Skocz do zawartości

320 Cd M47DO1 - brak mocy po zakupie... samo się poprawia ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kupiłem przed świętami Bożego Narodzenia BMW E46 320 Cd 03' automat. Na początku auto zupełnie nie chciało jechać. Zachowywało się jakby miało 60 koni. Poza tym przy mocniejszym dodaniu gazu wyskakiwał "check" na desce i było jeszcze gorzej. Po kilku odpaleniach "check" znikał i znowu było trochę lepiej. Po podpięciu pod komputer pokazało błąd dotyczący przeładowania turbosprężarki. Chcąc nie chcąc autem zacząłem po prostu jeździć, gdyż nie bardzo mam teraz czas oddać je do mechanika. Dzisiaj pojeździłem trochę więcej i... odczuwam wyraźną poprawę w dynamice auta. Trudno mi to wytłumaczyć ale obiektywnie sporo lepiej się zbiera. O co chodzi ???

Auto nie dymi, odpala "od strzała", obroty nie falują...

Natomiast tak czy owak wydaje mi się, że samochód jest jednak za słaby, choć sam nie wiem, bo nie jeździłem nigdy podobnym. Wiem, że to tylko 320d na dodatek z archaicznym automatem, ale chyba jednak za słabo jest. Mam natomiast Insignię 2.0 Cdti 160 koni w automacie i idzie zdecydowanie lepiej.

Nagram jutro filmik z przyspieszenia i poproszę Was o ocenę.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Do 100 na godzinę masz mieć 9,5 sekundy w automacie. Moim zdaniem idzie to całkiem nieźle. Nie jest petarda, ale do miasta starcza.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Potrzebna jest diagnostyka podczas jazdy, skąd jesteś? Może ktoś z okolicy sprawdzi Twoje auto. Nie jedź do "mechaników", bo skończy się na wymianie turbiny a auto dalej nie będzie jechać..do sprawdzenia ciśnienie doładowania i masa powietrza, oczywiście ciśnienie paliwa też, ale raczej z tym nie będzie problemu. Obstawiam w ciemno zawalony czujnik ciśnienia doładowania lub nieprawidłowo pracujący przetwornik ciśnienia (elektrozaworek) sterujący pracą turbosprężarki, ewentualnie problem z egr.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dokładnie to też często się zdarza. Dlatego warto wymienić całe podciśnienie na silikon, wtedy jest dożywotnio, często przeciera się/pęka w trudno dostępnym miejscu, np. pod kolektorem dolotowym i nie ma podciśnienia, wtedy auto oczywiście "nie jedzie".

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.