Skocz do zawartości

BMW E91 320D 184km 2010- Ciężka praca kierownicy.

Lukaszr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

W związku z zakupem nowego auta, muszą pojawić się nowe problemy. Dlatego po dwóch latach nieobecności wróciłem na forum i bardzo proszę o pomoc :wink:

Do rzeczy.

Nabyłem auto z końca 2010 roku ze wspomaganiem elektrycznym. Jednak po przejechaniu 1000 km zarówno w mieście jak i w trasie nadal nie jestem w stanie przyzwyczaić się do tego układu. Nie ma mowy o kręceniu jednym palcem, do tego wraz ze wzrostem prędkości mam wrażenie że jeszcze bardziej się utwardza. Wydaje mi się że ciężej jest mi skręcić w lewo niż w prawo. W różnych wątkach które znalazłem na forum ludzie piszą o 'sportowym zestrojeniu", 'lepszym wyczuciu auta', natomiast ja czuje się jakbym jechał Ursusem C360. Ciągle pilnuję kierownicy, do tego przy większych prędkościach wychodząc z zakrętu muszę jej czasem pomóc wrócić.

Nie odczuwam żadnych luzów, stuków, pisków. Nie wyświetlają się żadne błędy. Przy dynamicznym skręcaniu nic nie przeskakuje więc wydaje mi się że maglownica jest ok. Powiedzcie, czy z racji tego że jest to układ elektryczny- mógłbym podpiąć kompa i sprawdzić co tam słychać? Zwiększyć siłę wspomagania? Nie jestem w stanie zaakceptować takiej sytuacji w 6 letnim aucie. Szczególnie że dużo jeżdżę po mieście. Ciągle porównuje to do mojej poprzedniej jedynki z 2008 roku w której wszystko hulało aż miło.

Co z tym zrobić? Problem może leżeć po stronie EPS czy może jest to kwestia mechaniczna w samej przekładni?

Jeśli ktoś z was spotkał się z podobnym problemem, bardzo proszę o wskazówki.

Dziękuję :)

Edytowane przez Lukaszr

• Zasłużeni forumowicze

Jeśli musisz pomóc kierownicy wrócić,wyjeżdżając z zakrętu to może być problem z geometrią.

Na lodzie jak zatrzymuje auto że skręcona kierownica to sama się kręci.

Jak masz opcje servotronic to kierownica będzie się usztywniac wraz ze wzrostem prędkości ale to akurat jest super opcja.

• 2 tygodnie później...

Udałem się na diagnostyke ISTA+ w celu sprawdzenia co w aucie słychać. ISTA pokazała ingerencje (jakiś czas temu) w EPS, oraz to że układ należy aktywować. Klucz z ASO zdobyty, aktywacja wykonana zgodnie ze sztuką i.. nadal lipa.

Gość mówi że ze strony elektronicznej auta wszystko jest książkowo i nic więcej nie zdziała. Mam wrażenie że po aktywacji kierownica odrobinę lżej pracuje ale nadal to nie jest to. Coś 'MECHANICZNIE' trzyma.

Sytuacja wygląda tak, że większy opór pojawia się przy skręcie w lewo niż w prawo, natomiast skręcając w prawo kierownica nie wraca- nie odbija, czego nie ma w sytuacji kiedy skręcam w lewo) Do tego przy dynamicznym kręceniu odczuwam bardzo delikatne przeskoki- ale też nie zawsze.

Ok, z racji tego że od strony elektronicznej wszystko śmiga jak należy czas rozpocząć poszukiwania od strony mechanicznej. Czytając różne posty na rożnych forach do glowy przychodzi mi:

-zatarte łożyska górne amortyzatorów,

-Zatarty krzyżak?

-Magiel- zatarty, lub skręcony (bo może ktoś już wcześniej próbował kasować luz)

-może geometria?

W zawieszeniu nie czuje żadnych luzów- pomimo kół 17 calowych. Idzie jak po sznurku.

Proszę o jakiekolwiek sugestie bo powiem szczerze że już mnie ku*ca bierze i odbiera mi to całą przyjemność użytkowania auta.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Zacznij od sprawdzenia luzów w układzie kierowniczym i zawieszeniu. Znajdź warsztat który się postara i sprawdzi wszystkie tuleje łyżką. Jak luzów nie będzie to zrób geometrię. Jak to nie pomoże to napisz tutaj.

zmień podpis... po pierwsze e91 to nie jest 120d tylko 320d a do tego sam napisales że jest z końca 2010 a w tytule tego wątku i podpisie 2011. Jak auto jest z grudnia 2010 to jest z 2010 i koniec kropka a nie 2011