, że u mnie po nocy właśnie się tak dzieje - wcześniej nie miało to miejsca.

To jest znany problem w E90. Powodów może być kilka ale najlepiej zacząć od wymiany uszczelki 34336765316 (oraz ewentualnie przewodu 34337577336).

http://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=589753

Gdzieś po prostu ucieka podciśnienie. Może to być też serwo, vacuum lub inne wężyki.

Opublikowano
Obydwie rzeczy były zepsute? Możesz napisać coś więcej na temat diagnozy? Jaki był koszt tej naprawy?

Już mówię. Pompa vacum przepuszczała olej do serwo. Więc obie rzeczy poszły do wymiany. Użytkownik alb3rt miał racje.

Koszt za całość tj.: części, płyn hamulcowy, odpowietrzenie układu itp. : 900 zł

Ale to tylko dlatego że mój magik spod Torunia załatwił części od jakiegoś kolegi co miał akurat do tego modelu. Jak z ciekawości zadzwoniłem do BMW zapytać o koszt części to za serwo wołali 1800zł, a za vacum (cały agregat hydrauliczny) .... 8670zł :shock: :shock:

Opublikowano

Miałem to samo w E46. Silnik prawie ten sam. Servo rozwaliłeś na własne życzenie - zwlekając z naprawą. Olej rozpuścił membranę i pewnie bulgotało, jak naciskałeś hamulec.

Servo najlepiej używkę, pompe zresztą też z zestawem naprawczym.

Wykonuje darmową fotografię samochodów - PROFESJONALNA.

Dla forumowiczów na terenie Wrocławia. Portfolio. +

http://i.epvpimg.com/guXaeab.png

Zlecę import samochodów z USA/JAPONIA

Kupię:

- Boczek tylnych prawych drzwi F30 wersja Harman/Kardon

- Listwy hexagon wnętrza

Opublikowano

Pompę trzeba wymienić. Dodatkowo w E46 trzeba jeszcze ją uszczelnić bo zazwyczaj z niej cieknie.

W E9* zresztą pewnie też - bo to prawie ten sam silnik.

Wykonuje darmową fotografię samochodów - PROFESJONALNA.

Dla forumowiczów na terenie Wrocławia. Portfolio. +

http://i.epvpimg.com/guXaeab.png

Zlecę import samochodów z USA/JAPONIA

Kupię:

- Boczek tylnych prawych drzwi F30 wersja Harman/Kardon

- Listwy hexagon wnętrza