Skocz do zawartości

Problem z odpaleniem akumulator. e46 320d

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Pacjent e46 320d 2000r. silnik M47 136km

kilka dni temu padł mi akumulator co skutkowało odpaleniem auta na kable.

Po przejechaniu 150km wszystko było ok.

Wczoraj odłączyłem klemy i ładowałęm akumulator 2-3h na niskim prądzie z odłączoną klemą " - ".

dzisiaj rano podłączyłem klemy centralny zamek z pilota działa, wsysko OK,ale...

Po włożeniu kluczyka do stacyjki pali się kontrolka oleju czerwona ( standard zanim nie odpale auta ) oraz kontroka czerwona akumulatora.

Po przekręceniu kluczyka nic sie nie dzieje, kontrolki radio nawiew nawet nie ' przygasa ' poprostu jakby nie było napięci na rozrusznik.

Czy możliwe jest że rozkodował się immobilizer, możę na klemie "+" strzelił bezpiecznik ?

Miałktoś podobny przypadek? Jak mogę zakdować immobilizer? dodam, żena zapasowym kluczyku jest ta sama sytuacja,zero odzewu po przekręceniu kluczyka.

Proszę o rady,może ktoś sie spotkał już z tym problemem.

Edytowane przez Michał P.
Opublikowano

Dzięki za szybką odpowiedź. spotkałeś się już z takim problemem?

nie obsługiwałem INPY więc muszę poszukać jakiegoś "magika" co posiada takie oprogramowanie razem z kablem.

Co jeszcze mógłbym sprawdzić?

Nigdy nie miałem takiego problemu po odłączeniu aku, dziwna sprawa...

Opublikowano

Temat rozwiązany.

Po podłączeniu komputera okazało się, że EWS jest zakodowany poprawnie. przeprowadziliśmy synchronizacje jeszcze raz co nie dało zadnego rezultatu.

Aby wyeliminować podejrzenie na elektronikę odpalilismy auto na pych, zapalił bez problemu. Wniosek: Uszkodzony rozrusznik.

Po wymontowaniu rozrusznika i wyjęciu szczotek okazało się że 1 całkowicie była zawieszona natomiast pozostałe 3 były zużyte.

Wymiana ( zgrzanie ) nowych szczotek rozwiązało problem całkowicie.

Temat do zamknięcia. Dzięki za komentarze oraz za pomoc.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Niestety tak jest czasem przy "diagnozowaniu" przez internet, ale dobrze, że auto jest na chodzie :8)

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.